ŠIRENJE POSLOVNOG CARSTVA

LRH želi kupiti hotele portoroškog Bernardina

Davor Žic

Ukupna cijena iznosi nešto manje od 30 milijuna eura, pri čemu je najskuplji hotel Lucija 12,5 milijuna eura. Grand hotel Metropol stoji 11,5 milijuna eura, hotel Roža 4,1 milijun eura, dok je za najjeftiniji objekt, hotel Barbara (1,5 milijuna eura), iskazan i najveći interes



OPATIJA Liburnia Riviera Hoteli nastavljaju svoje poslovno širenje, a nakon prošlogodišnje kupnje hotela Cavtat, čini se da su svoj interes proširili i izvan hrvatskih granica. Dva neovisna izvora bliska Upravi kompanije potvrdila su da je LRH poslao ponudu za kupnju hotela slovenske kompanije Hoteli Bernardin iz Portoroža. Natječaj za kupnju četiri hotela ove grupacije istekao je sredinom kolovoza, a slovenski su mediji izvijestili da je zaprimljeno osam ponuda pet zainteresiranih investitora iz Rusije i zemalja Europske unije, ne navodeći precizno o kojim se državama radi. Ukupna cijena za četiri hotela iznosi nešto manje od 30 milijuna eura, pri čemu je najskuplji hotel Lucija s cijenom od 12,5 milijuna eura, zatim grand hotel Metropol s cijenom od 11,5 milijuna eura te hotel Roža s cijenom od 4,1 milijun eura, dok je za najjeftiniji objekt, hotel Barbara s cijenom od 1,5 milijuna eura, iskazan i najveći interes.


Uz ovu je priču vezana i jedna zanimljivost, jer je bivši direktor LRH do završetka privatizacije, Kristijan Staničić, sada izvršni direktor hotelske grupacije Bernardin koja raspolaže s desetak hotela, resorta i kampova u Portorožu, Izoli i Strunjanu, od čega su četiri ponuđena na prodaju.


Novi smjer poslovanja


Do zaključenja ovog broja, iz LRH nam nisu odgovorili na pitanje je li točno da su zainteresirani za kupnju portoroških hotela, i koji su im konkretno objekti zanimljivi kao akvizicije. Iz odjela korporativnih komunikacija LRH samo su kratko poručili da »nemaju komentara«.





Pitanje je kako će se prema ovom novom smjeru poslovanja tvrtke postaviti lokalna samouprava, koja će se sada naći u svojevrsnoj poziciji sukoba interesa. Naime, s jedne strane, kao vlasnicima kontrolnog paketa, u interesu im je rast vrijednosti dionice, a tržište pozitivno reagira na aktivnosti sadašnje uprave tvrtke. S druge strane, one stvari koje imaju pozitivan utjecaj na vrijednost dionice, kao što je rast tvrtke akvizicijama, ali i smanjivanjem troškova poslovanja, pa i otpuštanjem radnika, imaju očito negativan utjecaj na lokalnu sredinu u kojoj bi mogli ostati s manjim brojem zaposlenog stanovništva, ali i s neuređenim hotelskim objektima.



Već ranije navedeno je da je LRH zainteresiran i za akviziciju rapskog Imperiala, stoga se čini da je u posljednjih godinu dana uprava tvrtke promijenila fokus svoje poslovne politike – umjesto najavljivanih investicija koje nisu realizirane u planiranom opsegu, okrenuli su se kupnji novih hotelskih objekata. Unatoč činjenici da su u medijima ove godine uglavnom spominjani u negativnom kontekstu, posebice vezano uz aferu nadogradnje hotela Kvarner, ali i najavljenog pa obustavljenog otpuštanja radnika, izgleda da potencijalni ulagači pozdravljaju ovaj novi smjer poslovanja.


Rast cijena dionica


Naime, cijena dionice LRH na Zagrebačkoj burzi je dosegla 3.500 kuna, što je više od nominalne cijene, ali i znatno više od cijene po kojoj je SN Holding isplaćivao male dioničare kada su »ušli« u LRH, a koja je jedva prelazila dvije tisuće kuna.


Činjenica jest da je vrijednost dionice od 3.500 kuna još uvijek daleko od otprilike 6.000 kuna koliko je lokalna samouprava trebala platiti dionice u »srušenoj« obvezi objave ponude preuzimanja nakon što su od Vlade dobili kontrolni paket dionica, no izgledno je da će se cijena u budućnosti i dalje podizati. Pogotovo kad se u obzir uzme da je samo imovina tvrtke daleko vrednija od procijenjene vrijednosti, što se pokazalo i u nedavne dvije situacije prodaje pojedinačnih vila u vlasništvu LRH koje su postizale nekoliko puta veću cijenu od knjigovodstvene vrijednosti.