Glava iznad vode

Grad Krk lani isplatio 420.000 socijalnih kuna

Mladen Trinajstić

Za financiranje prava na besplatni boravak djece u dječjem vrtiću i jaslicama Grad Krk iz proračuna je lani isplatio 61 tisuću kuna, a ta su sredstva iskorištena u 81 slučaju 



KRK » Iako sa svakim novim, krizom, recesijom i rastućom nezaposlenošću obojanim danom život većine otočana postoje sve teži i na »financijsko-kombinatornom« planu zahtjevniji, stanovnici Grada Krka prema svemu sudeći u najvećoj mjeri još uvijek ipak uspijevaju zadržati glavu iznad površine. Na pitanja kako su se i u kojoj mjeri Krčani u 2013. godini oslanjali na pomoć lokalne samouprave zatražili smo odgovor od voditeljice Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Krka Marinke Margan. 


   – U prošloj je godini za provedbu socijalnih programa iz proračuna Grada Krka izdvojeno nešto više od 420 tisuća kuna, prenose nam gradski »socijalci« ističući da se, unatoč evidentnom produbljivanju krize taj iznos zadržao na razini prethodnih godina. Iako pojedine stavke i iznosi namijenjeni brojnim socijalnim programima od godine do godine variraju kao što se iz mjeseca u mjesec mijenja i broj korisnika programa, posebice različitih oblika jednokratnih novčanih pomoći, vrijednost isplaćenih pomoći zadržava se na, kako u Gradu kažu, uobičajenim iznosima. Od 420 tisuća »socijalnih kuna« najviše je, čak 85 tisuća, lani isplaćeno za financiranje »pomoći u naravi« odnosno nabavu 437 uskršnjih i božićno-novogodišnjih poklon paketa. Značajna su sredstva isplaćena i za financiranje prava na besplatni boravak djece u dječjem vrtiću i jaslicama. Za tu je namjenu, koju je lani iskorištena u 81 slučaju, isplaćeno je 61 tisuću kuna, prenosi nam Margan. 


   Tek neznatno manje odnosno, 54 tisuće kuna, izdvojeno je za provedbu programa stalnih mjesečnih novčanih pomoći (51 slučaj) te stalnih mjesečnih novčanih pomoći osobama s poteškoćama u razvoju (84). Oko 19 tisuća kuna izdvojeno je i za jednokratne pomoći u podmirivanju troškova stanovanja (16 navrata) dok je s 18.481 kunom Gradska uprava, u čak 65 navrata, pomogla građanima u podmirivanju troškova komunalne naknade. 




   Lani je Grad s 16.150 kuna sufinancirao troškove nabavke ogrijeva za dvadesetak najugroženijih obitelji dok su s gotovo 13 tisuća kuna u 53 navrata financirani i troškovi produljenog boravka polaznika nižih razreda matične škole Krk, te njene područne jedinice – škole Vrh. Gotovo 14 tisuća kuna izdvojeno je i za subvencioniranje troškova smještaja socijalno ugroženih Krčana u domovima za starije i nemoćne osobe kao i u bolničkoj ustanovi Lopača, a u 28 navrata s 8.400 kuna subvencionirani su i troškovi zdravstvenog osiguranja. S 1.500 kuna Grad je lani u jednoj prilici »uskočio« i u podmirivanje troškova bolničkog liječenja.