Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Tehnički iskorak

foto Bolji TV signal na Krku, ali i u Rijeci, Senju i Istri: Butković pustio u rad novi telekomunikacijski objekt

Novi odašiljač značit će kvalitetniji TV i radijski signal, ali i onaj mobilne telefonije / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Novi odašiljač značit će kvalitetniji TV i radijski signal, ali i onaj mobilne telefonije / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2019. u 22:04 2019-03-22T22:04:00+01:00

Objekt u blizini mjesta Kras u općini Dobrinj visok je 42 metra, a osim monumentalnog čeličnog antenskog stupa kompletiraju ga pripadajući antenski sustavi te dva prateća montažna objekta

KRAS Danas je prigodnom svečanošću u pogon pušten novi važan telekomunikacijski objekt državne tvrtke Odašiljači i veze, kompanije koja ovim tehničkim iskorakom nastoji, kako je obraćajući se okupljenima prije samog stavljanja u rad tog antenskog sklopa ocijenio direktor Mate Botica, i uspijeva držati korak s dosezima suvremenih tehnologija.

Prigodnom slavlju službenog uključenja novog objekta podignutog na jednoj od najviših točaka otoka Krka, u blizini mjesta Kras na području Općine Dobrinj, nazočio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji nije skrivao zadovoljstvo ovim, ali i nizom sličnih zgotovljenih investicijskih ulaganja te državne tvrtke iz resora kojim s ministarskog mjesta sam rukovodi.

Oleg Butković na svečanom puštanju u pogon novog telekomunikacijskog objekta državne tvrtke Odašiljači i veze / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Korak bliža 5G mreža

– Izgradnja potpuno novog objekta na lokaciji Kras II, u krugu vodospreme krčke komunalne tvrtke Ponikve voda pridonijet će poboljšanju prijema televizijskih signala u mjestima na istočnoj obali Istre, na sjevernom dijelu otoka Krka, u dijelovima Rijeke te u mjestima između Rijeke i Senja – ustvrdio je Butković.

Objekt je, doznali smo od direktora OIV-a Mate Botice, visok 42 metra, a osim monumentalnog čeličnog antenskog stupa, kompletiraju ga pripadajući antenski sustavi te dva prateća montažna objekta.

Telekomunikacijski objekt kod mjesta Kras na otoku Krku / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

– Osim mogućnosti odašiljanja kvalitetnijeg i snažnijeg signala svih nacionalih televizijskih i radijskih kuća, jednako kao i onih regionalnog, odnosno lokalnog karaktera, izgradnjom ovog objekta stvaraju se infrastrukturni preduvjeti i za implementiranje 5G mreže mobilnih operatera, proširenje i postavljanje opreme videosustava za rano otkrivanje šumskih požara i sve ostale potrebe domaćih televizijskih i radijskih nakladnika – podcrtao je Botica, ne propustivši spomenuti i da se vrijednost te investicije, u dijelu koji se tiče tehničke opreme, kreće oko iznosa od 1,4 milijuna kuna. Tom iznosu valja pridodati i sredstva koja su uložena u samu izgradnju golemog stupa s kojima se vrijednost cjelokupnog ulaganja penje na iznos nešto veći od 3 milijuna kuna.

Uskoro i rješenje problema signala u Baški

Dotičući se lokalnih telekomunikacijskih tema i problema, čelnik OIV-a Mate Botica je rekao da će tvrtka kojoj je na čelu i nadalje ostati koncentrirana na poboljašavanje kvalitete »pokrivanja« cijelog sjevernojadranskog, pa tako i područja otoka Krka. 
– Nadam se da ćemo uskoro napokon riješiti i probleme u kvaliteti prijema televizijskih i radijskih signala za koje znamo da postoje na području Baške i njene okolice, s tim da u tom smislu računamo na suradnju s lokalnom upravom, ali i nakladnicima. Na ovom području već imamo dobrih primjera takve suradnje te stoga vjerujem da ni Baška neće biti izuzetak – zaključio je Botica.

Nakon Krka, Ugljan

– Veseli me nazočiti puštanju u pogon svakog ovakvog novog objekta kojima se potvrđuje smislenost kontinuiranih ulaganja kojima tvrtka Odašiljači i veze radi na poboljšanju zemaljskog odašiljanja sadržaja televizijskih i radijskih programa na području cijele Hrvatske – zaključio je Oleg Butković nakon što je u društvu Mate Botice i županijske pročelnice Nade Milošević »kliknuo« prekidač i uključio novi odašiljački kompleks.

Ministar mora, prometa i infrastrukture pritom nije zaboravio okupljenim novinarima ukazati i da je ovaj krčki objekt dio većeg investicijskog ciklusa u sklopu kojeg bi, za nekoliko dana, u rad trebao ući i sličan odašiljački kompleks na otoku Ugljanu.

Telekomunikacijski objekt kod mjesta Kras na otoku Krku, snimio Mladen TRINAJSTIĆ

– Treba reći i da Odašiljači i veze provode velik infrastrukturni projekt »Gradnja agregacijske infrastrukture« za koji nam je, iz EU-a, bespovratno dodijeljeno stotinjak milijuna eura. U sklopu tog projekta omogućiti će se dolazak brzih internetskih veza i u one ruralne dijelove naše zemlje u kojima za tu vrst ulaganja do sad nije postojao komercijalni interes, završio je Butković spomenuvši da uz sve što je spomenuo, uskoro kreće 30 milijuna kuna »teška« obnova odašiljača na Sljemenu.

Telekomunikacijski objekt kod mjesta Kras na otoku Krku / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.