"Afera škalini" dobila sudski epilog

Nikica Pažin ipak nije oklevetao Ivu Dujmića

Fiore Vežnaver

Predsjednik Liburnijske stranke oslobođen je optužbe uz obrazloženje kako nije dokazano da je sporne izjave izrekao isključivo da bi oklevetao gradonačelnika Dujmića 

RIJEKA » Nikica Pažin, predsjednik Liburnijske stranke i kandidat za gradonačelnika Opatije na posljednjim izborima, oslobođen je jučer optužbe da je nizom tekstova objavljenim u Novom listu i na internetskom portalu opatijobajna.net, u kojima je iznosio svoje viđenje »slučaja škalini«, oklevetao opatijskoga gradonačelnika Ivu Dujmića.  




 – Zadovoljan sam presudom, ovakvu odluku suda sam i očekivao – izjavio nam je jučer poslijepodne putem telefona Nikica Pažin, koji je dan ranije već najavio da neće moći prisustvovati objavi presude, jer mora na put. 


  – Moja namjera je bila samo jedna: zaštititi imovinu građana. Želio sam samo ispuniti svoju funkciju kao gradskog vijećnika. Škalini datiraju još iz 1860-ih godina, dio su povijesti, nitko ih nema pravo srušiti. Ovo sve je i pitanje morala, odanosti, poštenja… – zaključio je Pažin.





  – U sudskom postupku nije dokazano da je sporne izjave izrekao isključivo u cilju kako bi naškodio časti i ugledu privatnog tužitelja – napomenula je Gordana Denona Kusijanović, sutkinja riječkog Općinskog suda, obrazlažući oslobađajuću presudu. Naglasila je da rezultati postupka, analiza postojeće dokumentacije i iskaza svjedoka, pokazuju da nije samo Nikica Pažin bio taj koji je smatrao da sporne stepenice trebaju opstati i biti pod zaštitom. Sutkinja je, vezano za takvo stajalište, podsjetila i na odluku Mjesnog odbora Ičići, posebno u svjetlu toga da su na obnavljanje stepenica ranije potrošena znatna sredstva. I neki drugi gradski vijećnici dijelili su mišljenje Pažina, usprotivili su se na vijest da je doneseno rješenje o rušenju stepenica. 


Pravo žalbe na presudu


– Sud je stekao dojam da je ono što je izrekao Pažin učinio u okviru svojih dužnosti, bio je vijećnik. Nije dokazano da su njegove tvrdnje bile isključivo s namjerom da naškode ugledu tužitelja (opatijskoga gradonačenika, op. n.) – podvukla je na kraju sutkinja, upućujući obje strane u postupku da imaju pravo žalbe na presudu. S objave presude izostali su i opatijski gradonačelnik Dujmić i Pažin, ali su bili prisutni njihovi odvjetnici. 



 – Sve izrečeno bilo je isključivo u zaštiti interesa građana – naglašavao je Pažin na suđenju. Obrana je isticala da »tko bi to, ako ne gradski vijećnik, trebao ukazati javnosti i drugim vijećnicima na moguće nepravilnosti i sukob interesa čelnika vlasti, odnosno jedinice lokalne samouprave«. – Iako je Nikica Pažin govorio istinu, i da nije tako, sagledavajući cilj njegovog djelovanja i istupanja kao gradskog vijećnika, ne bi ga se moglo oglasiti krivim, jer je sporne informacije iznio u obnašanju službene, odnosno političke dužnosti, u obrani prava građana i zaštite javnih interesa – naglasio je u svojoj završnoj riječi Pažinov odvjetnik Goran Gatara. 


  Dujmićev odvjetnik Marko Kuvač je pak tvrdio da »okrivljeni ne samo da je iznosio neistine, nego mu je isključiva namjera bila klevetanje, da tužitelju nanese štetu«. Naveo je i dokaze za koje smatra da ukazuju kako je Pažin govorio neistine, od dokumenata, do iskaza svjedoka.



  Presudom je na ovoj instanci stavljena točka na sudski spor koji je krajem svibnja 2011. godine pokrenuo Ivo Dujmić, podnijevši protiv Pažina privatnu tužbu zbog klevete. Opatijski gradonačelnik je u svojoj privatnoj tužbi tvrdio da je Pažin »iznio niz klevetničkih izjava«, najprije u članku što je 4. ožujka 2011. godine objavljen u »Novom listu« pod naslovom: »Pažin: Dujmić iz svega želi izvući osobnu korist«. Po Dujmiću, posebno je sporna Pažinova izjava: »Ono što je vrlo bitno je da gradonačelnik u svom stilu izvrgava istinu i prodaje laži, no još je važnije da iz svega pokušava izvući i osobnu korist. 


 Slučaj star tri godine


Kada kaže da je poklonio dio terena za javni put, gradonačelnik ne govori istinu jer je taj teren prodao privatnim osobama, a nikako dao Gradu. U ovoj priči ima još nelogičnosti – tko je dopustio da se škalini rekonstruiraju, jer sumnjam da gradonačenik nije znao za to. Tko je kasnije odlučio da se škalini ruše, jer je već dan nalog gradskim tvrtkama?… Odgovor na sva pitanja je – gradonačelnik Ivo Dujmić, i to zbog privatnih interesa vezanih za svoj teren…« Dujmić klevetničkom smatra, uz ostalo, i Pažinovu izjavu na portalu opatijobajna.net, u tekstu pod nazivom »Skalinada«, u kojem navodi: »Gradonačelnik se poigrao novcem našeg grada, a vjerojatno za svoj osobni interes.« 


  »Afera škalini« izbila je prije tri godine, kada je na vidjelo izbilo da je Grad Opatija na inicijativu ičićanskog Mjesnog odbora obnovio stoljetne »škaline« na Veprinačkom putu, na što je utrošeno 80 tisuća proračunskih kuna, kako se tada navodilo u medijima.