"Umjetnik i ja"

Dizajnerica Ivana Popović podučavala krčke učenike

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Drago mi je što sam preseljenjem u Krk dobila priliku nakon zagrebačkih malo »kreativno maltretirati« i krčke mališane, rekla je modna kreatorica, dizajnerica i akademska kiparica Ivana Popović



KRK Cijeli tjedan u krčkoj Osnovnoj školi »Fran Krsto Frankopan« odvijalo se drugo izdanje projekta nazvanog »Umjetnik i ja« za čiju se organizaciju i ove godine pobrinula profesorica likovne kulture, krčka akademska slikarica Alma Dujmović.


Za razliku od lanjskog kerativno-edukativnog izvannastavnog programa u sklopu kojeg se, uz pomoć riječkog akademskog kipara Zvonimira Kamenara, radilo na razvijanju skulptorskih vještina i znanja krčkih osnovaca, ove je godine u fokusu stvaralačkog rada malih otočanki i otočana bila ponešto »mekša« tematika krojačkog odnosno modno-dizajnerskog izričaja koju s darovitim učenicama ondje danima »tesala« poznata domaća modna kreatorica, dizajnerica i akademska kiparica Ivana Popović.


Visoki kriteriji


Dobro znano ime domaće modne i umjetničke scene odnedavna je stalna stanovnica grada Krka pa stoga ni ne čudi što se, kako nam je sama priznala, rado odazvala pozivu svoje kolegice Dujmović da u sklopu višednevne kreativne radionice krčkim klincima i klincezama približi i prikaže čari modno-kreatorskog posla i elemente njegove povezanosti s ekologijom, odnosno cirkulranom ekonomijom u kojoj se, ističe Popović, baš kao i u »modnom biznisu«, ništa ne odbacuje i sve ponovo koristi.




– Kako same polaznike, ovo jedinstveno iskustvo obogaćuje i mene jer u interakciji uistinu uspijevamo stvoriti stvaralački naboj u čijim čarima svi podjednako uživamo, napomenula je ova uvijek angažirana umjetnica dodavši i da joj je drago što je preseljenjem u Krk dobila priliku nakon zagrebačkih malo »kreativno maltretirati« i krčke mališane. Radionice poput ove uistinu nisu tek razbibriga, ovdje se s razlogom postavljaju visoki kriteriji koje, velikim angažmanom i trudom, ovi daroviti osnovci uistinu uspijevaju ispuniti i pretočiti u niz zanimljivih i uporabljivih kreacija koje smo ostalim školarcima predstavili i na prigodnoj modnoj reviji, zaključila je Ivana Popović.



Mlade kreatorice i švelje koje su danima predano radile u školskoj »tvornici mode« nisu bile jedine koje su se uključile u projekt »Umjetnik i ja«. Organizatorica i voditeljica projekta otkrile su nam i da je sve što se ovih dana ondje zbivalo budno pratio tim zadužen za školsku multimediju – mali novinari, fotografi, snimatelji i informatičari koji će sve zabilježeno javnosti predstaviti posredstvom školskih internetskih stranica.



Identitet razreda


– Zadaća ovog projekta jest rad s talentiranim osnovnoškolcima i to na način da istupom iz redovnog školskog programa likovne kulture prošire svoje spoznaje i dobiju dodatni prostor za svoje kreativno izražavanje te usavrše i razviju svoj talent, naglasila je prof. Alma Dujmović.


Srećom, u našim nastojanjima nismo sami, uživamo podršku krčke Gradske uprave koja financijski podupire ovaj, ali i mnoge druge slične projekte kakve je unutar redovne nastave zapravo nemoguće provesti u djelo, naglasila je idejna začetnica događanja kakvima tradicionalno završavaju nastavne godine u krčkoj školi.


Krojenje i šivanje odnosno cjelokupni modni dizajn na kojem smo danima radili vezan je uz školu te su djeca, pod budnim okom naše iskusne modne dizajnerice, predano kreirala i stvarala odjevne predmete koji su, poput neke vrste uniformi, morali biti pogodni nošenju u školi ali i koji su ujedno trebali biti medijem izražavanja identiteta svakog razreda, objasnila nam je prof. Dujmović.