Poništen javni natječaj

CRVENI KARTON BIVŠOJ MINISTRICI Komadina ne želi Bernardicu Juretić na čelu Doma za starije na Krku

Tihana Tomičić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Iz županije pak tvrde suprotno: da nema govora o nikakvom političkom namještanju, nego da su iskrsnule nove okolnosti, zbog kojih je odlučeno da Mali Kartec privremeno vodi kao v.d. pravnik iz županijskog Odjela za socijalnu politiku Vinko Štimac zbog spajanja ustanove s novim domom za starije koji se otvara na Rabu.



RIJEKA – Primorsko-goranska županija raspisala je, pa poništila javni natječaj za mjesto ravnatelja Doma za starije osobe Mali Kartec na Krku, a u oporbenom HDZ-u tvrde da je natječaj poništen kad se vidjelo da bi sve uvjete natječaja jedina zadovoljila bivša HDZ-ova ministrica socijale Bernardica Juretić te da bi upravo ona morala biti zaposlena u Malom Kartecu.


– Radi se o natječaju koji se željelo politički namjestiti za kandidata PGS-a, a kad su vidjeli da se javila Bernardica, koja zadovoljava apsolutno sve kriterije da vodi jednu takvu ustanovu, onda je župan Zlatko Komadina odlučio poništiti natječaj, samo kako ona ne bi bila izabrana. Čekamo njegove odgovore na ovo – rekao nam je HDZ-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Dinko Beaković komentirajući ovu situaciju.


Obavljen razgovor


Iz županije pak tvrde suprotno: da nema govora o nikakvom političkom namještanju, nego da su iskrsnule nove okolnosti, zbog kojih je odlučeno da Mali Kartec privremeno vodi kao v.d. pravnik iz županijskog Odjela za socijalnu politiku Vinko Štimac zbog spajanja ustanove s novim domom za starije koji se otvara na Rabu.




U odgovoru na naš upit, pročelnica Dragica Marač objašnjava kako je Upravno vijeće doma Mali Kartec 19. kolovoza u Novom listu raspisalo natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja doma, a u zakonskom roku su stigle dvije prijave: Bernardice Juretić i Dejvida Gauša. Na sjednici Upravnog vijeća 19. rujna utvrdilo se da su prijave oba kandidata potpune i da oba kandidata zadovoljavaju uvjete, od stručne spreme do potrebnih godina staža te je 10. listopada obavljen razgovor s oba kandidata »koji su iznosili općenite stavove glede upravljanja domom jer nisu niti upućeni u rad i funkcioniranje doma«. Donošenje konačne odluke Upravno vijeće je ostavilo za sjednicu održanu 18. listopada kada je odlučilo, na prijedlog predstavnika osnivača, poništiti natječaj zbog neizbora kandidata – kaže Marač.


– Naime, neposredno pred održavanje te sjednice dogodila se nova okolnost od utjecaja na budući status i organizaciju doma, a to je skoro uređenje objekta namijenjenog skrbi za starije osobe na otoku Rabu. Na poziv gradonačelnika Grada Raba izvršene su konzultacije i terenski izvid predstavnika županije i Grada Raba, pri čemu je utvrđeno da je objekt u visokoj fazi uređenosti i da Grad Rab očekuje završetak radova i opremanja objekta do kraja godine. Time bi se stvorili tehnički uvjeti da objekt na upravljanje preuzme Dom Mali Kartec kao dislociranu jedinicu rada i najekonomičniji model organizacije usluge smještaja za starije osobe na otoku Rabu s obzirom na planirani kapacitet objekta od oko 35 kreveta. Ova okolnost zahtijeva čitav niz aktivnosti od strane uprave Doma Mali Kartec koje se odnose na prilagodbu sistematizacije radnih mjesta u Domu (povećanje broja izvršitelja i novo zapošljavanje zbog objekta na Rabu) i nove organizacije rada, a upitno je da to može poduzimati u realnom vremenu i zadanim rokovima osoba koja je vrlo površno upućena u rad i funkcioniranje doma, što je očito bio slučaj kod oba kandidata, pa makar jedan od njih kratkotrajno bio i ministar u resoru socijalne skrbi – kaže pročelnica Marač.


Iskrsnula situacija


Stoga je Upravno vijeće, vodeći se isključivo činjenicom ispunjavanja formalnih natječajnih uvjeta, informacija i stečenih dojmova na temelju obavljenih razgovora s kandidatima odlučilo ne povjeriti obavljanje poslova ravnatelja kao najodgovornije upravljačke funkcije u Domu niti jednom od kandidata, već je sukladno odredbama Zakona o ustanovama natječaj poništen i imenovan je vršitelj dužnosti ravnatelja – objašnjava pročelnica Marač.


Tvrdi kako odlukom Upravnog vijeća nije povrijeđeno ničije pravo, jer o tome bi eventualno moglo biti riječi jedino u slučaju da je izabran kandidat koje ne ispunjava natječajne uvjete te se oba kandidata ponovno mogu javiti na natječaj kad bude ponovno raspisan, zaključuju u županijskom Odjelu za socijalnu politiku.



– Kad sam vidjela o kakvoj je respektabilnoj ustanovi riječ, sa 160 korisnika i 60 zaposlenih, javila sam se na natječaj, spremna da se i preselim na Krk, jer promjene su dobre. Baš me zanimalo mogu li se javiti na natječaj na području gdje možda nisam politički »podobna«, kako će to proći, i evo iako drugi kandidat nije zapravo zadovoljavao uvjete, jer nema iskustva u struci, natječaj je ipak poništen. Ne vidim druge razloge osim političkih u tome što nisam izabrana, mada mi je nejasno zašto, jer nikad nisam bila ni u kojoj stranci, pa ni u HDZ-u kad sam bila ministrica, a podsjećam i da me Račanova vlada bila izabrala za čelno mjesto ureda za drogu, tada. Očito, onom SDP-u sam bila podobna, ovom SDP-u nisam – kaže Bernardica Juretić.


Dodaje da ne prihvaća objašnjenje koje je dobila u očitovanju iz Županije, o tome da pravnik iz odjela treba biti v.d. zbog spajanja ustanove s Rabom, jer nema smisla da stručni posao u ustanovi socijalne skrbi radi pravnik, a uz to postavlja i pitanje seli li se sad taj pravnik na Krk, ili kako misli obavljati dva potpuno različita posla istovremeno. 


– Nije čudo da mladi odlaze iz Hrvatske kad kompetentnost nije primarna pri zapošljavanju, nego podobnost – kaže Juretić, i naglašava da nije sigurna hoće li se javiti na ponovljeni natječaj.


– Možda dotad već budem negdje drugdje, a i koja je svrha, ako unaprijed znam da neću proći bez obzira na reference koje imam – zaključuje.



Na pitanje kako je »odjednom iskrsnula« situacija s novom ispostavom na Rabu, Marač ističe kako je taj prostor prema njezinim informacijama duže vrijeme bio predmet spora između Grada Raba kao vlasnika objekta te izvođača radova, pa se nije znalo kad će ga se moći staviti u funkciju, a ispostavilo se da je upravo u tijeku ovog natječaja gradonačelnik Raba Nikola Grgurić kontaktirao Županiju u cilju zajedničkog ulaganja u novi dom za starije na Rabu oko kojeg je spor završen te su radovi pri samom kraju, što u Županiji, kako kažu, naravno nisu željeli odbiti. Dapače, Županija će biti osnivač ispostave koja će biti dijelom Doma Mali Kartec, a Grad Rab će dati taj prostor za rad, kaže Marač, uz objašnjenje da će Županiju ta nova usluga za građane Raba godišnje koštati oko 700.000 kuna.


O svemu na Skupštini


Drugi kandidat u ovoj priči, Dejvid Gauš, završio je ekonomski smjer na Hotelijerskom fakultetu, te je radio na rukovodećim mjestima u Imex banci i Erste banci u Rijeci, ali nikad nije radio u sektoru socijalne skrbi.


Dosadašnji dugogodišnji ravnatelj Doma Mali Kartec Mladen Pokrajčić uskoro zadovoljava uvjete za punu mirovinu te će stoga dotad ostati raditi u ustanovi, ali nikako ne bi mogao odraditi još puni mandat na tom mjestu, objašnjava pročelnica Marač.


O svemu ovom HDZ će, kako najavljuje Dinko Beaković, progovoriti i na predstojećoj sjednici Županijske skupštine ovog tjedna.