Kolegij gradonačelnika Crikvenice

Đacima stipendije, laminati za poplavljeno romsko naselje

Anto Ravlić

Učenicima i studentima Grad nudi stipendije i sufinanciranje pokaznih karti, Romi će dobiti laminate kako bi sanirali kuće od poplava, štićenici doma Izvor stan i zaposlenje. Energetska obnova - nezanimljiva



CRIKVENICA Kolegij gradonačelnika Crikvenice, koji je vodila zamjenica Silvia Crnić, nije donio revolucionarne vijesti, no ponudio je informacije koje su bitne za običnu svakodnevicu.


U dobroj mjeri obilježen je najavama o sufinanciranjima, financijskim potporama i stipendijama koje će olakšati preživljavanje u gospodarskoj krizi. Kako Crikvenica živi od turizma, kolegij nije mogao proći bez turističke teme.


Grad Crikvenica će sufinancirati prijevoz učenika i studenata i ove školske odnosno akademske godine. Osnovnoškolcima koji putuju iz Dramlja i Selca karta će se pokriti 100 posto.


Srednjoškolcima iz Dramlja i Selca sufinancirat će se karte tako da će roditeljima ostati za platiti 100 kuna. Po drugom modelu, uz potporu države i županije, Grad sufinancira i prijevoz srednjoškolaca iz Jadranova. Roditeljima također ostaje za platiti 100 kuna mjesečno.   

Pomoć za socijalu




Za ostale srednjoškolce koji putuju u školu izvan područja Crikvenice, u Rijeku, Senj, Bakar i Opatiju, sufinancirat će se 25 posto cijene karte koju roditelji trebaju platiti nakon što država i županija pokriju dio troškova.


Studentima će se financirati 25 posto kuponske karte. Karta će se pokriti 100 posto za korisnike koji ispunjavaju socijalni uvjet i uvjet prihoda odnosno 50 posto koji se uklapaju u jedan od dva spomenuta kriterija.


   Crikvenica će stipendirati darovite i socijalno ugrožene učenike. Mjesečna učenička stipendija iznosi 500 kuna, a studentska 800 kuna. Tko će dobiti stipendije, odlučit će se putem natječaja.


Pravo na stipendije po kriteriju ocjena imaju učenici trećih i četvrtih razreda s prosjekom ocjena iznad 4,5. Pravo na stipendiju ostvaruju studenti s prosjekom ocjena iznad 3,25.


   Ovogodišnja svakodnevica su poplave. Posljednje poplave nisu donijele veću štetu, no još uvijek se saniraju poplave iz kolovoza, kad je najgore prošlo romsko naselje uz Dubračinu.



Odbor za destinacijski menadžment napokon bi trebao profunkcionirati. Formalno je osnovan, no kako je prvi put osnovan 2011. godine, a nije bio aktivan, praktično se radi o oživljavanju odbora. Oporba u gradskom vijeću često je kritizirala inertnost odbora koji bi trebao nuditi odgovore gdje ide turistička Crikvenica. U odbor ulazi zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić kao predsjednica, direktorica TZ-a grada Crikvenice Marijana Biondić kao koordinatorica, profesor na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i gradski vijećnik dr. Dragan Magaš. Odbor će popuniti još devet članova. Predstavnici ustanova u kulturi, hotelijera, turističkih agencija, zdravstvenih ustanova, obrtnika, privatnih iznajmljivača, udruga civilnog društva, komunalnih društava i Odbora za prostorno planiranje.



Dobri ljudi – djeci Hrvatske


Grad Crikvenica će pomoći stanovnicima romskog naselja da barem donekle saniraju štetu. Donirat će laminate i platiti njihovo postavljanje. Sredstva su se našla u proračunskoj pričuvi. Grad Crikvenica će pomoći i štićenicima Dječjeg doma Izvor Selce.


U sklopu humanitarnog projekta »Dobri ljudi-djeci Hrvatske« sklopit će ugovor o zaključenju police životnog osiguranja za štićenicu doma. Polica omogućava da se štićenici osigura stan nakon navršenih 18 godina, kada više ne može boraviti u domu.


U pomoć štićenicima se priključila i Eko Murvica koja je našla zaposlenje za jednog štićenika i time mu pomogla u bezbolnijem prijelazu u novi život. Na sufinanciranje projekata korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama u Crikvenici prijavilo se tek osmero Crikveničana. No, potporu će dobiti tek tri prijave koje odgovaraju uvjetima natječaja.