Crikvenička vladajuća koalicija proziva čelnika SDP-a

Naknadni upis u registar: Hotel Selce kupila firma koja nije ni postojala?

Anto Ravlić

Predstavnici koalicije pozivaju se na anonimni materijal i navode da je hotel kupio očuh današnjeg predsjednika uprave »Jadrana« i čelnika crikveničkog SDP-a Dina Manestra. Hotel je kupljen 31. prosinca 2002., a firma upisana u sudski registar deset dana kasnije



SELCE Vladajuća crikvenička koalicija HDZ-HSS-HSP AS na konferenciji je za novinare izvijestila da su na adrese političkih stranaka u Crikvenici, USKOK-a, crikveničkog gradonačelnika Damira Rukavine, predsjednika crikveničkog gradskog vijeća Lovorka Gržca i predsjednika uprave »Jadrana« Dina Manestra i »Novog lista« dostavljene preslike materijala koji upućuje na sumnjivu kupoprodaju hotela »Selce«. Hotel je 2002. godine prodalo hotelsko poduzeće »Jadran« direktoru hotela Ivanu Jeličiću. U čitavoj je priči zanimljivo da je Jeličić očuh današnjeg predsjednika uprave »Jadrana« Dina Manestra. Hotel je Jeličić prodao Rusu Alexeju Panferovu 2004. godine, a tri godine kasnije Manestar postaje direktor hotela.  


Traže istragu


Na konferenciji je istaknuto da je hotel procijenjen na tadašnjih 8,2 milijuna DEM prodan tek za 5 milijuna DEM. Zanimljivi su i datumi vezani uz kupoprodaju hotela. NO »Jadrana« u listopadu 2002. donosi odluku o prodaji hotela. Dotadašnji direktor hotela »Selce« na Trgovačkom sudu 20. prosinca podnosi izjavu o osnivanju društva »Hotel Selce« d.o.o. Dana 31. prosinca 2002. godine Jeličićeva firma potpisuje ugovor o kupnji hotela s upravom »Jadrana«, a tek se 10. siječnja 2003. godine upisuje u sudski registar, upozorava vladajuća koalicija pitajući se kako je moguće da firma koja još nije osnovana kupuje hotel i kako je moguće da Jeličić kao jamstvo »Jadranu« daje neisplaćene plaće radnika u vrijednosti oko milijun kuna.



Komentar jučerašnjih zbivanja zatražili smo i od Dina Manestra.




– Konferenciju za medije radi anonimnog pisma može se tumačiti jedino rastom nervoze gradonačelnika i njegove družine obzirom da se polako odmotava postupak na Županijskom sudu protiv g. Rukavine o izvlačenju 700 tisuća kuna iz gradskog proračuna, ističe Manestar.


– Istina je da je g. Rukavina od mene kao svjedoka u postupku koji se vodi protiv njega na Županijskom sudu radi izvlačenja 700 tisuća kuna iz gradskog proračuna tražio da lažno svjedočim u zamjenu za zadržavanje moje pomajke na radnom mjestu u komunalnom poduzeću Murvica. Naravno da nisam lažno svjedočio, a rezultat je bio taj da mi je pomajka dobila otkaz. Zbog svega sam g. Rukavinu prijavio radi utjecaja na svjedoke, što sada istražuje USKOK. Cilj ove konferencije je stoga pokušaj moje diskreditacije neutemeljenim anonimkama, ne kao čovjeka ili političara, već kao svjedoka, a s ciljem da g. Rukavina popravi svoju poziciju na sudu.


A da je razina nervoze zbog suđenja za krađu visoka pokazuje i pogrešan odabir mete koje će blatiti kako bi svi ispali s njima »blatnjavi«, jednostavno iz razloga što se meni ne može ništa prišiti. Na njihovu žalost nisam sudjelovao u kupoprodaji hotela Selce, kao niti u kupoprodaji restorana Lanterna, pansiona Viševica, hotela Mediteran, hotela Miramare ili hotela Crikvenica. Osobno sam zadovoljan što su istupili ovako javno jer je to samo još jedan dokaz da svoj posao u Jadranu obavljam dobro i transparentno pa mi nemaju što »konkretno« podmetnuti.


Meni je jasno, a to je jasno i svim građanima Crikvenice, da je Rukavini i družini teško pao izlazak Jadrana iz stečaja i to što pod mojim vodstvom stabilno posluje. Još ih više boli da su autokamp Selce i poluotok Kačjak, unatoč manipulacijama i kriminalnim pokušajima, danas ipak sastavni dio Jadrana pa su oni koji su to gurali ostali bez provizija u manipulaciji državnim zemljištima. Pismo o kojem oni pričaju proslijedio sam nadležnim institucijama, zaključio je Dino Manestar.



Radnicima nikad nije omogućena dokapitalizacija i ulazak u suvlasništvo tvrtke, kako se Jeličićeva tvrtka obavezala. Kupac nije ispoštovao niti obavezu da preuzme radnike, upozoreno je na konferenciji na kojoj se čelnici stranaka pozivaju na nalaz Državne revizije i »povijesni« izvadak iz sudskog registra koji je priložio anonimni autor pisma. Autor(i) se nisu potpisali jer se boje odmazde, no traže istragu od strane nadležnih organa i strogo kažnjavanje počinitelja kaznenih djela koja su se pri prodaji eventualno dogodila, rečeno je na konferenciji.


Sukob interesa


– U vrijeme kada je uništen spis ključan za aferu »Tržnice Rijeka«, što je onemogućilo istragu te u vrijeme kada je država s 56 milijuna dolara sanirala brodogradilište Račanovog prijatelja Damira Vrhovnika, u Crikvenici je nezamijećeno prošla prodaja hotela »Selce«, kažu Paulo Krmpotić (HDZ), Josip Friš (HDZ), Branko Filčić (HSS), Marina Baričević (HSS), Mato Gavran (HSP AS) i Davorin Boršćak (HSP AS) i traže da se spriječi eventualni nestanak dokumentacije.


Na konferenciji pozivaju da se rasvijetli eventualno postojanje sukoba interesa Dina Manestra koji se pojavljuje kao posinak kupca, direktor hotela, savjetnik u stečaju »Jadrana« i danas kao predsjednik uprave »Jadrana«. U pismu nepoznatog autora uz čelnika crikveničkog SDP-a Manestra spominje se i saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić. Tvrdi se da je Manestar kao direktor hotela »Selce« potpisao ugovor kojim je firma, čiji je vlasnik zajedno s Đujićem, dobila prostor u hotelu za kunu i tako oštetila ruskog vlasnika.


Autor pisma traži da se pismo pročita na gradskom vijeću te od Manestra kao aktualnog predsjednika uprave »Jadrana« da poduzme odgovarajuće korake.