Izazov

Adrenalinski vikend na Lošinju i Cresu

Anja Tomović

Uz muzej i lošinjske trkačke staze postaju sve popularnije / arhiva NL

Uz muzej i lošinjske trkačke staze postaju sve popularnije / arhiva NL

Čak 472 natjecatelja iz osam zemalja: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, SAD-a, Irske, Slovačke i Austrije trčat će u subotu 24. rujna prvu etapu Cres & Lošinj Trail Weekenda na otoku Lošinju



Predstojećeg vikenda dva kvarnerska otoka očekuju mnoštvo posjetitelja iz raznih dijelova svijeta, željnih adrenalina i aktivnosti u kombinaciji s prirodnim ljepotama, što bi im u potpunosti trebala pružiti dva atraktivna sportska događanja. Udruga pustolovnih sportova Perpetuum Adventure organizira u subotu zajedničku trail utrku Cres & Lošinj Trail Weekend, a sljedećeg dana Klub daljinskog plivanja Primorje iz Rijeke i Jedriličarski klub Jugo organiziraju plivački maraton Apoxyomenos Challenge 2016.


Čak 472 natjecatelja iz osam zemalja: Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, SAD-a, Irske, Slovačke i Austrije trčat će u subotu 24. rujna prvu etapu Cres & Lošinj Trail Weekenda na otoku Lošinju. Start je u 10 sati na malološinjskom Trgu RH, a dan poslije, u nedjelju 25. rujna natjecanje se nastavlja na otoku Cresu u 10 sati na Trgu Frane Petrića. Utrka je koncipirana od dviju zasebnih etapa s tri težinske kategorije: Challenger, Active i Light. U najtežoj natjecatelje čeka staza duga 23 km s ukupnim usponom od 560 metara. »Active« staza duga je 15,7 km s usponom od 450 m, a »Light« je duga 8 km, s usponom od 155 metara. I na Cresu natjecatelje čekaju zanimljive i zahtjevne staze (22,9 km – uspon 700 m; 14,6 km – uspon 420 m i 8,4 km – 240 m).


Lošinj trail i Cres trail dio su Kvarner 5 Island trail kupa te Treking lige, u kojoj se boduje samo kategorija Challenger. Iako se nakon svake utrke proglašava pobjednik u muškoj i ženskoj konkurenciji, ukupni pobjednik je onaj koji obje utrke na oba otoka u Challenger kategoriji odradi u najkraćem vremenu. Utrku će podržati brojni sponzori, a pokrovitelji su gradovi Mali Lošinj i Cres te njihove turističke zajednice. Natjecanje se u sklopu Kvarner 5 Island trail kupa nastavlja i na susjednim otocima – Krku i Rabu te Golom otoku.




Osim na kopnu, adrenalinski vikend na Lošinju nastavlja se i na moru. Naime, u Malom Lošinju će se 25. rujna održati plivački maraton, odnosno natjecanje u daljinskom plivanju Apoxyomenos Challenge, a u sklopu njega dvije utrke: na 5 tisuća metara (Čikat – Sunčana uvala – Borik – Čikat) i utrka na 1,5 tisuća metara (u uvali Čikat) za rekreativce. Obje utrke započinju u 11 sati u uvali Čikat.