Borba protiv pljačkaša magriža

I Pažani spremni svoje smilje braniti svim sredstvima

Mladen Trinajstić

Ukoliko nadležna državna tijela ne poduzmu mjere, udruge ovčara, sirara, maslinara, pčelara i lovaca spremne su same spriječiti daljnju pljačku i devastaciju otoka pa će već 23. studenoga održati skup upozorenja na Paškom mostu u simboličnih 5 do 12



Da problematika nedozvoljenog i nekontroliranog branja smilja, zbog koje su se proteklih dana na noge digli brojni Krčani, nije problem niti posebnost samo tog kvarnerskog otoka, svjedoči informacija pristigla s Paga, i to u obliku priopćenja odaslanog nakon sastanka predstavnika paških udruga ovčara, sirara, pčelara, maslinara i lovaca.


Pažani su održali sastanak s ciljem davanja podrške udrugama i stanovnicima otoka Krka u njihovim naporima zaustavljanja bespravnog i nekontroliranog branja smilja te upoznavanja javnosti s tim golemim problemom koji prijeti očuvanju prirode i opstojnosti nekih tradicionalih gospodarskih grana.


Upozoravajući da je ista praksa ilegalnog branja samoniklog bilja proteklih tjedana vrlo prisutna i na Pagu, predstavnici udruga uzgajivača paških ovaca »Kolan«, »Rogujica« i »Zaglava«, Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, Udruge lunjskih maslinara »Lun«, Lovačkog društva »Kamenjarka« Pag te Udruge pčelara »Kadulja« pozdravili su ujedinjene napore svojih krčkih prijatelja. 

Strpljenje pri kraju


Osim podrške Krčanima, i mi želimo ukazati na nerad državnih tijela zaduženih za regulaciju i kontrolu branja samoniklog bilja, kao i sankcioniranje berača i otkupljivača.




– Strpljenje koje smo mi, otočani, dosad pokazivali u toleriranju nedozvoljenog branja smilja, uglavnom na privatnim parcelama, primaklo se kraju, navodi se u priopćenju Koordinacije udruga otoka Paga čiji čelnici najavljuju da će, ukoliko narednih dana predstavnici nadležnih državnih tijela ne poduzmu mjere sukladne zakonu, članovi u koordinaciju »uklopljenih« udruga sami spriječiti daljnju pljačku i devastaciju svog otoka »svim raspoloživim sredstvima«.



 Pod pritiscima javnosti, a na prijedlog Državnog zavoda za zaštitu prirode, Ministarstvo zaštite okoliša 26. rujna ove godine donijelo je uredbu o zabrani branja smilja na otocima te tako pokušalo ublažiti svoju pogrešku u nepoštovanju EU direktiva, naglašavaju predstavnici Koordinacije udruga otoka Paga. Nakon donošenja uredbe, jedino zajedničko svim tijelima koja bi je trebala provoditi jest – da je ne sprovode, a na naše prijave i upozorenja nema odaziva.


Županijskog inspektora zaštite prirode je nemoguće dobiti da bi se napravila prijava, a javna ustanova za zaštitu prirode »Natura Jadera« nije upoznata s projektom očuvanja zaštićenih područja kamenjarskih pašnjaka na Pagu, zaključuju u svom reagiranju Pažani ističući i da policija, prema njihovim saznanjima, navodno, nema osnove za djelovanje po njihovim prijavama, odnosno za podnošenje prekršajnih prijava i oduzimanja ukradene robe.



Tako je već za iduću nedjelju, 23. studenoga, najavljen skup upozorenja koji će na Paškom mostu biti upriličen u 11.55 sati, odnosno u simboličnih 5 do 12. Upitno je kako je uopće došlo do izdavanja dozvola za branje »zaštićenog« smilja te je li itko uopće napravio neovisne studije njene komercijalne eksploatacije, navode Pažani pitajući se »tko tu zapravo štiti privatne interese, i po kojoj cijeni«? 

Mig profiterima


Podsjećaju i da je u doba izdavanja dozvola privrednim subjektima – otkupljivačima i beračima – već bila potpisana direktiva EU »Natura 2000«, koja države potpisnice obvezuje na zaštitu vrijednih prirodnih staništa u red kojih su uvršteni i »Istočno submediteranski suhi travnjaci – Scorzoneretalia villasae« – kamenjarski travnjaci na kojima raste smilje (Direktiva Vijeća 92/43/EEC).


Obveza je svake države članice EU-a očuvanje staništa navedenih u tome aktu, naglašavaju potpisnici priopćenja – Dubravko Pernjak, Ante Čemeljić, Tomislav Vidas, Marin Pernjak, Vilibald Baričević, Slavko Žunić i Boris Palčić, napominjući i da su članovi hrvatske akademske zajednice u više navrata objavili studije o ugroženosti tih staništa koje su u konačnici poslužile Hrvatskom zavodu za zaštitu prirode kod predlaganja posebnih mjera njihove zaštite.


Nepostojanje interesa vlasti da provede odredbe o zabrani branja smilja koja je, uzgred rečeno, donesena na naše uporno inzistiranje, jasan je mig profiterima da ustraju u svojoj raboti, ocjenjuju predstavnici koordinacije udruga otoka Paga pitajući se čekaju li nadležni za ovu problematiku da s otoka nestane i zadnji smilj, odnosno da se sruši i posljednji kamen iz suhozida?