Festival

ZagrebDox: Čeverosatni audiovizualno-kulinarski spektakl uoči dodjele nagrada

Portal Novi list, Hina

Foto Screenshot Facebook ZagrebDox

Foto Screenshot Facebook ZagrebDox

Legendarni dokumentarist Frederick Wiseman za svoj rad kaže da je "jedan film od 100 sati koji traje 57 godina"Festival dokumentarnog filma ZagrebDox i na sam dan dodjele nagrada, velikog finala jubilarnog izdanja, donosi niz projekcija recentnih svjetskih dokumentaraca, među kojima je i četverosatni audiovizualno-kulinarski spektakl “Menus-plaisirs — Les Troisgros”.


Legendarni dokumentarist Frederick Wiseman, koji za svoj rad kaže da je “jedan film od 100 sati koji traje 57 godina”, u tom djelu govori o francuskoj restoraterskoj obitelji koja vodi tri objekta s tri Michelinove zvjezdice.


Gusti program


Film prikazuje veliku umjetničku domišljatost, maštovitost i naporan rad osoblja restorana u kreiranju, pripremi i prezentaciji jela vrhunske kvalitete.
Iz gustog programa izdvaja se i biografski dox “N.N.” Valentine Cicogne i Mattije Colomba o forenzičarki koja genetskim testovima nastoji utvrditi identitete migranata stradalih u Sredozemnom moru. Projekciju prati i razgovor s autorima.


Od repriza tu je mađarski i hrvatski koprodukcijski “KIX” koji u maniri Linklaterova “Odrastanja” kroz 12 godina prati transformaciju buntovnog budimpeštanskog klinca u razočaranog mladića. Film postavlja ključna pitanja dokumentaristike, a neke od odgovora dat će uz projekciju redatelji Dávid Mikulán i Bálint Révész.Zagrebačka publika moći će “otputovati” najprije u australsku pustoš, u filmu “Marungka Tjalatjunu (Uronjeni u crno)”, a potom u Benin u “Blagu Kraljevstva Dahomey” o povratu ukradenih nacionalnih blaga.


Subotnji program od 13 do 17 sati donosi naslove Regionalne konkurencije, kratkometražni “U tranzitu” Lucije Brkić o riječkoj migrantskog tranzitnoj postaji, “Još jedan dan” Eneosa Çarke o albanskim uličnim performerima koji su sreću potražili u inozemstvu i “Vilinski vrt” Gergőa Somogyvárija o transrodnoj tinejdžerici i ostarjelom beskućniku.


Tu su i filmovi Renate Poljak “Šume šume”,”1001 noć” Ree Rajčić, “Duboki tonovi” Igora Ilića i “Bol” Ivana Faktora.


Međunarodna konkurencija


Međunarodna konkurencija donosi filmove “Daleko od kuće” i “Drugačija divljina” o izbjegloj ukrajinskoj gimnastičkoj zvijezdi, odnosno obitelji koja se iz divljine mora vratiti u moderno društvo.


Teen Dox predstavlja film “Maydegol” Sarvnaz Alambeigi, nagrađen na festivalu u Berlinu, o afganistanskoj tinejdžerki koja se unatoč svemu želi profesionalno baviti tajlandskim boksom.


Najavljena je i posljednja projekcija jednog od najhvaljenijih filmova festivala, za Oscara nominirane, a u Cannesu nagrađene “Četiri kćeri” Kaouther Ben Hanije.


Još jednom se prikazuje “U potrazi za srećom”, a tu je i “Flotacija” Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić, koje će nakon filma otkriti još ponešto o obitelji lovaca na zmajeve, te nagrađivana “Čarobna planina” Mariam Chachije.


Novi film Elvisa Lenića “Brod” govori o Uljaniku, a uz razgovor s autorom, s Markusom Toivom razgovarat će se o njegovim “Radovima u tijeku”, u kojem govori o vlastitom ocu, o filmu “U retrovizoru” s redateljem Maciekom Hamelom, koji je i jedan od glavnih protagonista kao volonterski vozač ukrajinskih izbjeglica.


Danske “Planine”, pobjednik Hot Docsa autobiografsko je djelo samoukog redatelja Christiana Einshøja o njegovu pokušaju da spriječi raspad obitelji.


“Jedina zemlja” skupine autora, najbolji dokumentarac Berlinalea, prati palestinskog aktivista koji se u borbi protiv okupacije udružuje s izraelskim novinarom, a “Joan Baez: Ja sam glasna” život slavne glazbenice.


Film “Poplavljeni život” Angelosa Rallisa prati 12-godišnju Afrin koja nakon velike poplave traži oca, dok u “Šifri 1489” redateljica Shoghakat Vardanyan traži brata nestalog u ratu.


Večer donosi i reprizu filma “Mutiny in Heaven: The Birthday Party” Iana Whitea, dok se redovni program 20. ZagrebDoxa zatvara filmom “To nisam ja!” Sophie Compton i Reubena Hamlyna, film o žrtvi deepfake pornografije.


Nagrađeni filmovi bit će pod zbirnim naslovom Best of Fest prikazani u nedjelju po rasporedu koji će biti objavljen u subotu navečer.