Zamjenik ministra Zdenko Antešić obišao gradilište državne prometnice

Cesta Cres – Lošinj: Do iduće sezone dugo čekana dionica definitivno u prometu

Slađana Vignjević

Riječ je o 11,3 km dugoj cesti od creske ACI marine u smjeru Lošinja, koja je trebala biti dovršena u travnju, ali su neriješeni imovinsko-pravni odnosi usporili proces. Tek su se nedavno radnici GP-a Krk iznova vratili poslu pa bi i preostalih 3,5 km moglo biti ubrzo dovršeno



CRES  Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića Zdenko Antešić boravio je jučer na otoku Cresu i tom prigodom obišao gradilište u sklopu rekonstrukcije državne ceste D-100.


Riječ je o 11,3 kilometara dugoj cesti od creske ACI marine u smjeru Lošinja, cesti koja je trebala u punom profilu biti dovršena još u travnju ove godine, uoči špice turističke sezone, ali su neriješeni imovinsko-pravni odnosi usporili proces.


Tek su se nedavno radnici GP-a Krk, izvođača radova, ponovno vratili poslu pa bi i preostalih 3,5 kilometara ove cestovne dionice trebalo biti uskoro dovršeno.




   Ministrov zamjenik ustvrdio je da je najmanji problem fizički odraditi posao te da su u ovom slučaju, iako je riječ o kašnjenju, dobar posao obavili Ured državne uprave i Grad Cres kako bi se imovinsko-pravna zavrzlama ipak na koncu riješila.


   – Ovaj sedam kilometara dug dio ceste napravljen je izuzetno kvalitetno i uvjereni smo kako će do iduće sezone sve biti dovršeno, ocijenio je Zdenko Antešić.



Rukovoditelj riječke ispostave Hrvatskih cesta Matija Glad najavio je da je u tijeku ishodovanje dokumenata potrebnih za obnovu dvaju mostova, onog u Osoru koji spaja otoke Cres i Lošinj te Privlake na samom ulasku u centar Malog Lošinja. Pretpostavlja kako će te investicije biti teške oko deset milijuna kuna, a natječaj bi trebao biti raspisan već u listopadu ove godine. Bit će to novi mostovi, ali veličinom i izgledom istovjetni trenutačnim. Jedina razlika je u tome, kaže Glad, što će se mostovi radi prolaska plovila dvaput dnevno pomicati pomoću hidraulike i elektronički, što znači da će dvojica zaposlenika Cesta Rijeka koja trenutačno nadziru pomicanje mosta biti vjerojatno preusmjereni na neke druge poslove.



Na pitanje hoće li i kada Hrvatske ceste pristupiti proširenju i uređenju ceste koja vodi iz trajektnog pristaništa Porozina na otoku Cresu pa do ulaska u sam grad Cres, odgovor je dao rukovoditelj riječke ispostave Hrvatskih cesta Matija Glad, koji je uz gradonačelnika Cresa Kristijana Jurjaka također prisustvovao obilasku gradilišta. Vrijedi spomenuti kako su turisti iz Slovenije i Italije, koji su najbrojniji na Cresu i Lošinju, ovog ljeta iskazivali nezadovoljstvo tom cestom kojom dolaze do konačnog odredišta, smatrajući je preuskom i opasnom.       – Obnova te dionice podijeljena je u nekoliko faza, neke su još u procesu projektiranja, a za dionicu od Porozine do Dragozetića čeka se na dobivanje građevinske dozvole, rekao je Matija Glad, rukovoditelj HC-a ispostave Rijeka.       Na spomenutom će se potezu osim oko četiri kilometra duge dionice Porozina – Dragozetići obnoviti i dio kod Osoršćice te od Dragozetića do Belog. No, točan datum realizacije još nije poznat.   


Jučer su startali radovi i na državnoj cesti u Malom Lošinju na predjelu Poljane. Uoči sezone ondje je uređena šetnica i biciklistička staze na 1.250 metara dugoj dionici koja vodi do marine, na samom ulazu u grad, a ranije je riješen i sustav kanalizacije. Ugovor između Hrvatskih cesta i izvođača radova GP-a Krk vrijedan je 8,5 milijuna kuna, a Grad Mali Lošinj participira s 2,3 milijuna. Cesta će biti proširena, s novim skretačima prema ulazima u naselje Poljana I i Poljana II, izgradit će se i autobusna ugibališta i nogostup na kopnenoj strani. Rok za dovršetak radova je 90 dana kada će Grad urediti zelene površine koje, prema planu, odjeljuju staze od ceste.



Glad je potvrdio i kako je u planu obnova ceste od Osora do nekoliko kilometara udaljenih Nerezina koju projektiraju zajednički s Gradom Malim Lošinjem.


   Gradonačelnik Kristijan Jurjako zadovoljan je što radovi na obnovi cesta na Cresu napreduju.


   – Ne ide uvijek tempom kakvim bismo htjeli, ali važno je doći do cilja, zaključio je creski gradonačelnik koji je potom u prostorijama Grada obavio radni sastanak sa zamjenikom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenkom Antešićem te ravnateljem Lučke uprave Cres Antonom Opatićem.