Lošinjski gradonačelnik o lošim odnosima s PGŽ-om

Cappelli: Znam o novom modelu investicija u Lječilište samo ono što sam pročitao u novinama

Ira Cupać Marković



– Ne znam o čemu će nam pričati pričice u prvom dijelu, a u drugom imamo igraonice, kako se ono kaže, radionice, ironičan je bio Cappelli, dodajući kako ne očekuje da će biti značajnih rješenja s obzirom na raskorak između koncepta sastanka i složenosti problematike o kojoj s razine Grada žele raspravljati, među ostalim, o izlovu alohtone divljači, zdravstvu, zatvaranju Doma umirovljenika na Susku, Lječilištu, lučkoj upravi i prostorno-planskoj problematici. 



 Gradonačelnik Cappelli pitao je koje su to obaveze čelniku Lučke uprave važnije od dolaska na Vijeće gdje su predstavnici građana Lošinja te je rekao da to znači da nemaju sluha za građane, a možda ima i straha od pitanja koja bi im bila postavljena. Pritom je kazao da Grad ulaže u 30 milijuna u rivu u kojoj Lučka uprava neće uložiti ni kunu, iako joj je zakonska obveza ulagati u lučko područje, a na toj istoj rivi postavit će pontone i ubirati prihod, komentirao je Cappelli.





    Sjednici je prisustvovalo i dvoje predstavnika sa Suska, a na aktualnom satu Vijeću se obratio Milan Jurlina, zatraživši da se iznađe načina i pomogne četvorici djelatnika Doma umirovljenika da ostanu zaposleni na otoku, a pomoć je zatražio i po pitanju medicinske sestre, budući da otok sada nema zaposlenu medicinsku sestru, a odnos liječnika prema Suščanima je, kaže, »na nuli« i on dolazi tek jednom mjesečno. 


    U prvom satu Vijeća raspravljalo se i o radovima na Rivi Priko. Vijećnika Elvisa Živkovića (HNS) zanimalo je da li će biti okončani do početka turističke sezone, a Borisa Badurinu (HDZ) da li će na tom dijelu rive do početka sezone biti postavljeni pontoni. Pročelnica Tanja Jović kazala je da zbog vremenskih nepogoda radovi kasne sedam do deset dana, ali da je sačinjen novi dinamički plan po kojem će sve biti dovršeno do 15. lipnja, kako je i ugovoreno. Na obalnom dijelu radovi trebaju biti gotovi, ne do 15. kako je ranije bilo planirano, nego do 22. travnja, kada će Lučka uprava moći krenuti s postavljanjem sidrenih lanaca i pontona. Kopneni radovi i postavljanje infrastrukture trebalo bi biti gotovo do prvoga, asfaltiranje prometnice do desetoga, a cestovna oprema do 15. lipnja, najavila je Jović. 


    Postavljanje pontona i osiguranje uvjeta za normalnu nautičku sezonu u lošinjskoj luci, s aktualnog sata nastavilo se i u raspravi prve točke dnevnog reda koja se odnosila na Lučku upravu. No, rasprava je bila krnja, jer nije bilo nikog iz Lučke uprave. Ravnatelj Gracijano Petrinić je ispričao nedolazak zbog ranije dogovorenih obveza u Županiji. To je bio razlog da je vijećnik Adriano Maglievaz (IDS) tražio da se o Lučkoj upravi ne raspravlja jer prozvani nisu u mogućnosti dati pojašnjenja, no prijedlog nije prihvaćen.   


Poštivanje rokova


Također je iskazao sumnju da će do 15. lipnja Lučka uprava postaviti pontone, jer još mnogo toga treba obaviti, budući je tek sada u tijeku procedura za kreditno zaduženje koje treba odobriti Vlada, nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za nabavu pontona, pa registracija i ishodovanje dozvola. Cappelli se i na ovoj točki okomio na Županiju, i kazao da je komunikacija loša, da Grad nema svog predstavnika u upravnim vijećima Lučke uprave ni Lječilišta, kojima je Županija osnivač, te da to nije u redu, jer bi se mnoge situacije mogle bolje riješiti da je odnos partnerski, što sada nije slučaj, o čemu je govorio i predsjednik Vijeća Anto Nedić. Lučkoj upravi je zamjereno što ne uplaćuje Gradu 30 posto prihoda od naplate vezova u luci, čime je Grad godišnje uskraćen za oko 400 tisuća kuna, zatim što premalo ulaže u održavanje u lukama, ne rješava se kronični nedostatak komunalnih vezova.  

  Predsjednik Udruženja obrtnika Mario Kamalić apelirao je da se poduzme sve kako radovi na Rivi Priko i postavljanje pontona ne bi ugrozili sezonu, jer će u protivnom posljedice snositi cijela zajednica. Većinom glasova Vijeće je usvojilo zaključak da se traži osiguranje svih potrebnih uvjeta za postavljanje pontona u predviđenim rokovima, a najavljeno je da će na dnevni red ponovno biti stavljena točka vezana za Lučku upravu na kojoj se očekuje sudjelovanje njihovih predstavnika, koje je na ovoj izostalo.