Podmorje čistilo 150 ronilaca i stotine volontera

Humanitarna ekoakcija Dive Down+: Prikupljeno pet tona otpada, Dubračina kao veliki deponij

Anto Ravlić

Doprinos akciji za djecu i čisto more dalo je oko 500 aktivista, među kojima su bili i ronioci iz deset država. Otpad je preuzeo Metis i za nekoliko dana znat će se koliko će kuna sjesti na račun tek osnovane udruge Down+ koja okuplja djecu s poteškoćama 



CRIKVENICA  Humanitarna ekološka akcije na području Rivijere Crikvenica okupila je 500 sudionika koji su u Crikvenici, Dramlju, Jadranovu i Selcu prikupili oko pet tona otpada. Uglavnom iz mora, ali zapanjujuća je činjenica da su velike količine smeća izvađene i iz crikveničke riječice Dubračine.


Otpad je preuzeo Metis i za nekoliko dana će se znati koliko će kuna sjesti na račun tek osnovane udruge Down+ koja okuplja djecu s poteškoćama. Upravo zbog te dobrotovorne crte tradicionalna akcija je dobila naziv Dive Down+. 


   U pomoć djeci pohitalo je 150 ronilaca iz deset država. Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Engleske, Nizozemske, Luksemburga, Rumunjske i Mađarske. Među roniocima koji su se odazvali akciji priličan je broj ljubitelja mora koji dolaze roniti na crikveničku rivijeru.




Uz bok su im stale brojne institucije i volonteri. Eko akcija s naglaskom na more tradicionalno se održava povodom Dana planete zemlje. Ove godine se akcija poklopila s obilježavanjem 15 godina Županijske lučke uprave Crikvenica. Akciju tako potpisuju Grad Crikvenica, TZ Grada Crikvenice, GKTD Murvica, ŽLU Crikvenica, mjesni odbori s područja Grada Crikvenice.



Vikend u Novom Vinodolskom obilježila je akcija čišćenja okoliša odlagališta neopasnog otpada Duplja. U ekološkoj akciji sudjelovali su djelatnici Grada Novog Vinodolskog, KTD Vodovoda Žrnovnica, KTD Ivanj, Poduzetničkog centra Vinodol te djelatnici ustanova u gradskom vlasništvu – Narodnog muzeja i galerije, Narodne čitaonice i knjižnice, Centra za kulturu i Dječjeg vrtića Fijolica. U akciji je prikupljeno 800 vreća smeća.



Humanitarni aspekt akcije prepoznao je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji se našao među pokroviteljima akcije. 


   Svoj doprinos akciji dali su Ronilački centri Mihurić Selce i Dive city Crikvenica, Jadran, Metis, Podvodni radovi DSS Crikvenica, Šare tours, Marinero, taxi Plima, Adriatic Oil, Klub za podvodne aktivnosti Crikvenica, ŠRD Tunera Jadranovo, ŠRD Lovrata Dramalj, PŠRD Arbun Crikvenica, ŠRK Oslić Selce, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice Sunce, OŠ Vladimira Nazora Crikvenica, KUD Sv. Jelena Dramalj, Udruga mladih Sveta Jelena Dramalj, Boćarski klub Sveta Jelena Dramalj, Rukometni klub Mornar Dramalj, HVIDRA Karlovac… 


   Akcija je započela ranim okupljanjem u Crikvenici. Najprije zajedničko fotografiranje na Trgu Stjepana Radića, a potom ukrcavanje u brodove i polazak na lokaciju s koje će se vaditi otpad. Jedan uron ujutro, drugi uron poslije podne.


Nakon što su »oslobodili« more suvišnog tereta, ostalo je vremena za zajednički ručak i večernje druženje. No, ronioci ne bi bili ronioci da nedjeljno jutro nisu iskoristili za još jedan uron. Ovaj put za gušt, ispred Mihurića u Selcu.