Vlasnici šute, inspekcija ruši na Krku

Bageri sravnjuju kuće u naseljima Porat i Milčetić

Mladen Trinajstić

Samo uklanjanje izvedeno je u svega dvadesetak minuta, u vremenu dostatnom da s lica zemlje zauvijek nestane neugledna, još uvijek nedovršena »šumska kuća« opremljena betonskom cisternom za vodu



KRK » Nastavlja se akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata na otoku Krku. Nakon što je početkom tjedna »sezonu« uklanjanja nelegalnih građevina izgrađenih nakon 21. lipnja 2011. rušenjem bespravno podignute »dvorišne konobice« u gradu Krku otvorio jedan mađarski državljanin, jučer se pak rušilo na području Malinske-Dubašnice. Za razliku od krčkog slučaja, na uklanjanja dvaju bespravno podignutih objekata ondje su jučer radili ugovorni izvođači angažirani od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, istarski građevinari koje su u naletu njihovih strojeva na »ciljane građevine« budno pratili građevinski inspektori kao i brojni krčki policajci.


  

Uklanjanje tri objekta


Kako nas je netom prije početka akcije u okolici Malinske izvijestila Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva, jučerašnje aktivnosti dio su najavljenog intenziviranja uklanjanja bespravno izgrađenih objekata na području Primorsko-goranske županije.


   – Nakon otoka Cresa, na red su sad došle i građevine na otoku Krku. Na terenu se uz građevinske inspektore nalaze i policijski službenici te ugovorni izvođač Ministarstva. U planu je uklanjanje tri objekta od kojih jedan, onaj u Krku uklanja sam vlasnik. Građevinska inspekcija pratit će tijek uklanjanja tog objekta, naglašava Čočić dodajući i kako će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kontinuirano, sve do kraja tekuće godine nastaviti uklanjati bespravno izgrađene objekte po cijeloj Hrvatskoj. Izuzetak će biti obalno područje u tijeku turističke sezone kada ćemo se uglavnom koncentrirati na uklanjanje objekata u kontinentalnim područjima, zaključila je glasnogovornica Čočić ne propuštajući naglasiti i kako će svi objekti izgrađeni nakon 21. lipnja 2011. godine koji se nalaze izvan građevinskog područja, kao i oni čiji su vlasnici dobili rješenja o rušenju, a do 31. prosinca 2012. godine nisu pristupili ozakonjenju, biti sankcionirani.



Iako predstavnici građevinske inpsekcije jučer baš i nisu bili razgovorljivi, od nekolicine stanovnika obližnjih naselja s područja Dubašnice (koji su se ondje povremeno zaustavljali promatrajući nesvakidašnju sliku) čuli smo redom riječi podrške nastojanjima zaustavljanja bespravne izgradnje.    – Ma dosta je više toga. Godinama se divljanje u prostoru toleriralo, ali sad je napokon došlo vrijeme da se tomu stane na kraj, prokomentirao nam je jedan stanovnik Porta dodavši i kako bahatosti očito nema granica kad pojedinci, nakon svih upozorenja, čak i nakon »famoznog« 21. lipnja 2011. nastavljaju graditi kao da ih se ne tiče niti jedan zakon ove zemlje.    – Neka institucije pravne države rade svoj posao, zaključio je uz smiješak pak drugi Malinskar dodajući kako će valjda sad svi napokon shvatiti da je gradnji bez dozvola odzvonilo.


  

Oglušili se na pozive


Objekti koji su obuhvaćeni jučerašnjom akcijom nalaze se (ili bolje rečeno – nalazili su se) na području naselja Milčetić te u šumi, u neposrednoj blizini naselja Porat. Vlasnici obaju objekata oglušili su se na pozive nadležnih državnih tijela da sami uklone objekte pa je jučer, naposljetku, morao intervenirati ugovorni izvođač radova – tvrtka »TGT Adriatik« iz Pule. Hrvatski državljanin, vlasnik troetažne kuće u Milčetićima, objekta djelomično ukopanog prizemlja (dimenzija 10,5 x 8,5 metara) nije se prije dolaska rušitelja potrudio niti ukloniti stolariju kao ni isprazniti unutrašnjost iz koje su istarski građevinci, pod budnom paskom policajaca i građevinskih inspektora, satima morali iznositi razne stvari, stari namještaj te demontirati prozore i vrata. Oko onog drugog, ponešto manjeg dvoetažnog objekta (dimenzija 8,4 x 5,6 m) podignutog u zoni poljoprivredne namjene unutar ZOP-a bilo je nešto manje posla. Nakon što se veliki bager natovaren na »labudici« šumskom stazom probio do spomenutog lokaliteta, prije rušenja bilo je potrebno tek ukloniti kamp prikolicu koja je, »parkirana« kraj bespravnog kućerka (također u vlasništvu hrvatskog državljana), priječila prilaz radnom stroju. Samo uklanjanje, uvjerili smo se na terenu, izvedeno je u svega dvadesetak minuta, u vremenu dostatnom da s lica zemlje zauvijek nestane neugledna, još uvijek nedovršena »šumska kuća« opremljena betonskom cisternom za vodu.