Knjiga prof. Ane Lemić

“Sela i stanovi na Velebitu: Kamene kuće i bunari oplemenili kraj

Ana Prpić Rogić

Ova knjiga spomenik je Podgorcima, Primorcima koji su tu živjeli. Mnoga sela već je načeo zub vremena, mnoga su propala i porušena, a staze su zarasle 



SENJ U prostorijama Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj održana je promocija knjige prof. Ane Lemić »Sela i stanovi na Velebitu – Svjedočanstva života od nastanka do nestanka«.


Predstavljanje knjige organizirali su Matica hrvatska Ogranak Senj te Planinarsko društvo Zavižan, a sve u sklopu obilježavanja 100 godina planinarstva na senjskom području. 


   U programu koji je moderirao predsjednik Ogranka Matice hrvatske Mislav Bilović uvodno su o knjizi govorili uvaženi geolozi Branko Cindro, Josipa Velić te Ivo Velić, ujedno i glavni urednik knjige, a dugogodišnji planinar Mirko Belavić pročitao je pismo Ante Murna, lektora knjige.




   Ana Lemić dugogodišnja je planinarka i preko 20 godina obilazila je Velebit skupljajući materijale za knjigu. Bilježila je datume, prikupljala podatke, fotografirala kuće i sela, razgovarala s preostalim mještanima, a sve je rezultiralo vrijednim izdanjem na 744 stranice i s oko 1.500 ilustracija koje je izašlo u nakladništvu Hrvatske geološke ljetne škole, Laser plusa te Matice hrvatske Ogranak Gospić. 


   – Iako sam Ličanka rođena pod Velebitom, nisam bila svjesna da je tako mnogo sela nekoć bilo na Velebitu. Ta sela s kamenim kućama i bunarima uljepšala su i obogatila Velebit, čovjek koji je tu živio dao je dušu planini. Divim se ljudima koji su tu živjeli stoljećima teškim i mukotrpnim životom. Ova knjiga spomenik je tim Podgorcima, Primorcima koji su tu živjeli. Mnoga sela već je načeo zub vremena, mnoga su propala i porušena, staze su zarasle, a drago mi je da sam ih na ovaj način spasila od zaborava za buduće generacije, rekla je autorica zahvalivši se svima koji su joj pomogli u stvaranju i izdavanju knjige. 


   Ispred središnjice Matice hrvatske okupljenima se obratio Stjepan Sučić naglasivši kako knjiga »Sela i stanovi na Velebitu« dokazuje koliko toga još nismo znali o Velebitu te nam je otkrila dio stare baštine i tragove života koji su u temelju naše zemlje. 


   Predstavljanje su svojim glazbenim nastupom obogatili učenici senjske glazbene škole Ema Tomljanović i Luka Tomljanović pod vodstvom profesora Frana Šojata kao i tajnik senjskog ogranka Matice hrvatske Mile Butković koji je recitirao stihove tematski vezane za Velebit.