Dogovorena obnova Centra

Beli od idućeg ljeta opet oaza supova

Andrej Petrak

Na površini od 1.600 kvadrata Centar će obuhvaćati prostor za edukaciju i informiranje posjetitelja, trgovinu domaćih proizvoda, ugostiteljski objekt, sanitarne čvorove, prostore za smještaj studenata i volontera, a bit će uređeno i oporavilište za bjeloglave supove te hranilište na izdvojenoj lokaciji



RIJEKA/BELI  Centar za posjetitelje Beli trebao bi biti spreman za rad do početka iduće turističke sezone, u zgradi nekadašnje područne škole Beli, a cijeli projekt obuhvaća i uređenje oporavilišta za bjeloglave supove te hranilišta na izdvojenoj lokaciji. Prizemlje zgrade i dio okućnice bit će korišteni za potrebe Centra, a prvi kat za smještaj volontera i studenata. Na površini od 1.600 četvornih metara Centar za posjetitelje Beli obuhvaćat će prostor za edukaciju i informiranje posjetitelja, trgovinu regionalnih i nacionalnih proizvoda, ugostiteljski objekt, sanitarne čvorove, prostore za smještaj studenata i volontera za potrebe provođenja prirodoslovnih istraživanja, terenske nastave i projekata istraživanja kulturno-povijesnog naslijeđa.


   Nositelj i koordinator projekta, predstavljenog u sjedištu Primorsko-goranske županije, je Javna ustanova Priroda, uz podršku i suradnju koja uključuje Primorsko-goransku županiju, Grad Cres, Udrugu Biom iz Zagreba, Udrugu Tramuntana iz Belog, Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba i Ustanovu Zoološki vrt Grada Zagreba.


   Foto-safariji


Prema riječima ravnateljica Sonje Šišić, JU Priroda pokrenula je inicijativu za aktiviranje hranilišta za bjeloglave supove na izdvojenim lokacijama na otoku, na kojima će se supovima osigurati dodatni izvor hrane i pomoć u preživljavanju. Šišić vjeruje da će hranilišta biti i turistički zanimljiva za potrebe »bird-watchinga« ili fotosafarija, pa su u Prirodi već počeli pripremati dokumentaciju za dobivanje potrebnih dozvola.




   Zamjenik župana Marko Boras Mandić kaže da je cilj projekta vratiti poziciju koju je Beli imao sve ove godine.



Udruga Biom provodit će aktivnosti vezane uz zaštitu bjeloglavih supova i drugih vrsta, Udruga Tramuntana zadužena je za promociju prirodnog i kulturno-povijesnog naslijeđa, a zagrebački PMF će provoditi prirodoslovna istraživanja i terenske nastave, dok će zagrebački Zoo poticati prirodoslovna istraživanja i razvijati edukacije.



   – Centar za bjeloglave supove nije funkcionirao godinu i pol dana i skoro smo došli u poziciju da sve što je godinama građeno bude bačeno u vjetar, kaže Boras Mandić, dok gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako dodaje da je situaciju spasila udruga Tramuntana, kad je postojala opasnost da se objekt u potpunosti zatvori. 


– Za našu zajednicu značajna je zaštita bjeloglavih supova, kao i njihovo dohranjivanje i spašavanje, te poduzimanje svih drugih akcija kako ne bi došlo do odumiranja populacije. Cilj nam je otok Cres kao otok na kojem je saučuvana prirodna baština i izuzetno bogata prirodna raznolikost, rekao je Jurjako.


   Hranilište i prihvatilište


Ravnateljica zagrebačkog ZOO-a Davorka Maljković kaže da su zainteresirani uključiti se u pružanje smještaja supovima koji ne mogu biti ponovo pušteni u prirodu. Predstavnici uključenih udruga Daria Martinčić iz Tramuntane, te Vedran Lucić i Krešimir Mikulić iz Bioma, uređenje objekta Centra vide kao dobar početak koji će postati zaokružena cjelina izgradnjom hranilišta te prihvatilišta za supove.


   Za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju zgrade, kao i za izradu pripadajuće volijere za smještaj bjeloglavnih supova, za ovu godinu Županija je osigurala 200.000 kuna, a Grad Cres dodatnih 70.000 kuna, premda će u projektu financijski sudjelovati i kasnije, u opremanju i uređenju Centra. Turistička zajednica Cresa izdvojit će 45.000 kuna, a projekt je dobio podršku Ministarstva turizma sa 62.000 kuna za izradu projektne dokumentacije