VRBOVŠČANSKI REKORDER NEZADOVOLJAN ŽUPANOVIM POTEZOM

Drugima priznanje za sto darivanja, u PGŽ-u za 125

Marinko Krmpotić

Župan je povisio broj za dodjelu županijskih priznanja na 125 davanja, što nije u redu, jer sve ostale županije imaju po sto davanja kao granicu za značajna priznanja, kaže Anđelko Pavlić koji, iako je 117 puta dao krv, još nema pravo na županijsko priznanje 



VRBOVSKO » Na drugu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovsko u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb, odazvala su se 53 dobrovoljna darivatelja, a njih 45 darovalo je krv.


Prvi su put to učinili Silvan Ravlić i Tomislav Božić, a na vrhu liste davatelja s najviše puta darovanom životnom tekućinom ovog je puta Anđelko Pavlić, koji je 117. put dao krv. Uz njega CK Vrbovsko može se pohvaliti još jednim »stotkašem«. Naime, Anton Medić 105 puta je dao krv, a iza ove dvojice s troznamenkastim brojem davanja slijede Branislav Vučković (91), Božidar Mužević (78), Josip Magdić (72), Nikola Rački (69), Mladen Šepić (66), Zlatko Baraba (63), Miodrag Frković (59), Dalibor Mareković (38), Marijan Božić, Dalibor Kratohvil i Anton Pizent (35), Željko Rožman (34), Dario Brozović (33), Marijan Majetić (30), Dražen Klobučar (29), Zdravko Domitrović (28), Dorian Baraba (27), Bruno Hlavač, Duško Kesić i Josip Salopek (19), Filip Mareković i Simo Ivković (18), Nikola Mitrović (13), Dalibor Vučković i Marin Štajminger (11), Roko Klobučar (7), Kornelio Aristan (6), Ivan Božić i Ivan Hibler (5), Joseph Bradić i Gordan Vučković (4), Zdenko Tončić (3), Emanuel Mihelić i Stanislav Vranić (2). 


  Poziv mladima


Kod žena neprikosnovena je Branka Landpranger sa zaista velikom brojkom od 83 puta darovane krvi, a slijede je Slavica Šegrt (51), Ivanka Kumpare (28), Snježana Hibler (25), Ankica Heski (14), Jasenka Kratofil (7) i Selma Skender (5). 




   Ravnateljica CK Vrbovsko Vesna Mitrović zahvaljuje svim dobrovoljnim davateljima krvi na novom dokazu njihove visoke razine humanosti i svijesti te upućuje poziv svima koji to još nisu, pogotovo mlađima, da se priključe velikoj porodici dobrovoljnih darivatelja krvi kako bi osobnim činom na najdirektniji mogući način dali doprinos u spašavanju ljudskih života i borbi za zdravlje. Među onima koji su prigodom ove akcije u Vrbovskom najviše puta dali krv, bio je Anđelko Pavlić koji je svoje sto i sedamnaesto davanje ostvario 46 godina nakon što je to učinio prvi put, a to je bilo davne 1968. godine kada je bio srednjoškolac. 


  Humani cilj


»Ove godine navršavam 65 godina života i od sada mogu godišnje davati samo svakih šest mjeseci, dakle dva puta. Cilj mi je »dogurati« do 2018. godine kako bih zaokružio 50 godina od prvog darivanja, a uspijem li u toj namjeri, zaustavit ću se na ukupno 125 puta danoj krvi što je, smatram, lijepa brojka. Pozivam sve mlađe da nam se priključe, da ih bude što više jer jedino većim brojem možemo ostvariti bolje rezultate. Smatram da bi veću pažnju davateljima trebali davati i političari, mislim ponajprije na našeg gradonačelnika i župana Komadinu koji je povisio brojku za dodjelu priznanja na županijskoj razini na 125 davanja, što nije u redu jer sve ostale županije imaju po sto davanja kao granicu nakon koje se dobivaju značajna priznanja«, rekao je Pavlić, a Branka Landpranger koja je s 83 puta darovanom krvlju rekorderka među ženama, rekla je kako ne misli s ovim humanim činom prestati sve dok joj liječnici i zdravstveno stanje to dozvole.