Žila kucavica Grada Raba pod vodom

Donja ulica – turistima za zabavu, vatrogascima posao

Ivor Balen

Sanacija će se rješavati apliciranjem za sredstva Europske unije, sve je spremno za natječaj Ministarstva turizma, kaže gradonačelnica Rosanda Krstinić Guščić napominjući da iz gradskog proračuna ne mogu financirati sanaciju koja bi kompletno iznosila oko 8 milijuna kuna



RAB » Izrazito kišno ljeto s nekoliko jačih pljuskova učinilo je štetu hrvatskom turizmu u cjelini, a jednom od najpoznatijih rapskih turističkih aduta i posebno. Riječ je o Donjoj ulici, jednoj od tri glavne »arterije« stare gradske jezgre, pitoresknoj šetnici ispunjenoj kafićima i restoranima i jednom od glavnih punktova noćnog života na otoku. Ako je Gornja ulica za vjernike i umjetnike a Srednja za šetače, Donja je za zabavu. Ali kako se pokazuje – i za vaterpolo.


  – Kod obilnijih kiša šahte jednostavno počnu izbacivati vodu pa se po Donjoj ulici stvaraju poplave, a ponekad čak i pliva izmet, ističe Marko Sandalić, predsjednik rapskog HSP-a Ante Starčević i stanar u Donjoj ulici.   Sandalić dodaje da pojedini lokali imaju velike probleme jer ne samo da moraju zatvoriti terase nego im, kod obilnijih kiša, kakvih u zadnje vrijeme ne manjka, u unutrašnjost ulazi voda.

 


 Svi krivi!


– Svi se zbog ovoga bune, a rezultat je da čovjek koji je u kafić Popayu investirao puno, sada izlazi van jer ne vidi matematiku da bi još ostao. I nisu problem samo obilne kiše, nego i manje padaline, kada se stvaraju i ostaju lokve. Probajte zamisliti kako to izgleda. Dođu turisti, recimo žena u štiklama, vidi lokvu i ne ide dalje jer sigurno neće preskakati nego odlazi kući, objašnjava Sandalić, istaknuvši da stanovnici Donje ulice plaćaju slivne vode, čime im se jamči da ulica neće završiti pod vodom, ali to se svejedno često događa. 


   – A računi komunalnih usluga su u Rabu golemi. Uz to, plaća se Gradu i javna površina, a po toj javnoj površini pliva voda. Koliko je meni poznato, za sanaciju Donje ulice postoji dokumentacija, a tim projektom rješava se i kanalizacija. Ali vlast se ponaša kao da je nije briga za grad, meni je to teško shvatiti. Imamo Fjeru i četiri zvonika što propagiramo na sve strane, a ovdje usred grada naiđete na ruglo, kaže prvi čovjek rapskog HSP-a Ante Starčević, čija stranka ima jednog vijećnika i dio je većine u vijeću uz HDZ, HSS i RPS, dok je izvršna vlast u rukama SDP-a. No Sandalić smatra da su za stanje u Donjoj ulici krivi svi koji su bili na vlasti.


Sandalićeva obitelj u Rabu nije nepoznata. Markov otac je otvorio kafić Sanda u Donjoj ulici koji je bio na glasu čak i u vrijeme bivše države, a i danas, kada je u najmu, jedan je od najpopularnijih kafića na cijelom otoku. Osim Sande, Sandalić iznajmljuje i poslovni prostor u susjedstvu u kojem se nalazi koktel bar Popaya.   – Ljudi mi govore da se bunim zato što imam poslovne prostore u Donjoj ulici. Pa imam, ali nije to jedini razlog zašto se bunim. Jedan prostor sam naslijedio od svojeg oca, a drugi sam kupio tako što sam novac zaradio svojim rukama, radeći u inozemstvu, ističe Sandalić.


  – Ja o ovom problemu mogu govoriti kao političar, kao građanin i kao poduzetnik. Ovo nije problem samo sadašnje vlasti, nego i one HDZ-ove koja je bila prije i svih garnitura koje su se izredale, a koje ništa ne čine da se nešto promijeni. Ja doista ne želim prozivati gradonačelnicu Rosandu, ovo je problem svih koji su bili na vlasti i koji ne shvaćaju da Donju ulicu treba riješiti. Zbog naših predaka i naših potomaka, rekao je Sandalić.


  Gradonačelnica Rosanda Krstinić Guščić kaže prihvaća tvrdnju da problem Donje ulice postoji i da nije malen.   – Upravo u razgovoru s vijećnicima i Sandalićem dogovorili smo se da se Donja ulica počne rješavati apliciranjem za sredstva Europske unije. Postojeću građevinsku dozvolu smo ažurirali i poslali dokumentaciju prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Ali iako nam je projekt visoko ocijenjen, nismo prošli jer imamo visok index razvijenosti. Sada je sve 99 posto spremno za drugi natječaj, a ovoga puta prijavit ćemo se na Ministarstvo turizma. Mi iz proračuna ne možemo financirati cijeli projekt i da bismo sanirali Donju ulicu, potrebna su nam sredstva iz EU, kaže gradonačelnica, dodavši da ovakvi problemi postoje i u drugom gradovima, a ne samo u Rabu.

 


 Ispod razine rive


– Kod nas je specifično to da je Donja ulica, kako joj i ime kaže, na dnu. Nalazi se čak i ispod razine rive pa su radovi koji se tamo moraju obaviti zahtjevni. Prema projektu, radit će se popločenje, telekomunikacije, kanalizacija, elektrifikacija, rasvjeta i nabava nešto komunalne opreme, klupica, koševa za smeće… Sve zajedno koštalo bi nešto preko osam milijuna kuna, nakon čega bi ovo postala doista prekrasna ulica. Pogotovo što paralelno idemo i u EU projekt sanacije fasada u Donjoj ulici, zajedno s vlasnicima nekretnina budući da je Grad vlasnik samo nekih, dodaje Krstinić Gušćić, zahvalivši se građanima na upozorenjima.


  – Sve je ovo lijepa priča, ali prvo moramo dobiti sredstva. Srećom, ove godine nije bilo većih problema. I ovo o čemu govori gospodin Sandalić su naravno problemi, ali uz dobru suradnju s vatrogascima sve se uvijek brzo riješi. A vremenski uvjeti su ovoga ljeta bili ekstremni, zaključila je gradonačelnica, dodavši da Grad nije zanemario ugostitelje u Donjoj ulici kojima daje 15 posto popusta na terase, ako je riječ o cjelogodišnjoj djelatnosti.