Na otocima sve manje mladih bračnih parova i djece

Dvoje djece školske spremačice jedini učenici koji pohađaju školu u Silbi

Zadarski list

U novoj školskoj godini koja počinje idućega ponedjeljka, otvorit će se vrata u svega dvije otočne škole, u Velome Ižu i na Silbi



ZADAR Ni ova školska godina na male zadarske otoke neće donijeti ništa novoga. Osim uobičajeno manjega broja učenika. Taj se broj uporno svake godine smanjuje, pa ako se istim tempom nastavi, svi otoci iz velikoga zadarskoga arhipelaga, osim Ugljana i Dugog otoka, ostat će vrlo brzo bez ijednoga učenika i bez ijedne škole!


U novoj školskoj godini koja počinje idućega ponedjeljka, otvorit će se vrata u svega dvije otočne škole, u Velome Ižu i na Silbi. U Velome Ižu će cijelu školu pohađati 17 učenika, a na Silbi tek dva. Kuriozitet je da silbljansku školu pohađa, dakle, tek dvoje učenika i oni su djeca školske spremačice! Jedno dijete polazi prvi, drugo drugi razrred, a saznajemo da je njihova majka nedavno rodila i treće dijete, pa možda za šest godina bude tamo opet jedan prvašić. Druge djece na tome otoku naprosto nema. A otok je to sa zimskih 300-njak stanovnika, što ga čini i najvećim u skupini tzv. manjih otoka, a ljetnih stnovnika ima i do sedam tisuća!


Nažalost, glavni razlog leži u staroj, poznatoj i tužnoj otočnoj činjenici da nema mladih ljudi, onih koji imaju djecu. A njih nema zato što na zadarskim otocima nema opstanka, nema nikakvih uvjeta za življenje, jer se ne može živjeti od mora i sunca. Zato se sve brže zatvaraju otočne škole, pa ih više nema na Istu, Olibu, Molatu, na Premudi, na Zverincu, a još davnije ni na Sestrujju, Rivnju, Ravi, kao i u mnogim mjestima većih otoka, poput mjesta na Ugljanu ili Dugom otoku, gdje su mnoge škole davno zatvorene i napuštene.




   Dakle, na Velom Ižu, čiju školu pohađaju učenici iz Veloga i Maloga Iža, ove je godine ukupno 17 učenika, bez ijednog prvašića, ali je i taj broj svake godine sve manji, tako da će vjerojatno dogodine biti još manji.Inače, škole na otocima, koje su do prije dvije godine pripadale maloj zajedničkoj školi zvanoj Zadarski otoci, od otvaranje škole na Bilome brigu imaju svoju matičnu školu, koja je po njima nazvana Zadarski otoci i koja je danas velika škola sa 700 učenika u 27 odjeljenja. Bez otočnih odjeljenja, naravno kombiniranih.


Škola Zadarski otoci na Bilome brigu je ove godine upisala 74 učenika u tri prva razreda i to je otprilike na lanjskoj razini. Od tajnice škole Ines Bašić saznajemo da će prvoga tjedna nove školske godine nastava u jutarnjoj smjeni biti za mlađe, učenike od prvoga do četvrtog razreda, a stariji učenici će na nastavu popodne. I tako će se smjenjivati svakoga tjedna.