Čikat za elitni turizam

I lijevi i desni za koncesiju najljepše lošinjske uvale

Slađana Vignjević

Protiv je bio samo Dubravko Devčić, a suzdržan Siniša Dakić Barichievich. Pritom se pozitivno mišljenje odnosi isključivo za prvu od tri faze uređenja uvale, i to uz uvjet da se koncesijom ni na koji način ne ograničava javno korištenje obalne šetnice te da koncesionara obveže na njeno održavanje



MALI LOŠINJ  Davanje u koncesiju dijela uvale Čikat u Malom Lošinju, točnije potez od plaže Hortensia do plaže Alhambra, uključujući i područje ispod hotela Bellevue, poželjnim drži većina vijećnika Grada Malog Lošinja.


Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća složili su se s prijedlogom prethodnog mišljenja o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje plaže i privezišta u uvali Čikat, koje je u dnevni red uvrstio gradonačelnik Gari Cappelli, odgovarajući time na zahtjev Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a.


No, kako je o tome izvijestila Mirta Lozančić, pročelnica Upravnog odjela za financije, turizam i gospodarstvo Grada, pozitivno mišljenje na Idejno rješenje koje potpisuje ured zagrebačkog arhitekta Andrije Rusana, daje se isključivo za prvu od tri faze uređenja cijele uvale, i to uz uvjet da se koncesijom ni na koji način ne ograničava javno korištenje postojeće obalne šetnice te da se utvrdi obveza koncesionara za održavanje šetnice, pripadajuće javne rasvjete i zelenih površina.




   Inicijativu za koncesiju pokrenula je firma Jadranka d.d., koja bi u idealnim uvjetima prvu fazu dovršila do idućeg ljeta. Ukoliko bi na natječaju dobili koncesiju i za drugu i treću fazu, to bi značilo uređenje kompletne, po mnogima najatraktivnije lošinjske uvale, do 2017. godine. Protiv je glasovao samo Dubravko Devčić, smatrajući kako među građanima prevladava pretežito negativno mišljenje.



– U zahtjevu za koncesiju nisu uvršteni svi zaključci Odbora za prostorno planiranje. S obzirom na iskustva s nekim koncesijama i načinom sklapanja ugovora, nemam dovoljno sigurnosti da će sve primjedbe biti implementirane u koncesijski ugovor, naglasio je Dakich Barichievich.



  


Devčić jedini protiv


– Ovih dana od sugrađana nisam čuo veliku potporu za davanje u koncesiju Čikata, no svatko ima pravo na svoje mišljenje. Građani nisu bili obaviješteni, malo su i iznenađeni, nitko ih ništa nije pitao, nisu bile organizirane javne tribine, rekao je vijećnik Devčić. Jedini suzdržani bio je Siniša Dakić Barichievich, a svi ostali, »i lijevi i desni« bili su za.


   Zanimljivo je da je dosad najglasniji protivnik pojedinih investicijskih zahvata, inače oporbenjak Rudolf Ivković, na ovoj sjednici promijenio ton, rekavši kako podržava ovaj prijedlog. Pomalo očekivano, i Branko Domac i Milan Pejić, inače zaposlenici Jadranke, glasovali su za.


   – Idealno je vrijeme da se Čikatu vrati stari sjaj, rekao je Domac, a pozitivno se izjasnio i Pejić, u svoje osobno i ime gradske organizacije SDP-a. I SDP-ova Ljiljana Rukonić dala je potporu, naglasivši kako suglasnost vijeća i gradonačelnika nije neophodna te da će odluku o koncesiji ionako po vlastitom nahođenju donijeti Županijska skupština. No, to ne znači, smatra Rukonić, da je mišljenje lokalne zajednice zanemarivo.      – Svi smo težili razvoju elitnog turizma, da se odmaknemo od masovnog. Radile su se razne studije koje su to detektirale, a sada se konačno pojavio investitor koji je spreman uložiti novce u razvoj, rekla je Rukonić, naglašavajući da je u koncesijskim ugovorima sve precizno definirano te da bilo koje odstupanje od obveze za koncesionara najčešće znači oduzimanje koncesije, navodeći kao primjer područje ispod Vile Karoline.   

Bez pitanja za Šolića


Pozitivno mišljenje iskazao je i gradonačelnik Gari Cappelli, napominjući da i hrvatski zakonodavni sustav ide u smjeru da se onom tko investira u prvom redu do mora daje i koncesija na pomorsko dobro. Spomenuo je i pozitivne reakcije kolega za nedavnog boravka na Danima turizma u Opatiji. Svi gledaju, kaže Cappelli, kako privući investitore, a ne kako im onemogućiti ulaganje.


   U ime Jadranke sjednici je kao gost prisustvovao predsjednik uprave Sanjin Šolić koji je bio spreman odgovarati na pitanja. No, kako su ona izostala, nakon kratkog obrazlaganja o namjerama ove lošinjske tvrtke, zaključio je da dosad nije čuo niti jednu konstruktivnu primjedbu »zašto ne« koncesija Čikata. Šolić je spomenuo i da bi za uređenje zone Čikat trebali izdvojiti od 7 do 15 milijuna eura.