Legat-vitez, enolog i vinski pisac Milorad Zoričić

Vitezovi vinskog stola podižu kulturu pijenja

Franjo Deranja

Novljanin Milorad Zoričić zajedno sa svojim vršnjakom, nedavno preminulim Ivanom Sokolićem, tvorcem Vinopedije, jedan je od rijetkih vinskih pisaca, kako to enolozi kažu u žargonu struke 



NOVI VINODOLSKI  Čaša vina nakon jela je lijek, dvije čaše su veselje, a tri – sramota! – rekao je antički grčki liječnik Hipokrat, a u ovoj prigodi, pak, nama i u našem susretu, u Novom Vinodolskom, rekao je jedan od najpoznatijih enologa današnjice Milorad Zoričić. 


   Uvijek je fasciniralo kako neki ljudi, ali ovaj put riječ je o stručnjacima, kušaju – nećemo reći piju – vina, a nikad im ne »udari«. 


   – Došao mi je jednom prijatelj, prvi put je došao u moj enološki kabinet, ured, i vidio koliko uzoraka vina imam na polici. Reče mi tada: Tebi je ovdje zaista lijepo! Radiš i piješ! – bio je naizgled iskren, ali i zavidan. 




   – Što misliš, kako se to ovdje radi, rekoh mu. Kušam gutljaj i ispljunem… Pa, svakodnevno mi dolazi ovamo od 30 do 40 uzoraka raznih vina… Ostao je začuđen… 


   – Inače, svaki dan bih teturao s posla do kuće, zaključim, a on pokaže neku vrst i iznenađenja i razočaranja. 


   Milorad Zoričić, Novljanin je i zajedno sa svojim vršnjakom, nedavno preminulim Ivanom Sokolićem, jedan od rijetkih vinskih pisaca, kako to enolozi kažu u svojem žargonu struke.   

Rittig i Sokolić


Posljednjih godina nosi nesvakidašnju titulu, koju njegovi kolege cijene i kojom se njegovi prijatelji i suradnici ponose, a dok je nekima to tek još neostvarena ambicija, Milorad Zoričić upravo to jest: legat-vitez Viteškog stola za Istru i Hrvatsko primorje, čije je sjedište u Kastvu. 


   – U ovoj sekciji ima nas 32, a u čitavoj Hrvatskoj 147-orica članova Bratovštine hrvatskih vitezova vina, govori Milorad Zoričić. Naš ogranak za Istru i Hrvatsko primorje – osnovan 2012. za ovaj gornjojadranski pojas, a za Hrvatsku 2000. godine – imao je nedavno skupštinu u Bujama i ustoličenje novih članova, a sastajemo se nekoliko puta godišnje. Za Istru nam je iznimno značajan član Rino Prelec (Momjan), a za liburnijsko područje moj zamjenik Anton Fućak. 


   U članstvu su mnogi ugledni ljudi različitih struka i razina obrazovanja, pozicija u društvu i dužnosnika, ali svi zajedno imaju jednu i jedinstvenu zadaću: afirmirati kulturu pijenja, što je danas sve zastupljenija i uznapredovala uza sve progresivniju kulturu prehrane. 


   Oni su, znači, među nama: vitezovi Vinskog stola. Mentori i velemajstori struke unapređuju kulturu pijenja. 


   Podsjećanje na početke, na vrijeme odrastanja i odabir životnog poziva. Zoričić i Sokolić rasli su u istom gradu, u Novom Vinodolskom gdje su pohađali i istu osnovnu školu. U Novi je iz Zagreba dolazio na odmor s obitelji tada jedan od najpoznatijih agronoma Ivan Rittig (1876. – 1949.).


Napisao je 1924. godine knjigu »Vinarstvo« u kojoj je dragocjeno štivo posvećeno vinarstvu i podrumarstvu. Iduće, 1925. godine objelodanjena je njegova sljedeća knjiga »Vinogradarstvo«, a 1929. Rittigova knjiga »Voćarstvo«.


Milorad Zoričić i Ivan Sokolić, kada su stasali za nastavak školovanja, odlaze u Poreč na Srednju poljoprivrednu školu. Susret s Ivanom Rittigom u Novome, koji im predlaže nastavak školovanja na »agronomiji«, na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu, bio je presudan i kasnije uskoro usmjerio obojicu prema uspješnim karijerama vrsnih enologa i publicista.


Od objelodanjivanja Rittigovih dviju knjiga o vinarstvu i vinogradarstvu, godinama nitko nije napisao ni retka publicistike ili stručne literature s tom tematikom. 


   Tek su Ivan Sokolić (1930. – 2014.) i Milorad Zoričić kasnije počeli pisati i objavljivati mnoge naslove i uspješne edicije. 


   – Vrhunac svega je Sokolićeva »Vinopedia«, elektronička enciklopedija, naglašava Zoričić izniman doprinos svojeg kolege i prijatelja Ivana Sokolića u tom području. 



Od davnog savjeta Ivana Rittiga, da Zoričić – zajedno sa Sokolićem – nastavi školovanje na agronomiji, što je bio dobar naputak iskusnog stručnjaka, ali i njihov tada mladenački izazov i – još bolje! – izbor, prošlo je nešto više od 60 godina a u tom je razdoblju nastalo stotine tisuće stručnih savjeta i stranica enološke literature. Za ovo, sadašnje i neko buduće vrijeme sasvim dobar temelj i – korijen!



  


Skup sport


A znanstvena konstanta u Hrvatskoj je i obrazovno-istraživačka ustanova kakav je Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo te Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji je upravo napunio 95 godina djelovanja. 


   – Prvo institucionalno spominjanje vinogradarsko-vinarske struke vezano je uz osnivanje Kraljevskoga zemaljskoga hrvatsko-slavonsko-dalmatinskoga enološkog zavoda koji je nastojanjem prof. Gjure Kaitnera 1908. godine osnovala Kraljevska zemaljska vlada u zagrebačkoj Kačićevoj ulici, govori Milorad Zoričić, koji je upisan u anale te ustanove kao jedan od direktora. 


   Agronomija s enologijom, očito, ima u Novom Vinodolskom iznimne korijene, tradiciju i – u novije doba – budućnost, ako se promatra, primjerice, tek samo Vinodol, pa vinograd Resika na Krku u kojem se revitaliziraju autohtone sorte grožđa. 


   – Podizanje novog vinograda s oko pet tisuća trsova stoji oko 40 tisuća eura. Takva ozbiljna ulaganja podrazumijevaju i kvalitetnu stručnu pripremu, govori Zoričić. 


   I, na kraju susreta, suglasje s preporukom: između vode i vina uvijek odaberi vino, ali ga nikad nemoj piti kao vodu.