Vila Ružica u Crikvenici

Radimo zimi jer imamo računicu i bolji imidž

Anto Ravlić

Možemo ugostiti manje grupe, a da nam bude isplativo. Imamo fiksne troškove u vidu plaća i naknada pa nam je isplativije raditi nego biti zatvoren, ističe direktor Hrvoje Žafaranić



CRIKVENICA » Tek je četiri-pet hotela na crikveničko-vinodolskoj rivijeri otvoreno i tijekom zime. Na kratkoj listi upornih je hotel Vila Ružica koji ne nudi samo krevete već i zanimljivu povijesnu priču. Prošle godine hotel je proslavio 100. rođendan, izgrađen je kao Hrvatski učiteljski dom, a vjerovali ili ne, i u doba u kojem kapital postaje jedina svetinja, hotel s tri zvjedice, 42 sobe i 12 apartmana, još uvijek je u 100-postotnom vlasništvu Sindikata hrvatskih učitelja.


   Da se isplati raditi i zimi, potvrđuje nam direktor hotela Hrvoje Žafaranić dodajući da računica počiva na dolascima grupa. Pokoji dan, uglavnom preko tjedna, hotel se zatvori, no dobrodošlica grupama je uvijek zajamčena i za njih će hotel otvoriti vrata.

  


Stalne grupe


– Jedan dio prometa koji je za nas vrlo značajan i reflektira se na rentabilnost poslovanja, ali i stvaranja boljeg dojma kod agencija kad je riječ o hotelu, ali i o destinaciji, ostvaruje se od studenog do ožujka. U tom periodu ugošćavamo uglavnom domaće grupe koje su nam postale i stalne unazad sedam i više godina. U predsezoni i posezoni je bitno ponuditi što više dodatnih sadržaja i naš adut koji nastojimo što više iskoristiti je kongresna, multifunkcionalna dvorana kapaciteta 160 sjedećih mjesta u kojoj se često organiziraju seminari, objašnjava direktor Žafaranić dodajući da su im česti gosti grupe koje ostaju u prosjeku tri noćenja i svakog dana odlaze na izlete u Senj, Opatiju, na Plitvice i na Krk.





– Želimo raditi zimi. Nije lako, ali je isplativo. Bitno nam je da dolazi do efekta preporuke, da agencije znaju da je hotel uvijek otvoren, a ne da u šumi obavijesti o zatvaranju i otvaranju agencije više ne znaju da li radimo ili ne pa jednostavno potraže drugu destinaciju ili hotel. Vidjet ćemo efekte PPS programa, nadamo se da će pridonijeti još boljoj prodaji hotelskih kapaciteta i turističkom boljitku Crikvenice, kaže direktor hotela.



   Uz glavnu zgradu, dio hotela su i susjedna vila Coltelli i tri paviljona.    – Upravo ta činjenica osigurava fleksibilnost po pitanju poslovanja zimi. Možemo ugostiti manje grupe, a da nam bude isplativo. Imamo fiksne troškove u vidu plaća i naknada pa nam je isplativije raditi nego biti zatvoren, ističe Žafaranić.

  


Maratonci i maškare


Vila Ružica kroz godinu ostvari 17-18 tisuća noćenja. Cijene polupansiona se kreću od 230 kuna zimi do 480 kuna u špici sezone. Gostima se nastoji ugoditi i kad su u pitanju gastro i sportska ponuda. Na meniju su često autohtona crikvenička jela, a kad se žele potrošiti kalorije, na raspolaganju su hotelski bicikli. U Vilu Ružicu dolaze i grupe planinara i šetača iz inozemstva. Posljednja grupa mahnula je za pozdrav prije nekoliko dana, u dubokoj kalendarskoj jeseni i turističkoj zimi. Hrvatski učiteljski dom primit će i maratonce koji sudjeluju na Adria Advent Maratonu 30. studenog. U ponudi su i maškare, u prosjeku hotel privuče dvije grupe koje posjećuju crikvenički maškarani šator, odlaze na riječki karneval i zabavljaju se na hotelskim maškaranim zabavama. Prije nekoliko dana u Vili Ružici je održan Međunarodni arheološki simpozij, a do sredine prosinca u hotelu se educira kadar za terapiju bioenergijom po metodi Zdenka Domančića.



Cjelogodišnje poslovanje odvija se i na zadovoljstvo radnika. U špici sezone u hotelu radi 17 stalno zaposlenih i sezonaca koji uslužuju 150 gostiju. Izvan sezone angažirano je desetak zaposlenih. I pojam sezonaca u hotelu Vila Ružica ima vrlo afirmativan prizvuk. Sezonci u hotelu odrade sedam do deset mjeseci. Gotovo da bi mogli reći da se radi o idealu za kojim se teži u hrvatskom turizmu.