Ogromne štete

Poplava u Rijeci, najnovije informacije: Saniraju se posljedice nevremena, materijalna šteta je velika

Portal Novilist.hr, Bruna Matičić, Sanja Gašpert, Marinko Glavan, Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako doznajemo iz Vodovoda i kanalizacija, vodospreme su bile napunjene prije nevremena pa ja u sustavu čista vodaRijeku je u srijedu pogodilo strašno nevrijeme koje je, nažalost, odnijelo i jedan ljudski život.


Materijalna šteta je velika.


U nastavku donosimo sve najvažnije informacije.
Zatvoreni Zeleni vir i Vražji prolaz


NOVO! 15:45 Odgojno-obrazovne ustanove u Rijeci danas cijeli dan zbrajaju štete.


Voda prodrla u zgrade sedam riječkih vrtića i devet škola 


NOVO! 15:25 Izletište Zeleni vir i Vražji prolaz su zatvoreni. Ulaz je strogo zabranjen nakon što je velika količina kiše dovela do poplave i štete.Dječja kuća zatvorena do ponedjeljka


NOVO! 15:20 Iz Dječje kuće izvijestili su da će zbog otklanjanja oštećenja nastalih sinoćnjom poplavom biti zatvoreni do ponedjeljka, 3. listopada. Više o tome OVDJE.


Dječja kuća zatvorena do ponedjeljka: “Voda je djelomično svladala i postavljene brane…”Riječani saniraju posljedice rekordne kiše i nevremena


NOVO! 15:08 Riječani danas saniraju posljedice rekordne kiše i poplave koja je pogodila naš grad. Kako to izgleda pogledajte OVDJE.


Grad koji se voli: Pogledajte kako Riječani saniraju posljedice rekordne kiše i poplavePlenković o poplavi u Rijeci


NOVO 14:02 Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade komentirao je poplave u Rijeci.


“Maloprije smo razgovarali sa županom Komadinom. Ministar Butković popodne ide u Rijeku. Imamo više nego jasne klimatske promjene gdje se vrlo brzo događaju ekstremne prirodne nepogode”, rekao je premijer. Više o tome OVDJE.


Plenković u poplavama u Rijeci: Imamo više nego jasne klimatske promjene, događaju se ekstremiVoda za piće zdravstveno ispravna


NOVO! 13:04 Iz Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija sad su i službeno potvrdili: voda u sustavju javne vodoopskrbe Rijeke i riječkog prstena zdravstveno je ispravna za piće!


“Voda u sustavu javne vodoopskrbe Rijeke i riječkog prstena zdravstveno je ispravna za piće i sukladna zakonom propisanim vrijednostima.


Korisnicima se isporučuje zdravstveno ispravna voda, prikupljena u vodospremama prije početka jučerašnjeg nevremena. Kvaliteta vode je nepromijenjena te nema potrebe za njezinom dodatnom obradom u vidu prokuhavanja.


KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. provodi pojačan monitoring izvorišta i zdravstvene ispravnosti vode u vodoopskrbnom sustavu te će u slučaju novih saznanja pravovremeno informirati javnost”, poručuju iz KD Vodovod i kanalizacija.


Saniraju se posljedice posplave


NOVO! 12:55 Saniraju se posljedice kišnog nevremena i poplave. Šteta je u svakom slučaju znatna. Kako to treutno izgleda u Rijeci, Čavlima i Jelenju pogledajte na fotografijama Marka Gracina.


Foto galerija: Čiste se posljedice kišne oluje u Rijeci, Čavlima i Jelenju Foto: Marko Gracin


Poplavljen Kaštel Zrinskih


NOVO! 12:51 Iz Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi javljaju da je Kaštel ponovno poplavljen i privremeno zatvoren. Više o tome OVDJE.


Kaštel Zrinskih ponovno poplavljen: “Sad nas je – potopilo!”Hoće li doći do smirivanja?


NOVO! 11:43 Unatoč velikim problemima koji su zbog bujičnih poplava zadesili središte Rijeke, predviđa se kako će polako doći do smirivanja izrazito negativnih vremenskih prilika. Nešto kiše moglo bi biti u petak i subotnje rano jutro, dok je nedjelja sasvim suha.


S obzirom na takvu prognozu, unatoč tome što je Rijeku sinoć zadesilo katastrofalno kišno nevrijeme, kako nas izvješćuju iz direkcije, Rijeka Boat Show 2022 će se na riječkoj Rivi održati prema plan


Rijeka Boat Show će održati prema planu, sajamska infrastruktura nije oštećenaKantrida pod vodom


NOVO! 11:42 Oborinske vode su prema očekivanjima eruptirale podno legendarnih stijena.


FOTO Kantrida pod vodom, odgođena utakmica Opatije i porečkog Jadrana, na Krimeji će se igratiZatvorene ceste u Gorskom kotaru


NOVO! 11:34 Zbog velike količine vode i odrona na cesti zatvorene su neke prometnice na području Gorskog kotara.


Zbog poplave i odrona zatvoren dio prometnica u Gorskom kotaruVoda ispravna za piće


NOVO! 11:04 Prema najnovijim informacijama, voda u Rijeci je ispravna za piće.


Kako doznajemo iz Vodovoda i kanalizacija, vodospreme su bile napunjene prije nevremena pa ja u sustavu čista voda iz vodosprema.


Manje zamućenje prisutno je na izvoru Rječine, ali se očekuje da će se to brzo razbistriti.


Očekuje se da voda bude ispravna i u slučaju novih padalina.


Izgleda da su u ViK-u bili spremni za ovakvu situaciju, što je u svakom slučaju pohvalno.


Komadina se oglasio o poplavama


NOVO! 10:53 U uvodu 12. sjednice Županijske skupštine župan Zlatko Komadina izvijestio je vijećnike da je sudjelovao na sastanku Gradskog stožera Civilne zaštite.


Komadina je ponudio pomoć gradskim službama ako bude bila potrebna s obzirom da se za danas najavljuju nove oborine pa su dodatne vatrogasne snage s područja PGŽ-a u pripravnosti


Komadina: Vatrogasci s područja cijele županije u pripravnosti, svi objekti osiguraniRiječka kultura zbraja štete


NOVO! 10:42 Nakon snažnog nevremena koje je pogodilo Rijeku štete zbrajaju i neke riječke ustanove u kulturi.


Kultura pod vodom: Poplavljena Dječja kuća, MMSU, Palača šećerane… HKD na Sušaku “procurio” na sve straneOglasio se Marko Filipović


NOVO! 10:32 Riječki gradonačelnik Marko Filipović održao je konferenciju za novinare.


Filipović je zahvalio svim interventnim službama iza kojih je neprospavana noć i brojne intervencije na otklanjanju posljedica obilne kiše.


“Sada je situacija normalizirana što se tiče prometa, škole i vrtići rade redovno i to je u ovom času najbitnija informacija. Stižu i nove količine oborina danas, pa pozivam sve koji ne moraju nužno u grad da ostanu u domovima, ako se ponovi scenarij od noćas”, rekao je Filipović.


‘Nema sustava koji u kratko vrijeme može progutati onoliko kiše. Elementarna nepogoda? Teško…’
Na Liburniji bez većih problema


NOVO! 10:12 Nevrijeme na Liburniji nije izazvalo veće probleme.


Nevrijeme na Liburniji nije izazvalo veće probleme, pogledajte Opatiju danasPoplavljeni podrumi škola Gelsi i Centar


NOVO! 9:47 Svi vrtići i škole u Rijeci rade normalno, ali ima sporadičnih procurenja. Tako su poplavljeni podrumi u OŠ Gelsi i OŠ Centar.


Poplavljeno više objekata KBC Rijeka


NOVO! 9:40 Velike količine kiše koje su pale u Rijeci dovele su do poplavljivanja više objekata u sklopu Kliničkog bolničkog centra Rijeka, ali zahvaljujući cjelonoćnoj intervenciji dežurnih službi,  pružanje zdravstvenih usluga nije niti u jednom trenutku bilo prekinuto, poručuju iz KBC-a Rijeka.


Poplava zahvatila i riječku bolnicu. Iz KBC-a poslali poruku svim pacijentimaOd jutarnjih sati osiguran je nesmetan rad svih stručnih službi ustanove, dok se razmjeri štete procjenjuju. Sve klinike i odjeli rade nesmetano i svi naručeni pacijenti bit će pregledani u dogovorenim terminima, ističu u riječkom KBC-u.


Rektorat teško stradao


NOVO! 9:37 Rektorat Sveučilišta u Rijeci teško je stradao u poplavi.


Razinu štete i trajanje sanacije tek treba detektirati, navodi rektorica Snježana Prijić Samržija.


Rektorat Sveučilišta u Rijeci teško je stradao: “Još ne znamo kako je došlo do prodora vode” 


Restoran Index: Šteta je ogromna


NOVO! 9:32 Studentski restoran Index trebao je ovih dana biti otvoren nakon uređenja, ali to se neće dogoditi.


Studentski restoran Index potpuno poplavljen. Šteta je ogromnaNema online nastave u Graditeljskoj tehničkoj školi


NOVO! 9:23 Iako je prvotno najavljeno da će zbog posljedica poplave Graditeljska tehnička škola Rijeka danas imati online nastavu iz Primorsko-goranske županije javljaju kako će se prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja nastava odgoditi. Naime, nastave danas neće biti u online obliku, već će se ona naknadno odrađivati.


Policija o smrti čovjeka u Franje Račkog


NOVO! 9:22 Iz PU primorsko-goranske oglasili su se o smrti čovjeka u ulici Franje Račkoga.


Smrt u bujici u ulici Franje Račkog: Evo što je riječka policija do sada utvrdilaIzlila se Kupa


NOVO! 9:15 Izlila se Kupa u Gorskom kotaru zbog čega je na više županijskih i lokalnih cesta prekinut promet.


Poplavljen stadion Kantrida


NOVO! 9:10 Područje oko stadiona Kantrida potpuno je poplavljeno. Pogledajte galeriju


Foto galerija: Poplava na stadionu Kantrida Foto: Sergej Drechsler


Oštećeno 10-tak automobila u naletima na šahte


NOVO! 9:05 Prema informacijama iz ViK-a, oštećeno je 10-ak automobila prilikom naleta na šahte.


Na moru nije bilo intervencija ni šteta.


Hitan sastanak Komadine i Filipovića


NOVO! 9:00 Održan je hitan sastanak primorsko-goranskog župana Zlatka Komadina i riječkog gradonačelnika Marka Filipovića sa žurnim službama Grada Rijeke. Zamjenik župana Petar Mamula u obilasku je poplavljenih područja u Gorskom kotaru, javljaju iz Županije.Županijski centar 112 je zbog posljedica nevremena sinoć primio preko tri stotine poziva građana. Uglavnom su se odnosili na poplavljene podrume, izbijene šahte, automobile koji su ostali “zarobljeni” na ulicama.


“Vatrogasci i druge službe bili su su toliko zatrpani poslom da nije bilo moguće otići na sve intervencije”, rečeno nam je u Županijskom centru.


Najdramatičnija situacija zabilježena je u Ulici Franje Račkog gdje je smrtno stradala muška osoba. Rezultat policijskog očevida uskoro će biti objavljen, a prema dosad dostupnim informacijama, nesretnika je vodena bujica odvukla pod kombi.


Što se tiče materijalne štete, najveće su zabilježene u Dječjoj kući u Benčiću, u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji, Rektoratu Sveučilišta, šalterskoj sali Policijske postaje Rijeka.


Foto galerija: Rijeka, jutro nakon poplave Foto: Vedran Karuza


Dio škola online


Zbog prodora kiše u podrume i s krova Građevinska tehnička škola Rijeka danas nema nastavu uživo, već se se ona odvijati online. Prema informacijama iz Primorsko-goranske županije sve ostale riječke škole nastavu će održati redovno pa i Prva riječka hrvatska gimnazija te Gimnazija Andrije Mohorovičića čija je zgrada također stradala od posljedica kiše. U toj zgradi je došlo do prodora vode po vertikali pa su dvije učionice i knjižnica izvan funkcije, a na otklanjanju štete već se radi.


Od osnovnih škola danas na online nastavu prelazi škola u Brodu na Kupi, jer su poplavljene prilazne ceste, dok je u OŠ Čavle kiša prodrla u prizemlje zgrade te neće biti nastave samo za učenike prvog razreda. U slučaju potrebe osiguran je boravak prvašića u školi. Očekuje se da će sutra sve škole raditi redovno.


Analiza vode u Rijeci


U Županijskom centru 112 doznajemo i kako je u Gorskom kotaru ponovno došlo do izlijevanja Kupe. Poplavljene su kuće u Brodu na Kupi, Moravicama i Vrbovskom. U Skradu je, pak, došlo do udara vlaka u odronjeno kamenje na pruzi, što je također izazvano bujicom.


U Autotroleju doznajemo da svi autobusi voze po redu vožnje. U Vodovodu i kanalizaciji u tijeku je analiza vode u vodospremama i na izvorištima, kako bi se utvrdilo je li voda na riječkom području ispravna za piće. Očekuje se da će biti zamućena, ali još se ne zna hoće li biti preko dopuštene granice.


Hitna pomoć imala tri intervencije


Tijekom noćne smjene sa srijede na četvrtak, u vremenu od 19 do 7 sati na području Grada Rijeke Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije imao je deset intervencija hitne medicinske službe, od kojih tri uslijed vremenske nepogode, poplave, koja je pogodila riječko područje. Jedna osoba iz tih intervencija je smrtno stradala.


Foto galerija: Poplava u Rijeci Foto: Vedran Karuza


Također, na području Rijeke zabilježena je jedna prometna nesreća u jutarnjim satima. Prema riječima zamjenice ravnatelja i voditeljice medicinske djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a Senke Kajčić, dr. med. spec., za područje cijele Primorsko-goranske županije u istom vremenskom periodu bilo je 76 poziva, od kojih 23 hitne medicinske intervencije.


Većina poziva i intervencija bila je između 19 sati i ponoći.


Foto galerija: Kiša na Kantridi i u Kastvu Foto: Sergej Drechsler, Marko Gracin


Hrvatska vatrogasna zajednica upravo je poslala novo priopćenje.


“Zbog jakog nevremena praćenog obilnom kišom na području Grada Rijeke došlo je do bujičnih poplava prilikom čega je jedna muška osoba smrtno stradala. Zabilježen je veliki broj dojava o vatrogasnim intervencijama i potrebe za angažiranjem vatrogasaca na intervencijama izvlačenja vozila, spašavanju osoba, uklanjanju prepreka te ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata. Zabilježeno je više od stotinu intervencija na kojima sudjeluje JVP Rijeka kao i DVD-ovi s riječkog područja: „Sušak“ Rijeka, Drenova, Čavle i Jelenje”.


“Padaline su trenutačno stale i voda se povukla, a vatrogasci kreću s ispumpavanjima objekata. U dva sata je tijekom jučerašnjeg dana palo 140 milimetara oborine što je otprilike količina koja padne na mjesečnoj bazi. Velik problem su predstavljali šahtovi koji su neprohodni, prvenstveno zbog otpalog lišća“, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.


Kazao je i kako je najteže na području Rijeke i Općine Čavle gdje je voda ušla u objekte.


Foto D. Skamo


„Vatrogasci su iz poplavljene riječke igraonice evakuirali djecu budući da je voda počela naglo prodirati. Također, urušio se krov od Rektorata i tamo je isto došlo do plavljenja kao i u školskom objektu u Čavlima. Vatrogasne ekipe su na terenu i rade po prioritetima te se tijekom dana nastavlja s vatrogasnim intervencijama po dojavama građana“, zaključno je kazao zapovjednik Šćulac.


Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance rekao je kako se Rijeka u večernjim satima pretvorila u jezero, osobito njezini niži dijelovi, a na prometnicama je bilo i po pola metra vode. „Najviše je intervencija zabilježeno na cestama gdje su vozila ostala u vodi te smo morali izvlačiti vozila i ljude iz vozila. I sada su u tijeku intervencije ispumpavanja objekata, a sve raspoložive vatrogasne snage ostaju do daljnjeg na terenu“, kazao je zaključno zapovjednik Mance.


Veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica nevremena bilježi se i na području Istre. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala i granja, uklanjanja zapreka i ispumpavanja vode. Zabilježeno je 18 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovale vatrogasne snage iz JVP-ova: Pazin, Poreč i Buzet te DVD-ova: Vižinada, Labin, Oprtalj i Kaštelir-Labinci.