Mladi jedriličari iz »Vala«

Školarci su perjanice crikveničkog jedrenja

Anto Ravlić

Na sjeveru smo nedodirljivi, a uz Splićane smo lideri na Jadranu u mlađim kategorijama. Kad je predsjednik Vala Marino Ferenčić pokrenuo rad s mladima prije 15 godina, to nam je i bio cilj, rekao je trener jedriličara Robert Jurinčić Brada

CRIKVENICA Dok neki za svoja sportska dostignuća dobivaju milijune eura, zlatne lopte i bajoslovne ugovore sa sponzorima od kojih se običnom puku vrti želudac, mali jedriličari crikveničkog Vala za uspjehe su nagrađeni tortom s motivom jedrilice. Naravno, kapne i koja gradska kuna jer su prepoznati uspjesi Jedriličarskog društva Val koji je prije 15 godina krenuo od nule u radu s mladima.Leon Kljuš, Leonarda Fugošić, Lara Manestar, Nika Manestar, Ursula Balas dobili su tortu na prijemu kod crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine. Povod primanju bili su uspjesi na prvenstvima Hrvatske te Leonov uspješan nastup na europskom prvenstvu Irskoj. Izdvajaju se uspjesi Lare Manestar i Leona Kljuša. Na državnom prvenstvu do 12 godina u Splitu Lara Manestar osvojila je prvo mjesto među djevojčicama i ukupno drugo mjesto. Leon Kljuš je u Dublinu u konkurenciji 160 natjecatelja zauzeo 21. mjesto. Do zadnjeg kola Crikveničanin je držao treće mjesto, no magla i vjetar su udaljili Leona od trona. Na ekipnom prvenstvu u Italiji Leon je kao hrvatski reprezentativac osvojio četvrto mjesto.

Medalje


– U malom finalu smo osvojili broncu protiv naših najvećih rivala, Opatijaca. Drugu godinu zaredom smo na postolju, što nije uspjelo nikome. Na sjeveru smo nedodirljivi, a uz Splićane smo lideri na Jadranu, u mlađim kategorijama. Kad je predsjednik Vala Marino Ferenčić pokrenuo rad s mladima prije 15 godina, to nam je i bio cilj, rekao je trener Robert Jurinčić Brada. Predsjednik Ferenčić pun je hvale za trenera.– Katica za sve u klubu. Trener, ali i puno više od toga. Brine za djecu, od treninga pa do toga što će jesti na regatama da bi bili ovako dobri, krenuo je s hvalom za trenera predsjednik Ferenčić i nastavio hvaliti sportaše.




Ferenčić je pohvalio i Valovu sekciju krstaša koji su se uključili u turističku ponudu Crikvenice. Klupski krstaši redovno jedre s gostima u sklopu Ribarskog tjedna. Očekuje se i proširenje suradnje između Valovih krstaša i turizma. Ferenčić ističe da su redovni na regatama Sjevernog Jadrana i napominje da nisu nikakav trošak klubu jer o njima brinu vlasnici. 



– Jako sam zadovoljan i ponosan što sam na čelu ovakvog kluba. Ponosan sam i na tradiciju jedrenja u Crikvenici, rekao je Ferenčić uputivši zahvalu i Gradu Crikvenici na potpori.– Drago mi je da se napravio red u sportu, odredilo da klubovi koji kvalitetno rade zaslužuju pomoć Grada i zajednice, zaključio je Ferenčić nakon što je zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić ponukan aktualnim sportskim nesuglasicama u Crikvenici pitao:– Predsjedniče, plaćate li igrače?

Oprema


Vodstvo JD Val posebno zahvaljuje roditeljima i 15 do 20 volontera koji pomažu u organizaciji dviju domaćih regata.Pred klubom su novi izazovi. Nisu vezani uz rezultate već uz opremu. Leon je posljednje godine u optimistu, do ljeta treba nabaviti barem dva lasera. Bilo bi šteta da se takvi jedriličari ne nastave razvijati, kaže Ferenčić dodajući da Leon ima prave nasljednike u optimistu.Donoseći tortu malim jedričarima gradonačelnik Rukavina nije štedio komplimente.– Najčešće od sportaša zbog uspjeha na natjecanjima primam upravo vas, što znači da se dobro radi u Valu, zaključio je gradonačelnik Rukavina.


Trener Jurinčić ističe da djeca svakodnevno treniraju, da u godinu dana propuste tek nekoliko treninga zbog prehlada, da odrade 35-40 regata godišnje i da to nije prepreka za odlične uspjehe u školskim klupama.– Naši jedriličari su dokaz da sport i škola mogu zajedno. Onaj tko želi biti odličan učenik može to biti, bez obzira na sportske obaveze, kaže Jurinčić.