Izjednačavanje uvjeta života

Cijena vode na otocima bit će jednaka kao i na kopnu. Evo koje još promjene donosi novi paket zakona

Jagoda Marić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mjera koja znači smanjenje cijene vode na otocima odnosila bi se i na kućanstva i na gospodarstvenike. Uz to, poduzetnici na otocima dobivaju i potpore za očuvanje radnih mjesta, a za razvoj otoka u sljedećoj godini predviđeno  je 94 milijuna kuna u proračunu Ministarstva regionalnog razvoja



ZAGREB  Nakon paketa zakona koji bi trebali olakšati financijsku situaciju za više od 320 tisuća blokiranih građana, a koji su već u primjeni ili će biti početkom kolovoza i sljedeće godine, Vlada je izašla s paketom zakona za potpomognuta područja. To između ostaloga znači da  se u čak dvije trećine hrvatskih općina i gradova građanima nudi prilika da zatraže pomoć države za rješavanje svog stambenog pitanja. Predlaže se to zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, ali se taj program nastavlja provoditi i za nekadašnje jedinice od posebne državne skrbi, pa će stambeno zbrinjavanje po povlaštenim uvjetima moći tražiti stanovnici čak 336 općina i gradova.  U istom paketu Vlada je predložila i zakon o brdsko-planinskim područjima, zakon o otocima te zakon o potpomognutim područjima.


Razvojne posebnosti


U Sabor je otišao i zakon o otocima kojima se priznaje  status područja s razvojnim posebnostima, a oni se razvrstavaju ovisno o  geografskom kriteriju i kriteriju teritorijalne nadležnosti, prema udaljenosti od kopna, specifičnom položaju… Vlada  u obrazloženju zakona ističe da je cilj izjednačiti uvjete života  na otocima s onima na kopnu,  pa uz mjere subvencioniranja javnog pomorskog prijevoza, javnog cestovnog prijevoza, besplatnog prelaska mosta, uvodi i mjeru  izjednačavanja cijene pitke vode na kopnu s cijenom na otocima. Ta bi se mjera koja znači smanjenje cijena vode na otocima trebala odnositi i na kućanstva i na gospodarstvenike. 


zakon o otocima, otoci, voda, cijena vode,


zakon o otocima, otoci, voda, cijena vode,





Uz to, poduzetnici na otocima dobivaju i potpore male vrijednosti  za očuvanje radnih mjesta. Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac istaknula je da je za razvoj otoka u sljedećoj godini predviđeno 94 milijuna kuna u proračunu njezina ministarstva. Najveća novina u  prijedlogu zakona o brdsko-planinskim područjima je osnivanje Fonda za razvoj brdsko-planinskih područja koji će dogodine raspolagati s 20 milijuna kuna,  a tek će donošenje programa razvoja precizno definirati mjere za poticanje brdsko-planinskih područja. Uvodi se i  »Hrvatski gorski proizvod«, poput postojećeg »Hrvatskog otočkog proizvoda«.

Država financira


Činjenica da  Vlada smatra da u dvije trećine njezinih gradova i općina dio  građana treba pomoć u stambenom zbrinjavanju ili da ih tako treba potaknuti da u tim krajevima ostanu,  možda svjedoči tome kakvo je stanje u Hrvatskoj. No, kako statističko smanjenje broja blokiranih ne znači da su se ti ljudi financijski oporavili, pitanje je i hoće li povlašteni uvjeti za stambeno zbrinjavanje zadržati ljude  tamo gdje nema posla.  Građanima u tih 336 općina i gradova nudi se nekoliko modela po kojima mogu do krova nad glavom uz pomoć države,  pa tako mogu računati na darovanje građevinskog zemljišta u vlasništvu države i darovanje građevinskog materijala za izgradnju kuće, darovanje građevinskog materijala  za izgradnju kuće na zemljištu vlasnika,  darovanje građevnog materijala za obnovu ili dogradnju obiteljske kuće u vlasništvu korisnika, te darovanje neuseljive obiteljske kuće u državnom vlasništvu i građevnog materijala za obnovu ili rekonstrukciju iste.


zakon o otoocima, otoci, voda, cijena vode, demografija, demografske mjere,


zakon o otoocima, otoci, voda, cijena vode, demografija, demografske mjere,



Država financira i građevinsku dozvolu, idejni projekt, stručni nadzor, priključak na električnu mrežu, a nakon završetka radova, građani se mogu nadati i  isplati u gotovini 20 posto neto vrijednosti darovanog građevinskog materijala.


–  Za obiteljsku kuću neto vrijednosti 150.000 kuna, kada se ona završi, korisnici dobiju još 30.000 kuna na ruke  – objasnio je državni tajnik Nikola dodaje Mažar.


Stambeno zbrinjavanje


Zakon nudi i mogućnost davanja u najam stambenih jedinica u državnom vlasništvu po povlaštenim uvjetima uz plaćanje zaštićene najamnine. Ona će biti maksimalno 2,75 kune po četvornom metru, što za stan od 50 četvornih metara mjesečno iznosi 135 kuna mjesečne najamnine.


Postoji i mogućnost otkupa stanova u državnom vlasništvu. Zakon predviđa otkup stanova u državnom vlasništvu po povlaštenim uvjetima, pa je za jednokratno plaćanje u gotovini predviđeno 50 posto popusta. U Vukovaru bi, primjerice, četvorni metar stana koštao 180 eura.


otoci, zakon o otocima, voda, cijena vode, demografija, demografske mjere,


otoci, zakon o otocima, voda, cijena vode, demografija, demografske mjere,



Zakon će omogućiti i rješavanje stambenog pitanja  za ljude deficitarnih zanimanja, poput liječnika ili profesora, koji su spremni raditi na potpomognutim područjima.  Na cijelom teritoriju Hrvatske ovaj bi zakon trebao omogućiti stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja ali i  izvanredno stambenog zbrinjavanja u slučaju elementarnih nepogoda.


U prvoj godini se očekuje stambeno zbrinjavanje oko tisuću obitelji, a  program će se primjenjivati na nekadašnja područja od posebne državne skrbi jer se dosad od šest tisuća zahtjeva godišnje uspijevalo rješavati tek oko deset posto.