Izložbe, glazba i radionice

Dobrodošla zimska “injekcija” kulture: Donosimo program krčke Noći muzeja

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

U galeriji Decumanus bit će otvorena izložba »Znamo li gledati grad?« Ivice Brusića Bruje, u kornićarskoj etnokući sve će biti u znaku glazbe – od predavanja do tanci i radionice izrade sopela, dok će se u Puntu slušati hitovi lani preminulih glazbenih velikana



KRK Dvanaesto izdanje Noći muzeja, popularne i diljem zemlje iznimno posjećene manifestacije koju provodi Hrvatsko muzejsko društvo, iznova će u otočne kulturne i izložbene centre privući brojne poklonike kulturnih događanja. Zbivanje osmišljeno s ciljem populariziranja kulture te prepoznavanja muzeja kao dinamičnih institucija koje potiču istraživanje, inovativnost i kreativnost, ovog će petka (27. siječnja) Noć muzeja 2017. u više otočnih mjesta oživjeti ne baš prebogatu zimsku kulturnu svakodnevicu Bodulije.


Krčani će se projektu moći priključiti posjetom svojoj galeriji Decumanus. Ondje će, s početkom od 18 sati, predstavnici Centra za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim majstorom fotografije Ivicom Brusićem Brujom prirediti zanimljiv izložbeni program nazvan »Znamo li gledati grad?«. Izložbu koja će biti postavljena sve do 9. veljače, otočanima će predstaviti sam autor.


On se na istom mjestu i lani predstavio svojim sugrađanima, i to jedinstvenim fotografskim prikazom »Krčkih mijena u vremenu«. Izložba fotografija kojom će Krčani uploviti u ovogodišnju Noć muzeja, svojevrsni je nastavak njegova lanjskog »noćnog« izlaganja koji bi žitelje Krka trebao potaknuti na pomnije gledanje, odnosno vizualno istraživanje njihova grada te otkrivanje njegovih bezbrojnih, dobro skrivenih detalja.


Sopele, kruh i tanci




Osim u rezultatima Brujine potrage za jedinstvenim, većini njegovih sugrađana promaklim motivima, Krčani će iste večeri, ili bolje rečeno »muzejske noći«, moći uživati i u programu kojim se u nacionalnu manifestaciju, u prostoru Zavičajne etnografska zbirka Kornić, i ovog puta priključuju uvijek aktivni kulturnjaci iz Katedre Čakavskog sabora Kornić. U kornićarskoj etnokući te će večeri, naime, cjelokupan program biti glazbeno obojen, što i ne čudi s obzirom da je lajtmotiv ovogodišnje Noći muzeja upravo glazba, glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Tako će prigodni program početi od 18 sati otvaranjem izložbe »Glazbeni zapisi otoka Krka«, nakon koje će dr. Tvrtko Zebec održati predavanje o sopcima i tancima.


Dio svog bogatog znanja o krčkim sopcima potom će okupljenima nastojati prenijeti i poznati otočni melograf i folklorist Ivan Pavačić Jecalićev za kojim će, od 19,15 sati, Darko Dujmović održati radionicu pripravljanja kruha. Od 19,45 predavanja se u etnokući vraćaju u sopačke vode pa će tako Marijan Orlić najprije prikazati »kako se delaju sopele«, a Ivan Kraljić potom i »kako se delaju piski«. Od 20,30 nadalje u Korniću će sve biti u znaku tanci, polki i mažurki, odnosno prigodnog programa za koji će se, ne traba dvojiti, zasigurno pobrinuti lokalni folkloraši.



Noć muzeja održat će se i u Malinskoj. Također u realizaciji fotografa Ivice Brusića Bruje, u galeriji Sv. Nikola na obali najprije će biti upriličena izložba fotografija nastalih za trajanja Dubašljanskih kolejana, da bi se potom prigodni program nastavio u Kući dubašljanske baštine u Bogovićima, uz program nazvan »Od bodulske škrbnosti do škrtog lonca – naše priče o životu i hrani«. Dobrinjci, koji su prošlih godina također organizirali tematske programe uklopljene u Noć muzeja, ove su se godine posredstvom svog Kulturnog društva tom projektu odlučili priključiti na nešto drugačiji način – organizacijom grupnog obilaska Rijeke i njenih u Noć muzeja uključenih muzejskih i galerijskih institucija koje će u toj prigodi, po dobrom običaju, biti otvorene do sitnih sati.



DJ Karabaić u Tošu


Noć muzeja još jedno svoje glazbeno izdanje doživjet će i u susjednom Puntu gdje će, doznajemo od direktora TU-a TZO-a Punat Branka Karabaića, galerija Toš te noći biti mjesto na kojemu će Puntari i žitelji okolnih mjesta imati prigodu uživati u preslušavanju izabranih, bezvremenskih hitova glazbenih velikana koji su nas napustili u prethodnoj godini. Slušaonici najpoznatijih uspješnica Davida Bowieja, Princea, Leonarda Cohena, Glenna Freya, Georgea Micheala i mnogih drugih velikih zvijezda moći donošenjem svojih starih ploča pridonijeti svi posjetitelji Toša čije će »nosače zvuka« u toj prilici, uz pomoć ondje već instaliranog gramofona reproducirati DJ Branko Karabaić. Slušaonici će pak prethoditi radionica izrade karnevalskih maski koju Puntari pripremaju u suradnji sa Zajednicom Talijana iz Krka, odnosno njenom umjetničkom sekcijom »Milo Seršić«.