Goranke zaljubljene u "muški sport"

Delnički ženski nogometni »boom«

Marinko Krmpotić

Djevojke su se okupile zbog školskog nogometnog prvenstva, ali su se »zarazile« nogometom i sada pod vodstvom dvojice trenera 16 njih trenira četiri puta tjedno 



DELNICE » Iako više i nije nešto posebno kad nogomet igraju i djevojke, ipak je činjenica da u delničkoj sportskoj dvorani četiri dana u tjednu marljivo po dva sata treninga odrađuje čak 16 mladih delničkih nogometašica. Cijela jedna ekipa za veliki nogomet, a kamo li za mali! Cure rade pod paskom dva mlada trenera nogometaša, Marina Jerkovića i Tomislava Nikole, a konkretnije pojedinosti o ovom delničkom ženskom nogometnom boomu ponudio nam je Jerković. 


   »Prvi smo se put okupili pred nešto više od tri mjeseca zbog nastupa na školskom županijskom prvenstvu. Nakon što smo bili najbolji na području Gorskog kotara stekli smo pravo nastupa na županijskom prvenstvu gdje smo odigrali sasvim solidno zabilježivši po jednu pobjedu, poraz i neriješen rezultat i zamalo se plasirali na međužupanijsko prvenstvo od kojeg nas je dijelilo samo dvije minute. 


  Cure željne znanja


Naime, u posljednjoj utakmici morali smo pobijediti i sve do dvije minute prije kraja imali smo vodstvo od 1:0, ali smo onda dobili gol i umjesto drugog osvojili treće mjesto sa slabijom gol razlikom od drugoplasirane ekipe. 




   No, curama se to što smo radili dopalo pa su željele s treninzima nastaviti i nakon školskog prvenstva. Štoviše, pridružile su nam se i četiri djevojke iz srednje škole te nekoliko njih iz nižih razreda pa nas je sada ukupno 16 što je jako lijepa brojka i moram priznati da takav odaziv nisam očekivao. Treniramo redovno četiri puta tjedno, neki put i vikendima, po dva sata dnevno u Domu sportova Delnice, a treninge dijelimo s obzirom na kvalitetu dosegnutog znanja pa s početnicama uvježbavamo temelje, a to znači primanja, vođenja i dodavanja lopte, dok s onima koje su to već savladale krećemo na postavljanje u igri i taktiku. Za sada radimo na usvajanju nogometnih znanja vezanih uz mali nogomet, a što se natjecanja tiče pokušat ćemo se prijaviti na turnire ženskog nogometa jer su cure željne igranja. Nadarenih ima i već su interes za neke naše igračice nakon nastupa na županijskom prvenstvu pokazali iz riječkog »Jack Pota««, govori Marin Jerković dodajući kako vjeruje da će broj djevojaka zainteresiranih za nogomet u Delnicama rasti pa bi bilo lijepo da se javi i poneki sponzor kako bi cure bile obučene u prave dresove. 


  Žele biti još bolje


S nekoliko mjeseci nogometne karijere zadovoljna je i sretna kapetanica ekipe, osmoškolka Katarina Miler koja kaže kako je u nogomet ušla zato što je ionako u Brodu na Kupi, odakle dolazi u školu u Delnice, stalno igrala s dečkima. »Igram zadnjeg obrambenog i super mi je, a da igram i neku drugu poziciju bilo bi mi dobro jer jako volim nogomet. Uživam u svakom treningu i jako bih voljela da igramo što više utakmica, a jako mi je žao što se nismo plasirali na međužupanijsko prvenstvo jer smo baš dobro odigrale«, kaže Katarina koja po završetku osnovne škole planira krenuti u jezičnu gimnaziju u Rijeku te se i tamo nastaviti baviti nogometom. Zaljubljena u nogomet je i Uršula Blašković, učenica sedmog razreda koju je nogometom »zarazio« stariji brat koji već duže vremena trenira. »Sviđa mi se nogomet i ne vidim zašto ga i cure ne bi igrale. Igram napadačicu i kažu da sam dobra, a pokušat ću biti još bolja kroz treninge i utakmice kojih će, nadam se, biti puno više no do sada«, kaže Uršula Blašković.