Prodor vode

Kaštel Zrinskih ponovno poplavljen: “Sad nas je – potopilo!”

Portal Novi list

Foto Facebook

Foto Facebook

U noćnim satima voda je, odjednom, počela prodirati iz podzemlja dvorcaIz Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi javljaju da je Kaštel ponovno poplavljen i privremeno zatvoren.


“Dana 16. rujna mislili smo da nas je poplavilo, a s jučer na danas nas je – potopilo! U noćnim satima voda je, odjednom, počela prodirati iz podzemlja dvorca.


Jedino što smo uspjeli, u tom trenutku, napraviti, bilo je iskopčati glavnu sklopku struje.
Baš, baš smo tužni. Sada će šteta u interpretacijskom centru i stalnom postavu biti daleko veća nego pred 14 dana. Dvorac je, privremeno, zatvoren za javnost.


Rano jutros, još po mrklom mraku, intervenirala je Javna vatrogasna postrojba Delnice, no kako je kiša počela lijevati i vodostaj rasti, otklanjanje vode pumpom bilo je zanemarivo.


Srećom je, nakon nekog vremena, vodostaj Kupe s ekstremnih 522 cm počeo opadati, pa se voda polako, polako povlačila. No, ne sasvim.


Prostorije u prizemlju dvorca su još bile potopljene i tada su došli vrijedni volonteri/članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brod na Kupi i uklonili vodu iz svih prostorija.


Od pomoći je bio i mještanin D. Abramović iz obližnje Pekarnice “Kupa” i pokazao humanost u nevolji. Svima im velika hvala na susretljivosti, pomoći i ljubaznosti!”, poručuju iz Kaštela.