Raspjevana djeca

“Dica va Puntu kantaju”: Tea Kamenar i Etel Barši osvojile publiku i žiri

Mladen Trinajstić

U mlađoj kategoriji najbolja je bila Etel Barši s uspješnicom Novih fosila »Dobre djevojke«. Među starijim sudionicima prva je bila Tea Kamenar s hitom Jacquesa Houdeka »Stotinama godina«



U velikoj sali Narodnog doma u Puntu, kao dio višednevne, ovog vikenda započele predbožićne manifestacije »Dječji zimski grad«, održan je festival »Dica va Puntu kantaju 2019«. Trinaesto izdanje te lijepe, kvalitetne i uvijek odlično posjećene glazbene manifestacije i ovog je puta bilo prilika za mnogobrojne mlade otočanke i otočane, raspjevane klince i klinceze iz gotovo svih krčkih mjesta, da s velike pozornice puntarskog doma publici pokažu što znaju i umiju, odnosno predstave svoje pjevačko umijeće, i to pred mnogobrojnom publikom koja je i ove godine uživala u gotovo trosatnom festivalskom programu.


Na ovogodišnjem je festivalu nastupilo dvadesetak raspjevanih natjecatelja koje su i ovog puta, a u nastojanju osiguravanja čim ravnopravnijih i pravednijih uvjeta natjecanja, organizatori podijelili u dvije natjecateljske kategorije. U onoj prvoj ogledali su se učenici nižih razred,a dok su drugu činile pjevačice i pjevači viših osnovnoškolskih razreda.


Naposljetku, u cijelom nizu iznimno dobrih pjevačkih interpretacija srca okupljenih gledatelja, ali i festivalskog žirija, u onoj mlađoj konkurenciji »ukrala« je mala, ali i glasna te na pozornici snalažljiva Etel Barši. Ona se za naslov pobjednice 13. izdanja tog otočnog festivalskog događanja izborila svojom interpretacijom uspješnice Novih fosila – »Dobre djevojke«. U mlađoj kategoriji drugo mjesto osvojila je Marija Depikolozvane, a treće lanjski pobjednik – Patrik Polonijo.




Među starijim sudionicima ovog uistinu posebnog glazbenog događanja prvo mjesto i naslov pobjednice osvojila je Tea Kamenar koja se publici predstavila hitom Jacquesa Houdeka – »Stotinama godina«. Osim žiriju, izvedba Tee Kamenar dopala se i publici koja je upravo njoj dodijelila najviše glasova te je tako učinila dvostrukom pobjednicom 13. izdanja festivala. Osim pobjednice, u istoj su kategoriji nagrađene još i drugoplasirana Paola Šamanić te Ana Rušin koja je osvojila treću nagradu.


U dupkom ispunjenoj dvorani puntarskog Doma nezahvalnu ulogu zaduženih za odabir i proglašenje »najboljih među najboljima« imali su članovi festivalskog žirija kojeg su činile domaće pjevačke snage Eni i Vjeko, Stefany Žužić te Andrina Frleta, a uz njih još i Martina Jurjević, Sandra Krmpotić Gržančić te nazaobilazni knez Mikula IV. Frankopan, utjelovljen u Petru Kopanici. Sve izvedbe glazbeno su popratili članovi i članice mladog otočnog banda Sixth sense.


Dječji zimski grad


Valja naglasiti i da je i prije samog festivala u i oko Narodnog doma u Puntu bilo živo i veselo jer je prigodnim događanjima ondje svečano otvoren »Dječji zimski grad« – slijed zabavnih, predbožićnih te djeci prilagođenih zbivanja u sklopu kojeg će se u idućim danima ondje kontinuirano odvijati programi, dobar dio kojih će i ovog puta imati i humanitarni karakter. U moru predblagdanskih manifestcija za organizaciju kojih su, baš kao i u svim dosadašnjim izdanjima tog projekta, najzaslužniji članovi udruženja Puntarske užance, sve do Božića u Dječjem zimskom gradu najavljeno je i upriličenje niza sajmova, kreativanih radionica, čajanki, filmskih projekcija, dječjih predstava, rolaonica te mnoštvo sličnih zbivanja zbog kojih će Punat i tijekom ovog adventa biti središte okupljanja malih otočanki i otočana.