Omišalj

“Bljak fest”: Posjetitelji uživali u bikovim testisima

Mladen Trinajstić

Publika ovu tradicionalnu gastro manifestaciju ili obožava, ili joj se od ponuđenog »okreće želudac«



Guska u blatu, šporki prasac, broskva s bijelom čokoladom, tripice i bikovi testisi samo su neke od bljak-delicija kojima su se jučer na omišaljskoj Placi imali priliku častiti ljubitelji dobrog ali i najblaže rečeno – nekonvencionalnog ića i pića, onakvog kakvim već tradicionalno obiluje omišaljski »Bljak fest«. Osmo izdanje te originalne te po mnogočemu posebne karnevalske gastro manifestcije na mjesni je trg i ovog puta, osim brojnih, najvećim djelom tek priučenih majstora vještine »kuhanja na veliko«, privukla i ljubitelje dobre zabave, druženja i karnevalskog ludovanja kojeg je »Bljak fest« postao nezaobilaznom stanicom.


Manifestacija koja je izrasla u najprepoznatljiviji »brend« omišaljskog karnevala i u svom ovogodišnjem izdanju pokazala je i dokazala u kolikoj se mjeri bodulska »karnevalska gastronomija« odmakla od ponude za ovo doba godine tipičnih fritula, kroštula i rafiola, ali ujedno i demonstrirala otvorenost (a neki će reći i hrabrost) otočana u kušanju niza »ludih«, nerijetko čak pomalo i bizarnih ali i uvijek ukusnih kulinarskih kreacija. Ideju pokretanja tog iznimo dobro prihvaćenog maškaranog gastro-festivala, doznajemo od jednog od njegovih idejnih začetnika – Damira Jakovčića, svojevremeno su dali za veselje i šušur uvijek parićani članovi dviju omišaljskih karvevalskih skupina, »Babani« i »Omišjanski babani«. Oni su, naglašava naš sugovornik, proteklih godina ujedno bili i najvjerniji te najagilniji sudionici fešte od specijaliteta koje, kažu nam uz smijeh ondje angažirani kuhari, publika ili obožava, ili joj se od ponuđenog »okreće želudac«.


Sudjelovanja na 8. Bljak festu, kao i prethodnih godina, spremno su se prihvatili i članovi njivičke udruge Obitelj za mlade, lokalni sportski ribolovci, ugostitelji, hotelijeri, gljivari, predstavnici TZO Omišalj, pa čak i općinari – djelatnici Jedistvenog upravnog odjela Općine Omišalj koji ni ovog puta nisu odoljeli zovu karnevalskih fešti. Uz taktove žive glazbe i na valovima dobrog štimunga kojeg su ovog puta ondje zajednički stvarali članovi grupe »Insula« te sveprisutni voditelj njivičko-omišaljskih mesopusnih zbivanja Dražen Turina Šajeta ljubitelji specijaliteta čudnih boja, ukusa i konzistencije na omišaljskoj su se Placi tako satima imali priliku družiti, zabavljati i besplatnom hranom gostiti pod starim motom organizatora Bljak festa, a koji kaže: »Bolje da pukne panca, nego da jido zvanca«.


Puno posjetitelja




Nikad više posjetitelja, nikad više kuhara odnosno grupa čiji su se članovi prihvatili kuhača i padela ali i nikad više gostiju koji su nam došli dati ruku, riječi su kojim je tijek Bljak festa ocijenio njegov »meštar«, Damir Jakovčić. Napomenuo je i da mu je, zbog ugođaja koji vlada omišaljskom Placom i spoznaje da je ta manifestacija pustila duboko korijenje – srce puno. Zadovoljna je bila i Andrea Orlić-Čutul, direktorica omišaljskog TZ-a ne propustivši spomenuti da su nikad jači, masovniji i posjećeniji Bljak fest, uz brojne Omišljane i Njivičare, takvim učinili i njihovi gostujući sudionici – predstavnici udruge »Puntarske užence« kao i karnevalisti iz Drivenika.