Rade dobro, no zbog tuđeg duga u predstečajnoj nagodbi

Hoteli Njivice kolateralna žrtva propasti Finvestcorpa

Alenka Juričić Bukarica

Iako su se izdvojili iz Finvestcorpa, banke su uvjetovale da Hoteli Njivice budu jamci za kreditne obaveze Finvestcorpa pa su se i naplatile s računa Hotela Njivice. Drugi razlog predstečajne nagodbe je priprema za ulazak strateškog partnera



NJIVICE » Oko 118 milijuna kuna dugovi su Hotela Njivice za koje je pred Finom predan prijedlog za otvaranje redovnog postupka predstečajne nagodbe. U međuvremenu je donijeta i privremena mjesta zastoja ovrhe, za povjerenika predstečajne je imenovan Andrej Sablić iz Rijeke, a danas ističe rok u kojem uprava mora Nagodbenom vijeću dostaviti nedostajuću dokumentaciju, među ostalim, plan financijskog i operativnog restrukturiranja. Tako se ova krčka turistička tvrtka, koja ima dva hotela s tri zvjezdice, depandansu, bungalove, kao i kamp Njivice, u kojeg su proteklih godina uložena značajna sredstva, našla u nezavidnoj poziciji, opterećena dugovanjima. Hoteli Njivice, naime, dio su nekadašnjeg poslovnog carstva čabarskog poduzetnika Marijana Filipovića, vlasnika Finvestcorpa. Kulminacija problema, uz ostalo višemjesečne neisplate plaća u Finvestcorpu, kulminirala je proteklog mjeseca štrajkom i najavama predstečajne nagodbe u ovoj »matičnoj firmi«. Hoteli Njivice, čini se, kolateralna su žrtva.



Regionalna predstavnica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) Loredana Gluhak, kazla je da u Hotelima Njivice imaju kolektivni ugovor potpisan na tri godine.   – Apeliram da se omogući tvrtki koja je u biti zdrava, da pripremi sezonu i odradi godinu. Ne želimo da nam se dogodi još jedno Haludovo, i jedno je bilo više nego dovoljno, kazala je Gluhak podsjetivši da su Hoteli Njivice pozitivno poslovali i u teškim godinama Domovinskog rata, međutim je kupac firmu kasnije opteretio kreditima i zadužnicama.


  Naime, prema riječima Zvonimira Tudorovića, predsjednika Uprave Hotela Njivice, najveći vjerovnici otočke turističke firme su banke prema kojima »ide« 85 posto duga. Obveze prema radnicima sve su uredno podmirene, ostali vjerovnici su dobavljači.




 


 Interes ulagača


– Od izdvajanja Hotela Njivice iz sustava Finvestcorpa, banke su uvjetovale da Hoteli Njivice, iako zaseban pravni subjekt, budu jamci za kreditne obaveze koje su ostale u Finvestcorpu. S obzirom na probleme u Finvestcorpu te njihovu kontinuiranu blokadu poslovanja po računima, banke koje imaju plasman u Finvestcorpu su aktivirale svoja prava te su se naplatile s računa Hotela Njivice. To se događalo kontinuirano cijele sezone te u takvim okolnostima Hoteli Njivice nisu uspjele servisirati svoje obaveze prema »svojim« bankama što je rezultiralo blokadom naših poslovnih računa, kazao je Tudorović.


  Što se tiče plana restrukturiranja, predsjednik Uprave Hotela Njivice, kazao nam je kako trenutno imaju 58 zaposlenih, te kroz plan restrukturiranja ne misle znatno smanjivati taj broj, osim standardne fluktuacije. Plan restrukturiranja će obuhvatiti restrukturiranje svih naših vjerovnika, odnosno prijedlog otplate dugova prema planiranim prihodima. Inače, već neko vrijeme govori se u ulasku strateškog partnera u firmu pa se tako govori o ruskom i, čini se izvjesnije, američkom kapitalu.



Tudorović kaže da je tvrtka dobro odradila turističku sezonu koja je bila na razini prošlogodišnje, inače rekordne za Hotele Njivice. Ove je godine ostvaren jedan posto bolji prihod od osnovne djelatnosti. Za iduću godinu očekuju popunjenje turističkih kapaciteta s realizacijom od oko 60 milijuna kuna.



  – Jedan od najvažnijih razloga za pokretanje predstečajne nagodbe je, osim kontinuirane blokade naših poslovnih računa, i ulazak strateškog partnera u tvrtku. Nije tajna da za Hotele Njivice postoji više zainteresiranih ulagača, naše poslovanje je dobro i stabilno što potvrđuju i najveće revizorske kuće angažirane od potencijalnih strateških partnera. Postupkom predstečajne nagodbe se jasno određuje granica između Hotela Njivice i Finvestcorpa što je jedan od osnovnih uvjeta za ulazak strateškog partnera. Napravljene su detaljne analize i pravne i financijske, odrađeni su razgovori s postojećim menadžmentom te ćemo vrlo skoro moći i javno prezentirati učinke svega odrađenog, najavio je Tudorović.    

Dug općini


Inače, Hoteli Njivice skupili su 1.250.000 kuna duga prema Općini Omišalj i Turističkoj zajednici općine Omišalj. Govoreći o novonastaloj situaciji u ovoj tvrtki, omišaljska načelnica Mirela Ahmetović kazala je da su Hoteli Njivice vrlo značajan gospodarski subjekt u općini koji je rezultatima svog poslovanja dugo bio primjer svim drugim hotelskim kućama na otoku Krku.


  – Kroz sve ove godine bio je prisutan korektan odnos između Hotela i lokalne zajednice, bilo da je riječ o odnosu s predstavnicima institucionalnih tijela ili samim stanovnicima naselja Njivice. Međutim, u posljednje vrijeme taj se je odnos znatno promijenio. Hoteli Njivice neuredno podmiruju svoje financijske obveze prema Općini, a posebice prema TZO Omišalj koji iznose gotovo 1.250.000 kuna. Na današnji dan Hoteli Njivice dužni su Općini 303.766,31 kuna po osnovi komunalne naknade. Sukladno Zakonskim obvezama o izvršenju Proračuna Općina je poduzela sve radnje kako bi naplatila svoja potraživanja, no do danas je ostao ovaj dug, kazala je Ahmetović. Općina je, dakle, također pokrenula ovrhu kako bi se naplatila.


  – Znam da pokretanje ovrhe nije popularna mjera, ali ja upravljam općinom koja ima velikih problema u gospodarstvu i socijalnom sektoru, a navedni iznosi dugovanja su zaista preozbiljni da bi se više produžavali rokovi plaćanja unedogled i to bez suradnje druge strane. Mi kao općinska vlast s nadom očekujemo da će se Hoteli Njivice uspješno restrukturirati i da se neće desiti domino efekt s početnom točkom u Finvestcorpu, istakla je omišaljska načelnica. Također je podsjetila da je tvrtka htjela proširiti kamp Njivice na 15 hektara u što bi uložili 4 milijuna kuna. »Predviđali su da bi se time otvorila dva nova radna mjesta«, reći će Ahmetović pojašnjavajući da Općina nije pristala jer je utvrđeno da su Njivice u potpunosti zasićene turističkim smještajnim kapacitetima te ih nije potrebno širiti, već je potrebno ulagati u podizanje njihove kvalitete.  

 Podići kvalitetu


– Mjestu koje je dva mjeseca natrpano turistima, a preostalih deset mjeseci, kao u gradu duhova, s praznim apartmanskim zgradama i hotelima, potrebni su sadržaji, razlog zbog kojeg bi turisti dolazili i izvan glavne turističke sezone pa smo predlagali da Hoteli Njivice ulože u dizanje kvalitete i proširenje sadržaja poput wellnessa, bazena, sportskih terena. Također, širenje kampa Njivice predstavlja dodatno opterećenje na postojeću infrastrukturu koja je već sada nedostatna i neprikladno riješena. Izvršena je kontrola kanalizacijskih priključaka Autokampa Njivice, hotela Beli kamik i bungalova pri čemu je utvrđeno da su oborinske vode s navedenih područja priključene na sustav javne odvodnje. Postojeći sustav javne odvodnje građen je i namijenjen prikupljanju i odvodnji isključivo sanitarnih otpadnih voda pa je ovakvo postupanje Hotela potpuno suprotno Odluci o odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda na području općina Malinska-Dubašnica i Omišalj prema kojoj se u sustav javne odvodnje ne smiju upuštati oborinske vode. U vrijeme obilnih kiša, ovakav neodgovoran pristup prouzročio je Općini Omišalj velike probleme, a turizam Njivica trpi velike štete, dodala je Ahmetović zaključivši da su Hoteli Njivice ipak, izuzetno važan turistički subjekt te da je njihovo restrukturiranje od nemjerljivog značaja za općinu.