Selce, Jadranovo i Vinodolska općina

Taje li se projekti ili su građani nezainteresirani?

Anto Ravlić

Krene se u projekt, sazove rasprava na koju se rijetko tko odazove i kad treba dignuti ruke u vijeću i prihvatiti projekt, dođe do bunta stanovništva – građani zamjeraju dužnosnicima, a vladajući ih smatraju neinformiranima – u sukobe se često uplete politika, te započnu stranačka prepucavanja



CRIKVENICA  Posljednja događanja oko projekata u Selcu, Jadranovu i Vinodolskoj općini gotovo da su imala isti scenarij. Krene se u projekt, sazove rasprava ili rasprave na koje se rijetko tko odazove i kad treba dignuti ruke u gradskom ili općinskom vijeću i definitivno prihvatiti projekt, dođe do bunta stanovništva. I oporbe.


Lopticu krivnje vlast i građani prebacuju iz ruke u ruku. Građani zamjeraju dužnosnicima da u tajnosti guraju projekte, da se trude što bolje sakriti pozive na javne rasprave. Vlast upozorava da su građani nezainteresirani za javne rasprave i da neinformirani dignu buku tek kad se projekt zahukta. U sukobe se vrlo rado uplete politika pa krenu stranačka prepucavanja.


   Tko je tu zaista kriv? Može li se animirati građanstvo da se u većem broju odazove javnim raspravama i tako izbjegnu sukobi? Zanimljivo su primijetili lovci u Vinodolskoj općini, koji se protive olakom prihvaćanju projekta vjetroelektrana.




Primijetili su da pred svake izbore na kućne adrese dobiju promidžbene materijale stranaka. Zapitali su da li se može poslati obavijest građanima i za javne rasprave. U interesu općine, a ne stranke ili pojedinaca.


S druge strane, vijećnici i građani su od izrađivača prostornog plana Vinodolske općine dobili packu u kojoj s pravom stoji da su mještani jako dobro upućeni što novi prostorni plan donosi svakoj njihovoj parceli, a s druge strane malo koga je briga za općinske projekte.   

»Škakljiva« faza prihvaćanja


Sve dok ne dođu u fazu prihvaćanja. U Vinodolskoj općini građani zamjeraju vlasti da su raspravu sazvali na dan paljenja mesopusta u Bribiru kako bi sakrili projekt. Raspravi se odazvalo tek osmero mještana. No, je li se mesopust palio na dan rasprave u Triblju na koju je došlo također osmero građana. Ili u Driveniku gdje je veliki projekt privukao tek sedmero građana?


U Grižanama se raspravi odazvalo tek 25 mještana. Je li tome kriva nezainteresiranost ili po mišljenju mještana skromno objavljivanje u javnosti. U Novom listu i na općinskom webu. Ako se mještani i mogu opravdavati da nisu vidjeli, vijećnici ne mogu reći da im je promaklo jer njihov je posao nadzirati rad općinskih vlasti.


   Slična je i crikvenička odnosno jakovarska priča. Oporba je zamjerila gradskoj vlasti da je sazvala sjednicu na kojoj se raspravljalo o reciklažnom dvorištu u Jadranovu nakon što je već zakazano otvaranje obnovljenog hotela u Selcu.


Vlast je poručila da je valjda bitnija rasprava o projektu od domjenka. Jakovari su također žestoko protestirali protiv namjere gradske vlasti da podigne reciklažno dvorište i optuživali gradske oce da su sakrili projekt kako bi prošao neopaženo.


Uslijedio je zbor građana i gradonačelnik Damir Rukavina je odustao od projekta. U međuvremenu se prepucavalo na relaciji mjesni odbor Jadranovo – gradska vlast. Tema ista. Optužbe za neupućenost i nezainteresiranost od strane vlasti, a s druge strane optužba: namjerno skrivate projekt.



Ima i pozitivnih primjera. U Novom Vinodolskom su na projektu marine Muroskva surađivali svi. Gradska vlast koju predvodi HDZ, te Županijska lučka uprava i Primorsko-goranska županija koje vodi SDP. Iako je bilo straha da će stranačka križaljka usporiti projekt, pokazalo se da je interes Novog i njegovih građana bio iznad svega. Konsenzus je rezultirao ekspresnim izglasavanjem prostornih planova i dobivanjem dozvola za gradnju marine. Novljani su susjedima pokazali da se može.



  


Suradnja daje rezultate


Paralela se može povući i kad je riječ o projektu trga u Selcu. Selčani su zamjerili vlasti da je donijela projekt bez konzultacije s mještanima i mjesnim odborom. Na zboru građana bilo je prilično napeto. Gradonačelnik Rukavina najavio je izjašnjavanje.


U međuvremenu su se prihvatile neke primjedbe Selčana i golema većina Selčana dala je zeleno svjetlo trgu. Na kraju se pokazalo da je suradnja između gradske vlasti, mještana i mjesnog odbora polučila rezultate.


   Otužno je bilo prisustvovati na javnoj tribini na kojoj se govorilo o crikveničkom proračunu za 2015. godinu. U gradskoj vijećnici našlo se 15 ljudi. Osam predstavnika gradske vlasti i nekoliko vijećnika vladajuće i oporbene koalicije. Od građana tek jedan Zagrepčanin. Nevjerojatno.


Da li Crikveničani nisu znali za tribinu ili nisu zainteresirani ili osjećaju nemoć da nešto promijene? Teza o nemoći ne stoji. Barem ne u potpunosti. Primjeri u Jadranovu i Selcu, gdje se poslušalo glas odlučnog naroda, bez obzira tko bio u pravu, ipak dokazuje da vlast nije svemoćna.


Da ipak ne želi ili ne može pukim preglasavanjem, zahvaljujući većini u gradskom vijeću, donositi projekte. Da je netko digao glas na tribini u ime svog mjesta, udruge ili kluba, možda bi uspio uvjeriti kreatore proračuna da im dodijele koju kunu više. Na tribini se mogao čuti glas građana. Direktno. Na gradskom vijeću će građani moći »govoriti« tek preko vijećnika.