Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
16. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

Komentar Da se ne zaboravi

Da se ne zaboravi
Da se ne zaboravi
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2013. u 11:48 2013-12-15T11:48:00+01:00

Ponovno pišem o sramoti ukidanja jedine specijalizirane emisije za knjigu »Knjiga ili život«, i opet izvlačim tu priču iz naftalina jer se ona jednostavno ne smije zaboraviti

Pulski sajam knjiga, ili Sa(n)jam knjige kako mu organizatori tepaju, koji je upravo u tijeku, nužno razgovore vodi knjigama. Pa se raspredaju politike, sadržaji, plasmani, efemerije, tračevi..., a nekad negdje dođe se i do javne televizije i njenom odnosu prema knjizi. Pod uvjetom da sam nekima već dosadan jer, je li, ponovno pišem o sramoti ukidanja jedine specijalizirane emisije za knjigu »Knjiga ili život«, i opet izvlačim tu priču iz naftalina jer se ona jednostavno ne smije zaboraviti. 

  Rujan je bio kad je »Knjiga ili život« bila osuđena na smrt. Puno se tada o tome pisalo na kulturnim stranicama, tiskanim i elektroničkim, ali sve te pisanije nisu previše pomogle. Odgovorni s HRT-a doslovno su prebacivali lopticu odgovornosti, tvrdeći da je emisija s Drugog programa prema novoj shemi trebala na Prvi, ali onda tamo nije dobro sjela jer... tko zna, pa je negdje na putu do Trećeg upala između faza i nitko je se više nije sjećao. Mediji su utihnuli, frka nestala i eto, nikom ništa. 

  Najlakše bi bilo zazivati teoriju urote, pa uprijeti prstom u X osobu i reći: Ti si kriv/a! Ali to ne bi odgovaralo istini. Kriv je Goran Rotim kao ravnatelj programa poznatiji po ukidanju nego po kreiranju. I nije. Kriva je glavna urednica Prvog programa Gordana Mrđen jer nije primila emisiju iako je jedno vrijeme radila i kao voditeljica-mentorica dijelom i u kulturi. I nije. Kriva je urednica kulture Vlatka Kolarović koja se nije jače založila za emisiju. I nije. Kriv je glavni urednik Trećeg programa Dean Šoša jer nije emisiju primio na Treći ili joj našao alternativu. I nije. 

  Pa tko je onda odgovoran ako nitko nije? Knjiga. Ko joj je kriv kad je tako dosadna i nikom bitna. Zašto bi javna televizija bila suodgovorna za činjenicu da prema zadnjem istraživanju GFK Hrvatska pola Hrvata u posljednjoj godini nije pročitalo nijednu knjigu? POLA Hrvata NIJEDNU knjigu. Zašto bi javna televizija bila suodgovorna što je ugled knjige katastrofalno srozan? Pa javna televizija je tu da posljednju mozaičnu emisiju kulture na Prvom, Pola ure kulture, pretvori u političko pamfletiranje besprizornika koji s kulturom veze nemaju, a ne da, nedajbože, afirmira knjigu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka