Otočni vatrogasci

Creski “pompjeri”: Spremni smo za svaki požar, za sve situacije

Walter Salković

DVD pokriva više od 200 kilometara četvornih. U tijeku je natječaj za zapošljavanje dvojice novih vatrogasaca pa će u Cresu ukupno biti četvorica profesionalaca, uz koje redovito dežura i 20-ak dobrovoljaca. Nedavno su svi završili zahtjevan četveromjesečni tečaj i položili ispit



Vatrogasna postaja na creskom Šetalištu 20. travnja, nedavno obnovljena, spoj je starog i novog. Pred zgradom su parkirana tri vatrogasna vozila, navalni kamion, kombi i terenac, ali i izloženi primjerci starih vatrogasnih pumpi na ručni pogon. Unutar zgrade nalazi se mnoštvo suvremene vatrogasne opreme, a nad njom dominira amblem creskih »pompjera« iz 1905. godine. Dokaz je to da Cres vatrogasnu službu ima više od stotinu godina, a već skoro dvadeset godina predsjednik mu je Aleks Grašo.


– Naše Dobrovoljno vatrogasno društvo pokriva više od 200 kilometara četvornih, a u slučaju potrebe priskaču nam u pomoć vatrogasci iz Malog Lošinja, Krka, Opatije i odakle ih već pošalje županijska centrala. Cresko vatrogastvo ima dugu tradiciju i puno zainteresiranih dobrovoljaca, a 2005. godine svečano smo proslavili stogodišnjicu djelovanja – priča Grašo.Trenutno su u DVD-u zaposlena trojica profesionalnih vatrogasaca od kojih jedan uskoro napušta službu pa je upravo u tijeku natječaj za zapošljavanje dvojice novih. Tako će u Cresu ukupno biti četvorica profesionalaca, koliko je i predviđeno procjenom ugroženosti, a osim njih, aktivno je i dvadesetak dobrovoljaca koji redovito dežuraju. Prema propisima u jednoj smjeni otok čuvaju profesionalni vatrogasac i četiri dobrovoljca. Na čelu creskih vatrogasaca je zapovjednik Goran Toić, a zamjenik mu je Josip Rajić.


Creski vatrogasci sa svojim radom žele upoznati i najmlađe, pa je tako OŠ Frane Petrića jedna od rijetkih creskih organizacija koja provodi redovite protupožarne vježbe. Vatrogasci povremeno posjećuju i Dječji vrtić »Girice« kako bi mališane upoznali sa svojom opremom, pred njima odijevaju vatrogasna odijela i stavljaju maske, sve s ciljem da se u slučaju pravog požara djeca ne bi uplašila vatrogasca i bježala od njega. Jedan od planova DVD-a Cres za početak sljedeće školske godine je osnivanje vatrogasne mladeži.



Zahtjevan tečaj


Nedavno su dobrovoljni vatrogasci pohađali zahtjevan četveromjesečni tečaj tijekom kojeg su morali savladati 13 različitih predmeta. Na kraju, bilo je to u svibnju, čekao ih je i pravi ispit koji su svi položili. Osim toga, dva puta mjesečno organiziraju se vježbe kako bi svi, i profesionalci i dobrovoljci, uvijek bili spremni rješavati probleme do kojih može doći.Srećom, na Cresu već neko vrijeme nije bilo većih požara, ali u prvoj polovici ove godine creski su vatrogasci imali 27 intervencija. Većina, gotovo 70 posto, odnosi se na tehničke intervencije kao što su izvlačenje osoba, piljenje stabala, otvaranje zaglavljenih vrata ili, kod većih kiša, ispumpavanje vode iz podrumskih i prizemnih prostorija. Ostatak se odnosi na požare, većinom manje, no za osobe kojima se dogode, ne manje zastrašujuće.

Ponekad i psiholozi


– Neki dan smo dobili poziv, zvala je uspaničena gospođa i zapomagala da joj gori napa u kuhinji. Bilo je to u blizini naše postaje pa smo doslovno u nekoliko sekundi stigli i ugasili požar. No, prvo je trebalo smiriti tu gospođu i izvesti je na sigurno. Mi vatrogasci često moramo biti i psiholozi jer u nesrećama nailazimo na ljude u svakakvim psihičkim stanjima. A u svakoj opasnoj situaciji prioritet nam je spašavanje ljudi, zatim životinja, a onda i imovine – objašnjavaju uglas Rajić i Toić. U svom radu DVD Cres surađuje i s drugim vatrogasnim postrojbama, prije svega su im potpora Vatrogasna zajednica PGŽ-a i Javna vatrogasna postojba iz Rijeke, te Toić i Rajić ističu dobru suradnju i pomoć koju im pružaju zapovjednik Mladen Šćulac, tajnik Nikola Tramontana te zamjenik zapovjednika Dario Gauš, ali i svi ostali dužnosnici. Razvija se suradnja i s lošinjskim vatrogascima, a uvijek mogu računati na cisterne lokalnog komunalnog društva.

DVD Cres financira se iz tri izvora, nešto dobije od Hrvatskih šuma, dio i od Primorsko-goranske županije, ali najviše iz gradskog proračuna jer, kako je naglasio gradonačelnik Kristijan Jurjako, jako je važno da se građani i gosti osjećaju sigurno i znaju da će u slučaju bilo kakvog požara naši vatrogasci brzo i spremno reagirati, osposobljeni i opremljeni za svaki problem na koji mogu naići.