Trgadba u Vrbničkom polju

Eh, da je sunce sjalo u kolovozu kako sja danas…

Mladen Trinajstić

Stiješnjeni između nepreglednih redova vinove loze Vrbenčani nisu krili zadovoljstvo urodom nadajući se da će dobre vremenske prilike potrajati i sljedećih tjedan dana koliko je planirana ovogodišnja berba



VRBNIK  Eh, da je sunce sjalo u kolovozu ovako kako sja danas, gdje bi nam bio kraj! Takve su se riječi u Vrbniku (i oko njega) mogle čuti na svakom koraku, posebice među beračima grožđa koji su u još uvijek vlažnom i kišom koja je prethodnih dana padala natopljenom Vrbničkom polju jučer otvorili »trgadbu«.


Plavi, varljivim rujanskim suncem jučer ipak napokon okupani nebeski svod domaćim, ali i onim gostujućim, reklo bi se »rekreativnim« beračima stvarao je jučer upravo idiličnu kulisu pod kojom su Vrbenčani, stiješnjeni između nepreglednih redova svojih nasada gacali po još uvijek blatnome i ljepljivom tlu.


  


Naporna godina




Ipak, ni to nije kvarilo zadovoljstvo otočnih vinogradara koji su proteklih tjedana, brojeći kišne i one manje kišne dane, strepjeli za konačan ishod ovogodišnje berbe koja, pokazuju prvi »terenski dojmovi«, ipak neće proći loše kako je mogla i kako, nažalost, prolazi u nekim drugim dijelovima naše potopljene zemlje.



Upitani o otkupnoj cijeni žlahtine koja je, poznato je, oduvijek na prilično visokoj razini, Zahija nam je objasnio kako konačna cijena ovisi o uspješnosti plasmana proizvedenog vina. 120-tak naših zadrugara dosad je za grožđe iz prošlogodišnje berbe inkasiralo 9 kuna po kilogramu, što je u domaćim okivirima i više no dobra cijena. Očekujem da će po »realizaciji« svoga vina iz naših zaliha cijena lanjske berbe doseći planiranih 9,5, a možda čak i 10 kuna po kilogramu, zaključio je zadružni upravitelj izrazivši uvjerenje da će se isti otkupni parametri zadržati i za grožđe ovogodišnje, netom započele berbe.



   – Ma sve u svemu, i ne možemo se žaliti. Jest da nije kao u najboljim godinama, ali nije ni tako loše, barem ne kako smo još donedavna strepjeli da će biti, prokomentirao nam je tijek prvog dana berbe Jakov Dminić koji je u društvu članova svoje obitelji, ali brojnih »pomagača-dragovoljaca«, u jednom od svojih vinograda taman ubirao posljednje grozdove »zacrtane« za branje toga dana. Istina, ima nešto truleži, a kako je pored ovakvog vremena i ne bi bilo. Generalno gledano, situacija je prilično dobra, zaključio je naš sugovornik izrazivši nadu da će sunce nad Vrbničkim poljem nastaviti sjati i tijekom idućih sedam do osam dana, koliko će trgadba trajati. Mogli bismo mi grožđe ubrati i brže, ali konačan nam tempo diktira Poljoprivredna zadruga čijeg se rasporeda dovoza odnosno prihvata moramo pridržavati, zaključio je Dminić. Slična smo razmišljanja čuli i od njegova »susjeda«, Ivana Valkovića.     – Olakšanje. To je prava riječ za ono što osjećam danas kad je krenulo i kad, kao i svi ostali vrbenski vinogradari, svako toliko iz polja put podruma otpremim traktor nakrcan grožđem, povjerio nam se od gacanja po blatu već prilično umoran Valković. Ova je godina za sve nas vinogradare bila prilično naporna jer smo zbog vremenskih uvjeta svi imali znatno više posla no inače, posebice oko učestalih špricanja koja su naposljetku, čini se, ipak spasila stvar – zaključuje iskusni otočni vinogradar.   


U podrumu PZ Vrbnik svakog će se dana tijekom cijelog ovog tjedna prerađivati između 120 i 150 tona svježe ubranog grožđa.    – Mogli bismo teoretski preraditi i više, ali inzistiranjem na brzom dovozu ubranoga ploda kao i koordinaciji berača odnosno traktorista došli smo do zaključka da je upravo taj tempo prerade za sve nas zapravo optimalan, objasnio nam je zadružni upravitelj koji se pohvalio i kako je prodaja zadružne žlahtine u ovoj godini za čak 20 posto bila bolja od lanjske!


Vremenski uvjeti


Zadovoljstvo se jučer osjećalo i u podrumima vrbničkih vinara, pa tako i u onom PZ Vrbnik gdje su dovoz, iskrcaj, ali i tijek prerade budno nadgledali zadružni upravitelj Slavko Zahija i njegova desna ruka, enolog Marinko Vladić.


   – Vesele nas vremenski uvjeti u kojim se odvija berba, ali i kvaliteta dovezenog grožđa koje, u tehnološkom smislu, uopće nije loše. Dapače, ustvrđuje Zahija. Optimizmom nas ispunja i dobra prognoza za idućih pet, šest dana pa iskustveno govoreći, mislim da ćemo svo ili gotovo svo grožđe uspjeti pobrati i obraditi po više, manje suhom i sunčanom vremenu. Otkup i prerada će se u našim podrumima odvijati tijekom sljedećih tjedan dana i to prema rasporedu koji smo dostavili svim našim zadrugarima – objasnio nam je Zahija, ustvrdivši kako je pridržavanje zacrtanog »hodograma« za sve koji se vinogradarstvom i vinarstvom ondje bave vrlo važno. Ne samo da se takvim sustavom izbjegava zakrcavanje naših pogona, već se i vinogradari oslobađaju nepotrebnog čekanja pred našim pogonom. A ono što je najbitnije, takvim se načinom rada na minimum svodi i vrijeme koje protječe između branja i prerade ploda – objasnio nam je naš sugovornik naglasivši kako je upravo taj čimbenik, uz sve ono što će u kasnijim fazama prerade obavljati zadružni enolog Marinko Vladić, sad najbitniji po pitanju utjecaja kvalitetu mošta, a time i dobivenog vina. Ubrano grožđe ne smije »kisati« u traktorima. Ključno je svježi plod čim prije ubaciti u tehnološki sustav kako bi se temperatura njegovih sokova zadržala u poželjnim parametrima – objasnio nam je Zahija naglašavajući kako »spiskovi«, u kombinaciji s uhodanim sustavom prihvata i brze prerade, omogućavaju da svi u svakokom trenutku znaju što im je, kad, gdje i koliko činiti.   

Prerada po planu


Da se prerada, baš kao i berba, odvija prema »zacrtanom planu« potvrdio nam je i enolog Marinko Vladić siguran da, usprkos teškoj i zahtjevnoj vinogradarskoj godini, niti ovogodišnja vrbnička žlahtina neće iskakati iz prepoznaljivih okvira tog cijenjenog i vrlo traženog vina.   

– Niti jedna godina u poljoprivredi, pa tako niti u vinogradarstvu, nije i ne može biti ista prethodnoj, pa tako nije niti ova. Smisao onog što je moj posao jest da iz uvijek drugačije »sirovine« dobijem isto ili bar približno isto vino pa ću, siguran sam, to uspjeti i ove godine koju u nas obilježavaju nešto niže razine šećera, i ponešto više razine kiselina. Da je to lako i jednostavno, svatko bi proizvodio izvrsno vino – našalio se zadružni enolog, dodavši kako istinski ljubitelji žlahtine niti ovog puta neće ostati uskraćeni uživanja u svim posebnostima i kvalitativnim karakteristikama najpoznatijeg vrbenskog vinskog aduta.