Koktel-led iz prve hrvatske ledare

Kockice smrznute Gacke smislili Mađari na odmoru

Manja Kostelac Gomerčić

Za tvornicu Ledeno doba »krivci« su vlasnici mađarske tvornice koji su na godišnjem odmoru u Hrvatskoj primijetili da nema koktel-leda pa su odlučili proširiti proizvodnju



OTOČAC  Od 2006. godine u Otočcu posluje tvornica Ledeno doba, prva tvornica u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom konzumnog koktel-leda, pakiranog u vrećice od 2,5 kilograma, a reklamira ga kao kockice smrznute Gacke. U zimsko doba, zapravo, posla nema i proizvodnja čeka vruće ljetne dane.


– Bilo je nešto posla oko Božića i Nove godine, a sada čekamo početak sezone. Konzumnim ledom opskrbljujemo benzinske crpke Ine i Tiffona, drugu sezonu već i Adria Oil, a ove sezone počinjemo raditi i s Petrolom. Dvije godine poslujemo s trgovačkim lancem Metro, od prošle godine i s Lidlom, a opskrbljujemo ledom i marine, apartmanska naselja i kampove te neke trgovine u svim većim gradovima na potezu od Malinske na Krku i Rijeke preko Senja do Dalmacije i otoka Raba, Paga i Lošinja. Također pokrivamo Zagreb i okolicu, a svake godine pomalo širimo područje, rekao nam je distributer Ledenog doba Marijo Božić iz Otočca.



U Ledenom dobu stalan posao imaju tri djelatnika, a tijekom sezone koja traje šest mjeseci bude zaposleno još nekoliko mladića.




Vlasnici tvornice su Istvan Darany, Gyergy Gaspar i Sead Begić, a početak ledene otočke priče krenuo je iz Mađarske. Naime, vlasnici mađarske tvornice konzumnog leda često su dolazili na godišnji odmor u Hrvatsku i primijetili da tu u pravilu ne mogu kupiti koktel-led, pa su odlučili proširiti proizvodnju i u Hrvatsku.


U potrazi za najboljom lokacijom za sjedište tvornice odlučili su se za Otočac, jer je Gacka nadaleko poznata po čistoj i kvalitetnoj vodi. Osim toga, presudna je bila odlična povezanost autocestom s ostalim dijelovima Hrvatske. Prva hrvatska ledara ime će dobiti po istoimenom crtiću.



U jednoj televizijskoj emisiji zainteresirao nas je prilog o Tvornici leda koja je uvela novost na tržište, ledene čaše i razne ledene skulpture. Sveznajući internetu kaže da je sjedište i te tvornice u – Otočcu. Postaje li to Otočac ledenim centrom Hrvatske, zapitali smo se, kada se i druga tvornica leda odlučila otvoriti proizvodnju baš u njemu? Razgovor s vlasnikom Damirom Valjkom iz Zagreba otkrio je drugačiju sliku, simpatične početne poslovne poteze koji nisu ispunili očekivanja. Dvije tvornice leda toliko su različite da zapravo jedna drugoj uopće nisu konkurencija.


– Tvornicu leda otvorili smo 28. siječnja prošle godine, a da bude u Otočcu, ponukao me je pročitani interview upravo s vlasnicima Ledenog doba, koji su dvije godine tražili idealnu lokaciju za tvornicu leda u Hrvatskoj. Pomislio sam, zašto bih gubio vrijeme na traženje već otkrivenog, pa sam po »copy paste« metodi tvrtku smjestio u Otočac, rekao nam je Valjak.


Međutim, ubrzo se pokazalo da je zbog prevelikih troškova, poglavito distribucije, tvornica u Otočcu nerentabilna, pa je proizvodnja pokrenuta u Zagrebu, gdje je tržište najveće– Naš je način rada i asortiman posve drugačiji, kaže Valjak, nudimo pakirani led, ali i ledene unikatne čaše, razne figure, imamo svog koktel-majstora, okrenuti smo više marketingu i praćenju koncerata, zabava i najraznovrsnijih događaja. Pokazalo se, kaže Valjak, da za njihovo poslovanje nije presudna brendirana voda, jer je metoda filtracije vode toliko napredovala da led od zagrebačke vode nije ništa manje kvalitetan od bilo kojeg drugog.


Osnova kvalitetnih kockica leda je kvalitetna voda, koja prije proizvodnje leda prolazi specijalan postupak filtriranja i omekšavanja da bi pod visokim tlakom bila zamrznuta. Rezultat je besprijekorno proziran led bez mjehurića, a pritom ledomati rade pune, a ne šuplje kockice. Takve kockice se sporije otapaju i ne razvodnjavaju piće. Tvornica je inače opremljena visokokvalitetnim strojevima te proizvodnja odgovara svim važećim propisima i standardima EU. Svaka tri mjeseca kontrolira se kvaliteta vode prema HACCP sustavu. U planu je proširenje proizvodnje i na ribarski led, pojašnjava nam Božić, koji se koristi na ribarskim brodovima, velikim kuhinjama i tržnicama ribe. Prema najnovijoj tehnologiji proizvodio bi se u obliku sitnih kuglica, znatno kvalitetnijih od uobičajene ledene kaše ili drobljenog leda, za čiju proizvodnju treba nabaviti i poseban ledomat.