Berba prije roka

Čekanje sunca donijelo bi više štete: Berba vrbničke žlahtine počinje u ponedjeljak

Mladen Trinajstić

Glavni enolog PZ Vrbnik Marinko Vladić kaže da s berbom valja krenuti što prije, jer bi čekanje moglo donijeti razbuktavanje botritisa odnosno truljenje grožđa



VRBNIK » Nešto ranije nego inače, u Vrbniku će već za koji dan krenuti berba grožđa iliti trgadba. Da se daljnje čekanje jednostavno »ne isplati« te da bi nastavak iščekivanja toplih, kasnoljetnih zraka sunca (koje se u većem dijelu ove godine, na žalost mnogih, ipak ne uspijevaju probiti kroz oblake nad otokom Krkom) naposljetku mogao rezultirati s više šteta nego koristi »presudio« je dipl. ing. Marinko Vladić, glavni enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik koji po pitanju prerade grožđa, njegovanja vina, ali i »dirigiranja« berbom već godinama igra glavnu ulogu.



Marinko Vladić nije propustio naglasiti ni kako smanjeni šećeri, obzirom na »stil« vrbničkih vina, i nisu toliko bitni niti opasni za konačan ishod ovogodišnje berbe.   – Žlahtina je svježe, pitko vino izraženih voćnih aroma koje nikad nije ciljalo većim razinama šećera tako da se, siguran sam, vinari i vinogradari ne trebaju bojati za buke svoga vina, zaključuje Vladić.


   – Kad s berbom krene PZ i njeni zadrugari, kreću svi. To je već nekakva tradicija ovog kraja, našalio se jučer naš sugovornik uvjeren kako će se za odlukom vodstva najvećeg vrbničkog proizvođača vina i ovog puta najvjerojatnije povesti i svi ostali vrbnički vinogradari i proizvođači vina koji se u svojim procjenama pravog trenutka početka berbe u pravilu također povode za ocjenom zadružnih znalaca. S obzirom da nas ovih dana iznova prate oblačne i kišne prilike i ne događa nam se ono što smo željeli i čemu smo se nadali (a to su dulja sunčanija razdoblja), ocjenjujemo da s berbom valja krenuti što prije odnosno već od idućeg ponedjeljka jer bi nastavak čekanja na koncu mogao donijeti razbuktavanje botritisa odnosno masovniju pojavu truljenja grožđa. Vegetacija je završila, plod je takav kakav jest i nastavak čekanja zapravo više ni na koji način neće i ne može pridonijeti povećanju kvalitete elemenata o kojima ovisi kvaliteta budućeg vina, naše vrbničke žlahtine, naglašava Vladić.




   Zadružni enolog kaže i kako se očekuje da bi prve količine ubranog grožđa u zadružni podrum mogle početi stizati u podnevnim satima prvog dana idućeg tjedna te da će ondje do tada sve biti spremno. Objektivno, grožđu će zbog vremena koje nas je pratilo tijekom cijelog ljeta ove godne ipak nedostajati šećera pa ćemo mošt, u zadanim okvirima, ipak morati sladiti tijekom same prerade. Procjenjujem da nastavak zriobe u konačnici grožđu sad više ne donosi ništa spektakularnoga odnosno da bi se porast koncentracije šećera u bobicama eventualno mogao razvijati isključivo »na štetu« vode u plodu, što nikako nije dobro. Isto tako, zamjetan je i razvoj gnjileži odnosno botritisa pa se berba jednostavno mora odraditi, tim više što je prognoza za drugi tjedan relativno dobra pa će berači svoj posao u polju moći odraditi po suhom i nadamo se, relativno stabilnom vremenu.