Volosko za vikend postaje galerija na otvorenom

Noviteti na Mandraću: Uz slikare, stižu i glazbenici, galeristi, trgovci priborom

Marina Kirigin

Slikat će i izlagati 200-tinjak autora iz Hrvatske i inozemstva – u subotu djeca, a u nedjelju odrasli. No, ove će godine međunarodni likovni natječaj biti oplemenjen cjelodnevnim glazbenim programom te predstavljanjem galerija, proizvođača i trgovaca slikarskog pribora



VOLOSKO » Tradicionalna međunarodna likovna manifestacija »Mandrać 2014« koja će ove godine doživjeti svoje 29. izdanje, vratila se u svoj stari termin – u posljednji vikend kolovoza. U subotu i nedjelju, 30. i 31. kolovoza, prostor vološćanske luke, mandraća, uličica i stepenica bit će pretvoren u veliku otvorenu galeriju u kojoj će slikati i izlagati dvjestotinjak autora iz Hrvatske i inozemstva. U subotu je na rasporedu dječji Mali Mandrać, dok je nedjelja rezervirana za odrasle umjetnike, a prema najavama organizatora, sudionika jučerašnje press konferencije u Voloskom, ovogodišnje izdanju bit će bogatije sadržajima i nagradama.


   Međunarodni likovni natječaj ove će godine biti oplemenjen »Paletom nota«, cjelodnevnim glazbenim programom po ulicama i trgovima, na kojemu će nastupati bendovi The Blondes, Love Runners, Lemon3, Salty Tails, Vedran Ružić kvartet i mnogi drugi, kao i manifestacijom »ArtExchange« Volosko, odnosno predstavljanjem galerija i galerista, proizvođača i trgovaca okvira, slikarskog pribora i materijala, dok će u okviru subotnjeg programa novost biti likovne i književne radionice za djecu.


Više sadržaja i nagrada


– Ovaj 29. Mandrać uvod je u jubilarni, pa smo ga nastojali značajno obogatiti programskim sadržajima, ali i fondom nagrada, a sve s ciljem da postane željena umjetnička destinacija, kao i turistička atrakcija, rekla je Katarina Mažuran Jurešić, ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i ostali organizatori i suorganizatori manifestacije, predstavnici sponzora, umjetnici, stučni suradnici i predstavnici ocjenjivačkog suda – Diana Palmić, Norma Tuliak Srbulj, Claudio Frank, Daria Žmak Kunić, Vedran Ružić, Damir Dujmić i Giulio Bonačić.




   Subotnji program u Voloskom započet će u 9 sati. Djeca do 15 godina starosti mogu se prijaviti na likovni natječaj i stvarati do podna, u međuvremenu sudjelovati na novim radionicama, i u 14 sati dočekati proglašenje najuspješnijih.


   U nedjelju prijave autora i radova trajat će do 12 sati, a u 13 sati autori koji stvaraju na licu mjesta izložit će svoje radove na lukobranu. Međunarodni ocjenjivački sud u sastavu: akademski slikar Claudio Frank (predsjednik), povjesničarka umjetnosti Sabina Salamon i povjesničar umjetnosti iz Slovenije Božidar Zrinski zatim će pristupiti ocjenjivanju izloženih radova, istakla je Daria Žmak Kunić, vanjska suradnica HMT-a, podrobno opisujući novitete 29. izdanja Mandraća.


Umjetnost i biznis


Istoga dana, od 13 do 18 sati na vološćanskoj Brajdici objedinit će se različiti subjekti tržišta umjetnosti. Bit će to galerijsko-izlagački program kojim se želi omogućiti povezivanje umjetnika i poslovnih i proizvodnih subjekata i galerista. U nedjelju u 18 sati zakazana je dodjela nagrada, a u 19 sati koncert Vedran Ružić kvarteta u sklopu kojeg će se izvesti jazz standardi i nekoliko autorskih pjesama Vedrana Ružića. Osim uobičajenih novčanih nagrada za najbolje autore, ove godine osiguran je i veliki broj sponzorskih nagrada zahvaljujući kojima će neki umjetnici dobiti priliku da izlažu u opatijskom umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« ili riječkoj galeriji, a prvi puta dodijelit će se i posebna nagrada HDLU-a Rijeka za najbolji rad studenta sudionika likovnog natječaja.


   – Prilikom osmišljavanja i proširenja manifestacije nastojali smo se više okrenuti posjetiteljima te smo naglasak stavili na turističku privlačnost Mandraća. Želja nam je da Volosoko idućeg vikenda oživi i da bude mjesto dobrih vibracija, istaknuto je na jučerašnjem predstavljanju dvodnevne vološćanske manifestacije koja će se održati u organizaciji HMT-a, Zajednice Talijana Opatija i Mjesnog odbora Volosko.


Paleta nota


   »Paleta nota« sadržavat će efekt iznenađenja, a nositelji programa bit će glazbenici profesionalci i amateri, umjetnici različitih profila koji će svojim stvaralaštvom na raznim lokacijama u Voloskom dati novu dimenziju Mandraću, najavila je Daria Žmak Kunić.