Međunarodna izložba

Kreativne srednjoškolke s Krka oduševile Fince

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



KRK Videoradovi krčkih srednjoškolki Roberte Bajčić, Miriam Volarić i Dore Blažević odabrani su na natječaju za sudjelovanje na 16. Međunarodnoj izložbi umjetničkih radova djece i mladih (International Exhibition of Children and Young People) koja se, u sklopu programa obilježavanja stote obljetnice nezavisnosti Finske, u toj zemlji odvija pod motom »Zajedno« (Yhdessä).


Otočne srednjoškolke, pod mentorstvom svoje profesorice Gordije Marijan, nagrađene su diplomama finskog Umjetničkog centra za djecu i mlade s obzirom na to da su, izviještena je krčka Srednja škola »Hrvatski kralj Zvonimir«, upravo njihovi radovi zadovoljili zahtjevne kriterije stručnog tijela čiji su članovi, između 6,8 tisuća prijavljenih uradaka, odabrali one koji su uvršetni u program kojim Finci slave stogodišnjicu nezavisnosti svoje zemlje.


Spomenimo i da su videoradovi triju kreativnih krčkih srednjoškolki nazvani »Paint me with tolerance« i »Tolerance cake« prethodno nagrađeni i na natječaju »Oboji svijet bojama tolerancije« kao i na »Smotri hrvatskoga školskog filma«. Spomenuti će »filmići«, doznajemo od njihovih autorica, uz još 200 slika, crteža, grafika i videa biti sve do sredine siječnja iduće godine predstavljani u galeriji »Villa Arttu« koja, u finskom gradu Hyvinkää, djeluje u sklopu spomenutog Umjetničkog centra.