Željko Berić već nekoliko dana prosvjeduje pred zgradom Grada Opatije

Branitelj u teškoj situaciji, ali bez prava na gradski stan

Marina Kirigin

Hrvatski branitelj u mirovini traži od Grada »socijalni« stan u najam jer s mjesečnim primanjima od 1.300 kuna, nezaposlenom ženom i sinom više ne može plaćati podstanarstvo. No, problem je što na području Opatije živi tek sedam godina, a potrebno je deset da bi zadovoljio kriterije za dodjelu gradskog stana 



OPATIJA » Više nemamo izlaza, završit ćemo na cesti. Ovdje pred zgradom Grada Opatije tražim da mi pomognu, da mi daju gradski stan u najam jer više nismo u mogućnosti plaćati podstanarstvo. Hrvatski sam branitelj u mirovini. Mirovina mi je 1.900 kuna, a čistog novca mjesečno dobivam 1.300 kuna. S tim novcem živimo moja nezaposlena supruga Davorka, 26-godišnji sin Željko koji je također na birou, i ja. Posebno teško nam je od lani, kada je umrla gazdarica koja nam je maksimalno izlazila u susret oko plaćanja najma stana i režija. Zbog toga smo se, nakon njezine smrti, iz Ičića morali preseliti u Opatiju na drugu adresu gdje nas najam stana košta 250 eura, a primanja su nam 1.300 kuna. Centar za socijalnu skrb i Ministarstvo branitelja također su Gradu Opatiji uputili zamolbu da nam se pomogne. Teško mi je što ovo moram raditi. Želim sačuvati dostojanstvo i ne želim se izvlačiti na to što sam bio branitelj. Željeli bismo raditi – u jednom je dahu ispričao Željko Berić, rođen u studenom 1960. koji se, kaže, našao u bezizlaznoj životnoj situaciji. Zbog toga već nekoliko dana prosvjeduje ispred zgrade Grada Opatije. Iako su mu predstavnici Grada obećali da će razmotriti slučaj i vidjeti ima li načina da mu se pomogne, Berić je i jučer nastavio s prosvjedom. 



Stoji i činjenica da je Berić bio vlasnik stana u Rijeci koji je prodao, doselio se Opatiju i započeo privatan posao koji mu nažalost očito nije uspio. On je samo jedan od onih građana Opatije koji su imali težak životni put i kojima je potrebna pomoć. Grad u tim slučajevima pomaže sukladno pozitivnim zakonskim propisima i gradskim odlukama – kaže zamjenica gradonačelnika Marina Gašparić.





   Kaže da se već 21 put selio te kako je s obitelji 2005. godine 80 dana spavao u autu. Sve te godine muke, neizvjesnosti, kaže, naveli su ga da na ovaj način potraži pomoć, govori Berić koji je nekad radio u Transjugu, a 1991. i 1992. vodio tepih-servis i nudio usluge čišćenja. Danas je, kaže, proglašen profesionalno nesposobnim, ali bez vojnog invaliditeta, zbog čega već 18 godina vodi sudski spor kako bi mu se priznao 30-postotni invaliditet. Berić ima prebivalište na području Grada Opatije od 2011. Naime, od te je godine prijavljen, no kaže kako je tu stigao puno ranije, odnosno da u Ičićima živi od 2006. godine. 


  Neispunjavanje kriterija


– Razgovarao sam sa zamjenikom gradonačelnika. Iznio sam mu probleme i rekao je da će vidjeti što može poduzeti, no da je problem što ne živim u Opatiji ni deset godina. Ipak, rekli su mi kako će mi pokušati osigurati bar jednokratnu pomoć, odnsno platiti mi jedan mjesečni najam, rekao je Berić koji je u Opatiju te 2006. godine preselio iz Rijeke. 


   – Grad Opatija nije ignorirao činjenicu da je gospodin Berić započeo s prosvjedom pred zgradom Grada protekli tjedan. Zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin primio ga je u dva navrata, 13. i 14. kolovoza. Berić se proteklih godina u više navrata obraćao Centru za socijalnu skrb, Gradu Opatiji i Gradskom društvu Crvenog križa za pomoć, kako u rješavanju stambenog pitanja, tako i za financijsku pomoć. Budući da ne ostvaruje pravo na zajamčenu minimalnu naknadu od Centra za socijalnu skrb sukladno Zakonu, ne ostvaruje ni pravo na podmirenje troškova stanovanja sukladno Odluci Grada Opatije. Socijalno vijeće Grada je, unatoč tome, s obzirom na tešku životnu situaciju u kojoj se našao, donijelo već ranije odluku o isplati jednokratne novčane pomoći. Grad ga je i prošli tjedan uputio da ponovno podnese zahtjev. Crveni križ isto pomaže obitelji Berić u okviru svojih programa. Berić se obratio 2013. i Ministarstvu branitelja za pomoć u rješavanju stambenog pitanja, koje se očitovalo na sljedeći način: »Gospodin Berić ne ostvaruje status člana obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, niti status hrvatskog vojnog invalida iz Domovinskog rata, a niti je kao dragovoljac u obrani suvereniteta RH sudjelovao najmanje dvije godine te time ne ispunjava zakonske uvjete za stambeno zbrinjavanje s naslova ovog Ministarstva.« Što se tiče stambenog zbrinjavanja, Grad smije postupati samo po važećoj Odluci o davanju stanova u najam. Gospodin Berić ne ispunjava osnovni kriterij iz Odluke, a taj je da ima prebivalište na području Grada Opatije najmanje posljednjih 10 godina bez prekida ili 20 godina s prekidima. Prema našim saznanjima gospodin stanuje u Opatiji sedam godina«, stoji u iscrpnom obrazloženju zamjenice gradonačelnika Opatije Marine Gašparić.   

Nova socijalna lista


Podsjetimo, Grad Opatija nedavno je podijelio ključeve gradskih stanova obiteljima sa »socijalne liste«. Točnije, socijalni stanovi na Tošini, odnosno 38 stanova izgrađenih u sklopu projekta poticane stanogradnje na lokaciji pri dnu Matuljske ceste, nedavno je gotovo potpuno useljeno. Od ukupno 48 stanova koji su realizirani u partnerstvu Grada i Agencije za promet nekretnina (APN), deset ih je pušteno u prodaju po POS-ovu modelu, dok je ostale otkupila lokalna samouprava kako bi zbrinula osobe s liste prvenstva za davanje stanova u najam, odnosno tzv. »socijalne liste«. Intencija je bila zbrinuti svih 38 imena sa socijalne liste, no nakon što je lista revidirana, utvrđeno je da neke osobe više ne udovoljavaju uvjetima, te su brisane s liste koja je napravljena još za prethodne gradske vlasti. Utvrđeno je i da će vrlo vjerojatno pet stanova ostati prazno, te će zbog toga vrlo brzo, moguće već u rujnu, Grad raspisati natječaj, odnosno sastaviti novu socijalnu listu i dodijeliti trenutno prazne stanove iznad Vage. Za posljednjeg razgovora s predstavnicima Grada, istaknuto je da ljudi svakodnevno kucaju na vrata Grada i mole za pomoć, za rješavanje problema smještaja, ilio traže jednokratnu pomoć zbog gubitka posla. Drugim riječima, slučajeva poput Berićevog ima nažalost puno, pa je tako i pritisaka prema čelnicima i gradskim službama koje zaprimaju ljude u vrlo teškim životnim situacijama sve više, posebno sada, kada se zna da će se sastaviti nova lista.