Uporan i drzak

GRADITELJSKO DIVLJAŠTVO NA KRKU Inspektori tri puta obustavljali radove, a on digao još kat i krov

Mladen Trinajstić

Unatoč višekratnim intervencijama inspektora, gradnja nad Dunatom i dalje teče svojim tijekom pa se ovih dana na bespravno podignutoj kući – postavlja krov / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Unatoč višekratnim intervencijama inspektora, gradnja nad Dunatom i dalje teče svojim tijekom pa se ovih dana na bespravno podignutoj kući – postavlja krov / Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Nakon kružnog toka na Dunatu, u negrađevinskoj zoni, Krčanin Pavao Krajačić najprije je nezakonito podigao dva prizemna objekta i legalizirao ih još potkraj 2015., no proteklih je mjeseci, uporno ignorirajući oznake zabrane radova i novčane kazne od ukupno 60 tisuća kuna, uspio podići još jedan kat, a zatim i krov



KRK – Da je nekima poštovanje temeljnog smisla i značaja vladavine prava jednostavno »nedokučiva tematika«, svjedoče svi koji posljednjih mjeseci prometuju državnom cestom D102, na potezu gdje se spomenuta prometnica počinje uspinjati od kružnog toka na Dunatu prema križanju Kuka, lokalitetu gdje se otočna žila kucavica grana prema Vrbniku i Baški.


U maslinicima tog slikovitog i od gradnje bilo koje vrste dosad uščuvanog rubnog dijela Grada Krka, posljednjih je mjeseci nemoguće ne uočiti divljanje jednog u svojoj praksi i više no ustrajnog bespravnog graditelja koji, upornim uklanjanjem oznaka zabrane nastavka izgradnje (a koji na njegovoj ondje bespravno podignutoj kući ostaju nakon svakog novog izlaska građevinskih inspektora), drsko nastavlja povećavati i estetski »dogotovljavati« svoj nezakonito te protivno i najrastegnutijim tumačenjima građevinske regulative ondje podignuti objekt.


Slika snimljena ovih dana zorno pokazuje koliko su višekratne inspekcijske intervencije i novčane kazne imale učinka »na terenu« / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Slika snimljena ovih dana zorno pokazuje koliko su višekratne inspekcijske intervencije i novčane kazne imale učinka »na terenu« / Foto Mladen TRINAJSTIĆ





Dva nezakonito izgrađena prizemna objekta (jedan stambene namjene i drugi, nešto niži, pomoćni) Krčanin Pavao Krajačić uspio je legalizirati još u listopadu 2015., no čini se da njegovi graditeljski apetiti time ipak nisu bili zadovoljeni te je proteklih mjeseci uspio bespravno podići još jedan kat, a proteklih dana čak i krov.


Slika snimljena pred ljeto, kad se s bespravnom gradnjom tek kretalo / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Slika snimljena pred ljeto, kad se s bespravnom gradnjom tek kretalo / Foto Mladen TRINAJSTIĆ



Krajačić, potvrđeno nam je jučer i iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, i nakon višemjesečnog »papirnatog ratovanja« s predstavnicima Grada Krka, susjednog Mjesnog odbora Kornić i svim ostalim otočanima koji nadležne upozoravaju na njegovu kontinuiranu rabotu, i ovih dana ondje radi i gradi, ostavljajući dojam da se oko njegove, na osami podignute kuće, baš ništa ne događa. A da tome ipak nije tako, potvrdili su nam iz nadležnog Ministarstva odgovorom na naš upit koji prenosimo u cijelosti:


Novčane kazne


– Inspekcijskim pregledom izvršenim 9. svibnja 2017. na adresi Sv. Dunat 58, izvan granica građevinskog područja, utvrđeno je da je na k.č.br. 562/14 k.o. Kornić izgrađena prizemna zgrada stambene namjene, ravnog neprohodnog krova i prizemna pomoćna zgrada visine 1,93 m do gornjeg ruba ravnog neprohodnog krova. Investitor je dostavio na uvid Rješenje o izvedenom stanju od 19. listopada 2015. godine kojim se ozakonjuje završena jednostavna zgrada stambene namjene, visine od 3,10 m, kao i završena pomoćna zgrada-spremište, visine od 1,93 m – obje izgrađene bez odgovarajućeg akta za gradnju i izvan građevinskog područja, ističu u svom odgovoru na naš upit iz ureda glasnogovornice. Kako je utvrđeno da investitor gradi građevinu bez građevinske dozvole, danom inspekcijskog nadzora (9. svibnja) naređena je mjera obustave građenja postavljanjem posebnog službenog znaka na pročelje građevine te je 16. svibnja 2017. doneseno Rješenje kojim se investitoru naređuje uklanjanje dijelova građevine izgrađenih bez građevinske dozvole.



Da se s Krajačićevim postupcima nikako ne mire, potvrdili su nam i u Gradu Krku. Temeljem brojnih dojava koje su djelatnicima za ovu problematiku nadležnih službi krčke Gradske uprave proteklih mjeseci uputili ogorčeni žitelji grada Krka i susjednog Kornića, proljetos je nadležnim inspekcijskim službama Ministarstva graditeljstva »po službenoj dužnosti« zapravo i prijavljen »slučaj« čiji se konačni rasplet, naravno u vidu uklanjanja svega ondje bespravno izgrađenog, tek očekuje.



Kontrolnim inspekcijskim pregledom građenja, provedenim 5. srpnja, utvrđeno je da je investitor unatoč zabrani građenja i postavljenom posebnom službenom znaku, nastavio gradnju tako da je izveo radove na izradi oplate i betoniranju armiranobetonske ploče kata. Stoga je doneseno Rješenje o prvoj novčanoj kazni kojom se investitor prisiljava na obustavu radova te plaćanje iznosa u vrijednosti od 20 tisuća kuna. Dana 31. kolovoza 2017. kontrolnim inspekcijskim pregledom na k.č.br. 562/14 k.o. Kornić utvrđeno je da je unatoč postavljenom znaku obustave radova i izrečenoj prvoj kazni kojom se prisiljava na obustavu radova, investitor nastavio s radovima tako da je uklonio podupore i oplatu ploče kata te pristupio uređenju unutrašnjosti finiranjem zidnih ploha, dok je na vanjske plohe zidova nabacio cementni špric i obložio južno pročelje kata kamenom. Stoga je doneseno Rješenje o drugoj novčanoj kazni kojom se investitor prisiljava na obustavu radova te plaćanje iznosa od 40 tisuća kuna.


Šminkanje pročelja


Također, dana 1. rujna 2017. godine, Prekršajnom sudu u Rijeci podnijet je optužni prijedlog vezano za predmetnu gradnju, ističu predstavnici Službe za odnose s javnošću i informiranje Ministarstva graditeljstva, nastavljajući nabrajanje svega dosad ondje učinjenog podatkom i da je novim kontrolnim inspekcijskim pregledom tog lokaliteta, ovog puta obavljenom 14. rujna, utvrđeno da je ponovo uklonjen službeni znak zabrane građenja. Utvrđeno je i da je investitor i nakon izricanja prve, a potom i druge propisane novčane kazne kojima ga se prisiljava na obustavu radova, nastavio sa zahvatima oblaganja vanjskog pročelja kata kamenom bunjom. Stoga je, doznajemo, doneseno rješenje i o trećoj novčanoj kazni kojom se investitor prisiljava na obustavu radova, ali i na plaćanje iznosa koji se sad popeo na 60 tisuća kuna, zaključuju odgovarajući na naš upit predstavnici mjerodavnih inspekcijskih službi.


Upitani jesu li dosad Krajačiću »fakturirane« kazne naplaćene, iz ureda glasnogovornice nam odgovaraju da nisu, ali i da će zbog te činjenice sad promptno biti pokrenut postupak prisilne naplate, putem Državnog odvjetništva. Kad će i hoće li Krajačić ondje napokon i zaustaviti izgradnju, ostaje za vidjeti. A baš kao i sva ostala »zanteresirana javnost«, i mi ćemo nastaviti budno pratiti rasplet ove začudne sage o bezobrazluku i na Krku dosad (na sreću) neviđenom primjeru graditeljskog divljaštva s kojim, barem u ovako eklatantnim primjerima samovoljnog, a u konačnici i nepovratnog uništavanja prostora, »pravna država« očito presporo i nedovoljno učinkovito izlazi na kraj.