Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
17. studenoga 2019.
Gradsko vijeće

Dovršetak Doma za starije u Rabu do kraja godine, a tko će ga voditi - još se ne zna

Dovršetak Doma za starije u Rabu do kraja godine, a tko će ga voditi - još se ne zna
Dovršetak Doma za starije u Rabu do kraja godine, a tko će ga voditi - još se ne zna
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2018. u 10:24 2018-10-02T10:24:47+02:00

Na Domu koji se gradi već 10-ak godina, gotovo je 80% građevinskih radova te slijedi opremanje. No, ostaje problem što Grad nije u mogućnosti voditi i financijski pratiti rad Doma te su u tijeku razgovori sa Županijom. Dobra je vijest i da Poslovna zona Mišnjak ipak uskoro kreće u izgradnju

RAB Sa svojih 13 točaka dnevnog reda, kojima je prethodio Aktualni sat, sjednica Gradskog vijeća Raba potrajala je oko sat i pol, u mirnijem tonu, izuzev pitanja na temu Doma za umirovljenike, Poslovne zone Mišnjak, kupnje zemljišta u Palitu, a koja su polučila nešto žustriju raspravu.

Vijećnik Kruno Matić iz redova oporbe na aktualnom je satu spomenuo u siječnju potpisani Ugovor o izvođenju radova na gradnji infrastrukture unutar poslovne zone Mišnjak između Grada Raba kao naručitelja i tvrtke Ecobeton d.o.o. iz Slovenije kao izvođača, a na Mišnjaku je, i nakon protoka vremena od osam mjeseci, sve mirno i nema naznaka radova, pa se postavlja pitanje kada će »proraditi« poslovna zona.

Gradonačelnik Nikola Grgurić odgovorio je da će poslovna zona brzo u izgradnju jer će Grad unutar 10-ak dana obaviti sve preostale potrebne radnje, a koje su, kako je naveo, loše odrađene u vrijeme kada je vijećnik Matić bio odgovorna osoba za projekt. Prigovorio je Matiću da je upravo garnitura ondašnje Gradske uprave, u kojoj je on participirao, kriva što se nije krenulo u realizaciju poslova jer su sve »zakočili« zatraživši bespotrebno izradu Studije utjecaja na okoliš.

Pregovori oko Doma

Pitanje Željka Perana, predsjednika Gradskog vijeća, izazvalo je kraću raspravu o Domu za starije i nemoćne, čija gradnja traje već nekih 10-ak godina.

– Uza sve dugogodišnje poteškoće koje prate gradnju ovog objekta, ipak mogu reći da je gotovo 80% građevinskih radova na Domu ostvareno. Ovih dana slijedi posao nabave potrebne opreme i predviđa se da će nam za to, kao i za njeno postavljanje, trebati još neka dva mjeseca, što znači da bi sve trebalo biti dovršeno do kraja 2018. godine. Međutim, ostaje problem što Grad Rab nije u mogućnosti voditi i financijski pratiti rad Doma, a to znači da rapski Dom za starije i nemoćne mora biti umrežen u županijsku mrežu domova jer će jedino tako moći funkcionirati, pa u tom pravcu i vodimo razgovore sa Županijom – rekao je gradonačelnik Grgurić.

Vijećnik Luka Grgurić iz Nezavisne liste postavio je pitanje, odnosno apelirao, da Grad Rab povoljno kupi ili na neki drugi način priskrbi vlasništvo nad bivšim imovinom društva u likvidaciji Jedinstvo d.o.o., npr. zapuštenih zgrada pokraj Konzumovog supermarketa, zbog njihovog šireprimjenjivog potencijala. U svojoj replici, gradonačelnik je dao informaciju da se o svoj državnoj imovini na području Grada odvijaju razgovori s nadležnim Ministarstvom te se složio da je riječ o vrijednom kapitalu i objektima koje bi se trebalo privesti svrsi.

Preplaćeno zemljište

Melita Vlahek iz redova Nezavisne liste postavila je pitanje da li Grad Rab raspolaže registrom imovine Grada iz kojega bi bilo razvidno koja su zemljišta i nekretnine u vlasništvu Grada, kakvog su pravnog statusa, s povijesnim pregledom, lokacijama, podacima, grafikom itd. te da li su javno dostupni podaci. Pročelnik za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonko Puljar-Matić odgovorio je da u ovo trenutku ne raspolažu takvim registrom, ali na njemu se radi i podaci se ažuriraju.

Pod točkama dnevnoga reda posebno je zanimljiva bila rasprava između vijećnika Luke Grgurića i gradonačelnika Nikole Grgurića o Odluci o kupnji nekretnine. Naime, zbog neosnovanog korištenja privatnog zemljišta pokraj Suhe marine u Palitu, Dundovo d.o.o. je u postupku pravnog mirenja pristalo otkupiti zemljište od suvlasnika (369.999 kn) umjesto da isplati naknadu za korištenje (153.600 kn).

Vijećnik Luka Grgurić smatra da je iznos precijenjen te da se radi o bezvrijednom zemljištu koje će se sada preplatiti više nego dvostruko, u odnosu na odabir plaćanja naknade, jer im, kako kaže, taj prostor ne igra neku ulogu i služi kao parkiralište. – Zemljište ima samo 450 kvadrata, ima šest suvlasničkih dijelova, nesređeno vlasništvo, ne smiju ništa graditi, pokraj suhe marine je i odlagališta otpada... S obzirom da je intencija ionako čitavo to postrojenje i mehanizaciju izmjestiti, zašto se onda ide u kupnju? Osim toga, kupuje se po visokoj cijeni samo 4/6 terena i postavlja se pitanje hoće li sada i preostala dva suvlasnika postupiti na jednak način – rekao je Luka Grgurić.

Njegovu tvrdnju gradonačelnik je u malo duljem obrazloženju okarakterizirao netočnom. Istina je, spomenuo je gradonačelnik Grgurić, da mi kao Grad kupujemo samo 4/6 tog zemljišta, i da se cijena može činiti malo većom, ali prostor ima svoju vrijednost, posebice ako se pozabavimo mogućom budućnošću, u kojoj bi se tamo mogao graditi novi Vatrogasni dom, glede čega smo imali i neke razgovore.

Polugodišnji proračunski višak od 3,38 milijuna kuna

Nakon živog Aktualnog sata, preostali dio sjednice prošao je u mirnijem tonu. Prema predloženom dnevnom redu glasalo se tradicionalno – potvrđivanjem predloženih odluka od strane vladajuće koalicije, te uz suzdržano ili protivno glasanje oporbe.
Prijedlog polugodišnjeg Izvještaja o izvršenju Konsolidiranog proračuna Grada Raba za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja o kome se raspravljalo, objasnila je pročelnica za financije  Martina Španjol, pa su vijećnici mogli doznati da je proračun Grada u prvom polugodištu 2018. ostvaren s iznosom od 22.922.254 kuna dobitka. Taj iznos predstavlja 26,81 posto od godišnjeg plana.

Istovremeno rashodi i izdaci izvršeni su s iznosom od 19.537.619 kuna, što je 23,14% od godišnjeg plana. Iz ovoga je razvidno, naglasila je pročelnica Španjol, da je u tom razdoblju ostvaren višak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 3.384 639 kuna. Inače ostvareni su prihodi ove u odnosu na prvo polugodište 2017. veći za 33,44%, dok su ukupni rashodi i izdaci veći za 18,51% u odnosu na izvještajno razdoblje prethodne 2017. godine.

Tribine kao dodatak

Vijećnik Kruno Matić, prilikom obrazlaganja izvršenja Konsolidiranog proračuna, napomenuo je da je pomorska linija Rab – Lun od prošle godine međužupanijska pa bi po njemu iznos od 23.000 kuna kojima Grad sufinancira liniju, zapravo trebao biti obveza dviju županija. Gradonačelnik je istaknuo kako je iznos sufinanciranja prisutan zbog povećanja broja linija te u tom smislu ne vidi nikakav problem jer je takav interes Grada što potvrđuje i povećani promet putnika na liniji.

Vijećnik Grgurić problematizirao je i izvođenje radova na Centru malih sportova u Palitu, trenutno u izgradnji. – Ugovor je potpisan na 1,5 milijuna kuna, s rokom do ljeta, i uz granicu prekoračenja neočekivanih troškova 10%, međutim sada je na taj iznos dodano još 440.000 kn, što je daleko iznad 10% – rekao je Grgurić. Odgovor je pružio pročelnik Puljar-Matić, navevši da taj iznos uključuje nabavku dviju tribina koje nisu obuhvaćene radovima izvođača, te da sada još slijede završni radovi uz očekivano dovršenje projekta do kraja godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.