U uglednom društvu

Priznanje rektorici Sveučilišta u Rijeci. Snježana Prijić Samaržija članica odbora mreže GUNi

Ingrid Šestan Kučić

Snježana Prijić Samaržij / Foto: V. KARUZA

Snježana Prijić Samaržij / Foto: V. KARUZARIJEKA – Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija postala je članica Savjetodavnog odbora mreže GUNi (Global University Network for Innovation), koja djeluje unutar UNESCO-ove mreže namijenjene visokom obrazovanju i sveučilišnim politikama. Na poziv predsjednika GUNi-a, Quima Salvija, Savjetodavnom odboru pridružilo se svega 10 članova iz Egipta, Gane, Hrvatske, Kanade, Malezije, Mauricijusa, Nizozemske i Španjolske.


Radi se o uvaženim svjetskim stručnjacima među kojima su bivši izvršni direktor UNESCO-a, predstavnica Europske komisije, bivša glavna tajnica International Association of Universities, predsjednica Rektorskog zbora španjolskih sveučilišta i ostali čelnici važnih europskih ili međunarodnih institucija.


Članovi Odbora izabrani su na tri godine, uvažavajući kriterije spola, geografske raznolikosti i profesionalne pozadine, a projekt se namjerava nastaviti i nakon tog razdoblja. Odbor će se u lipnju susresti u Barceloni, gdje se održava Ljetna škola. Uz predavanja i plenarna izlaganja cilj je obučiti sveučilišne čelnike i menadžere i opremiti ih znanjem, vrijednostima, vještinama i iskustvima potrebnim da postanu pokretači inovacija i institucionalne transformacije kako bi vodili otpornije, održivije i društveno odgovorne institucije. Svi sudionici Ljetne škole postat će dijelom programa Higher Education Leadership and Management Hub, prostora za razmjenu znanja i profesionalni razvoj sveučilišnih čelnika i menadžera iz cijeloga svijeta, koji će s godinama rasti.