Eko-brend

Akcija udruge ”Moj otok” ima sve više pobornika: Krčki protuazbestni pokret osvaja regiju

Mladen Trinajstić

Udruga »Moj otok« jednom zauvijek nastoji promijeniti ovakvu sliku Bodulije / snimio M. TRINAJSTIĆ

Udruga »Moj otok« jednom zauvijek nastoji promijeniti ovakvu sliku Bodulije / snimio M. TRINAJSTIĆ

Još je 2012. krenuo program organizirane, po korisnike puno povoljnije zamjene salonitnih krovova zdravijim materijalima. Program je dosad predstavljen na tribinama u 14 hrvatskih županija i u Crnoj Gori, a danas i sutra upoznat će ga Lošinjani i Cresani



Akcija »Moja Hrvatska bez azbesta!« koju je prije punih pet godina osmislila i pokrenula udruga »Moj otok« iz Punta, nedvojbeno daje rezultat. Njen čelnik Nenad Maljković najprije je u Puntu, a potom i na cijelom otoku Krku još 2012. »zakotrljao« program udruženog zamjenjivanja krovova pokrivenih azbestnim, odnosno salonitnim pločama zdravijim materijalima, s kojim »u paketu« idu i postupci pravilnog zbrinjavanja tog po zdravlje štetnog materijala. Prema pokazateljima koje nam je iznio Maljković, organiziranim je aktivnostima i prezentacijama u proteklom razdoblju »pokriveno« čak dvije trećine naše zemlje.



Kroz organiziranje i udruživanje ljudi zainteresiranih za uklanjanje azbestnih krovova, postignut je veći opseg posla, a na taj način i osjetno smanjenje cijena rada i materijala koje uključenima u akcije posredstvom naše udruge nude izvođači radova, odnosno ponuđači zamjenskih »zdravih« krovnih pokrivala, ocjenjuje Maljković. Pritom napominje da je uspjehu akcije kumovala i podrška koju su, kroz programe sufinanciranja troškova uklanjanja tih materijala, svojim žiteljima osiguravale pojedine jedinice lokalne samouprave. Akciju s kojom će se sad upoznati Lošinjani i Cresani podržava i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Hrvatska gospodarska komora te čak 14 županija, odnosno 80-ak gradova i općina.





– Od 2012. pa do konca prošle godine organizirali smo i održali 96 prezentacija diljem Hrvatske, a na poziv Inženjerske komore Crne Gore nedavno smo prvu prezentaciju našeg modela organiziranog nastupanja prema svima nadležnima za zbrinjavanje azbesta (institucije, izvođači radova i dobavljači alternativnih, »zdravih« materijala), održali i izvan Hrvatske, ističe Maljković. Dodaje kako je upravo kroz akcije Mog otoka stvoren prepoznatljiv »eko-brend« koji se preko svih učesnika »protuazbestnih« akcija prenio na cijelu zajednicu.


Nakon što smo u proteklom razdoblju održali informativna predavanja i prezentacije našeg u praksi već dokazanog modela slijedom kojeg su opasan, azbestni pokrov sa svojih krovova uklonile na stotine naših sugrađana, ovih dana na to nastavljamo poticati i naše susjede na otocima Cresu i Lošinju koji će se već danas i sutra također dobiti priliku detaljno informirati o modelima uklanjanja štetnih materijala s krovova objekata u kojima žive ili se njima koriste, odnosno s načinima njihova pravilnog i propisnog zbrinjavanja, kaže Maljković, najavljujući današnje (srijeda 15. veljače) predavanje koje će udruga »Moj otok« održati u maloj dvorani Gradske knjižnice u Malom Lošinju, s početkom u 18 sati. Žitelji otoka Cresa istom će info-predavanju imati prigodu nazočiti u Gradskoj vijećnici sutra, u četvrtak 16. veljače od 17 sati, zaključio je predsjednik udruge koja je projektima uklanjanja azbesta dosad upoznala više od sedam tisuća posjetitelja tribina na području 14 hrvatskih županija.