Nastoje se "iščupati" iz propasti

Hotel “Jastreb” jedva do hrane i pića za radnike Coca Cole

Damir Kundić



Na račune oko stotinu i trideset djelatnika Hrvatskog olimpijskog centra »Bjelolasica« ovih je dana konačno sjeo prvi dio dugovanja – potvrdio je jučer Ivan Vučić, karlovački župan i čelnik NO HOC-a. Zasad im je isplaćena prva od tri trenutno zaostale plaće, a prema garancijama iz Agencije za upravljanje državnom imovinom, preostale bi trebale biti isplaćivane svakih 15 dana. Vučić je također najavio kako će HOC uskoro ući pod upravljanje državnog poduzeća Klub Adriatic. Od 130 djelatnika HOC-a »Bjelolasica«,  više od polovice se nakon požara u naselju Vrelo nalazi na čekanju, za vrijeme kojeg imaju pravo tek na minimalnu plaću.



No, za normalno ugošćavanje ove skupine gostiju, kao i one koja je hotel napunila prošlog vikenda, rukovodstvo »Jastreba« moralo se – boriti! Proteklog je vikenda u pitanju bila struja koju je HEP na nepuna dva dana uskratio »Jastrebu« zbog toga što je HOC »Bjelolasica« – u čijem okviru »Jastreb« djeluje – pod blokadom zbog raznih dugova. Ovog tjedna HEP je pokazao razumijevanje, ali se problem javio kod dobavljača hrane i pića koji su u prvi tren odbili isporučiti »Jastrebu« robu jer im HOC »Bjelolasica« duguje za prethodne nabave.    


Stigle plaće


Na svu sreću, glavnim je dobavljačima netko sugerirao da ipak odustanu od uskraćivanja usluga jer »Jastreb« ne snosi nikakvu krivicu za dugove koje je stvorio HOC, a onemogućavanjem njihova rada ugrožen bi bio, uz restoran u Sabljacima, jedini dio HOC-a »Bjelolasica« koji još uvijek radi i, što je još bitnije, zarađuje, ističe direktor »Jastreba« Igor Bratulić.     »Bez obzira na sve poteškoće koje prate naše vlasnike, Hrvatski olimpijski centar »Bjelolasica«, mi i dalje radimo vrlo kvalitetno i svaki gost koji dođe imat će i imao je vrhunski kvalitetnu ponudu, a da nam gosti vjeruju pokazuje i to što se rezervacije ne otkazuju pa smo do proljeća 2012. godine puni. Radnici su početkom ovog tjedna dobili plaću za srpanj, a uz to dobra je vijest i to što su prema nama razumijevanje pokazali HEP i dobavljači koji nam omogućavaju da radimo i stvaramo prihode.    


Za zimu spremni


No, to nije konačno rješenje i ne pruža nam potpunu sigurnost pa i dalje treba raditi na tome da se ili izdvojimo kao zasebno poduzeće, ili se pak nađe neko drugo rješenje koje bi omogućilo »Jastrebu« da radi kad već imamo goste i rezervacije za nekoliko mjeseci unaprijed. Pogotovo je bitno stvoriti uvjete da što kvalitetnije odradimo predstojeću zimu jer je nama zima još uvijek, kad je o prihodima riječ, najunosniji dio turističke godine. Što se nas tiče, mi smo za razdoblje od studenog ove do kraja veljače sljedeće godine potpuno spremni, a gostima ćemo ove godine ponuditi i nove sadržaje na snijegu, prikladne posebno za djecu«, govori Bratulić, apelirajući još jednom na nadležne institucije da ne dozvole zatvaranje najvećega goranskog hotela te da se što prije pronađe rješenje koje bi omogućilo da »Jastreb« ne bude žrtva kolapsa HOC-a »Bjelolasica«, nego da, kad za to već ima mogućnosti, radi i stvara dohodak koji ipak može pomoći posrnulom poduzeću u oporavku.