38 natjecateljskih filmova

STIFF Osmi Međunarodni studentski filmski festival otvoren je u riječkom Art-kinu

Ervin Pavleković

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Prvoga dana festivala u sklopu programskog bloka "Munje" prikazana su četiri filmaRIJEKA Danas je u Art-kinu službeno otvoreno osmo izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF), koje će trajati do 7. studenoga, a gledatelji će moći pogledati ukupno 38 natjecateljskih filmova iz 17 zemalja, koji će se natjecati za neku od triju nagrada o kojima odlučuje stručni žiri, a jedan će film primiti i nagradu publike. Prvoga dana festivala u sklopu programskog bloka “Munje” prikazana su četiri filma.

Foto galerija: Otvorenje filmskog festivala STIFF u Art kinu Foto: Sergej DrechslerRektorica Snježana Prijić-Samaržija, izv. prof. dr. sc., napomenula je kako je STIFF krenuo za vrijeme njezinoga mandata, no nije nikad mogla biti na otvorenju, tako da joj je posebno zadovoljstvo što je ove godine mogla biti na njemu. Kako je Prijić-Samaržija naglasila, STIFF je jedinstvena pojava i jedinstven fenomen – velik broj prijava pokazuje i velik interes međunarodne studentske i debitantske scene za sudjelovanje na festivalu. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić kazala je kako je iznimno sretna što festival postoji i što potiče mlade na kreativnost i stvaranje, a potporu Županije, dodala je, svakako imaju.


Jedinstven festival


Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar opisao je STIFF kao jedinstven festival koji podiže ljestvicu.
– STIFF nije neki slučajni festival, već festival koji kontinuirano podiže ljestvicu i koji označava razvitak riječkoga filmskog ekosustava. S obzirom na to da se u Rijeci sve više snimaju reklame i filmovi, možemo reći da Rijeka postaje audiovizualno pismen grad. U tome svakako pomaže i nova kinodvorana, filmski studio Dječje kuće, što je samo dodatan znak da se instance trebaju dogovoriti kako će to kapitalizirati.


Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković rekla je kako nema puno kina koja imaju prilike ugostiti ovakav jedinstven i kvalitetan studentski i debitantski festival.


– S obzirom na broj prijavljenih filmova općenito, a posebice onih regionalnih, jasno je da festival može poslužiti kao inspiracija nekima da u filmu pronađu i svoju buduću poslovnu i kreativnu nišu. Baš zato, zbog mladih ljudi, red je na svima nama koji su uključeni u ovaj festival podržati sve one inicijative koji idu u smjeru filmskog obrazovanja mladih ljudi u Rijeci.


Programski blok “Munje”


Nakon otvaranja festivala publika je mogla pogledati filmove iz prvog programskog bloka nazvanog “Munje”, koji donosi optimizam u svakome od filmova – “Sve kaj ti nikad ne budem rekla”, “A sad se spušta veče”, “Cockpera” i “Naglas” – poput munjevitih zraka svjetlosti. Film “Sve kaj ti nikad ne budem rekla” je jezično-vizualna igra, kolažiranje starih fotografija, umjetnih sjećanja i preispitivanje uz manjak međugeneracijske komunikacije. Na obronke planine istočne Bosne vodi nas film “A sad spušta se veče” te nas uranja u haiku svakodnevice dviju baka. Inspiriran Ezopovom basnom, animirani film “Cockpera” tematizira poznati topos lukavosti, a dokumentarac “Naglas” prati odrastanje trojice dječaka na razmeđi arapske i židovske kulture koji u školskome okruženju pronalaze nove životne puteve.


Međunarodni studentski filmski festival, odnosno Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u suradnji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC), s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.


Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Više informacija o samom festivalu, kao i programu, može se naći na mrežnim stranicama festivala studentfilmfestival.eu, na Facebook stranici festivala facebook.com/stiff.rijeka ili na Instagram stranici festivala instagram.com/stiff_filmfest. Ulaz na sve projekcije je slobodan.