Marko Filipović o poplavi

‘Nema sustava koji u kratko vrijeme može progutati onoliko kiše. Elementarna nepogoda? Teško…’

Portal Novilist.hr

Foto V. Karuza / S. Drechsler

Foto V. Karuza / S. Drechsler

"Da bi bilo proglašeno stanje elementarne nepogode, štete bi morale premašiti 20 posto izvornog proračuna", pojasnio jeRiječki gradonačelnik Marko Filipović izrazio je danas sućut obitelji muškarca, tragično preminulog tijekom poplave koja je sinoć zadesila Rijeku. Dodao je da se identitet žrtve nevremena, čije je tijelo pronađeno pod kombijem, još utvrđuje.


Filipović je zahvalio svim interventnim službama iza kojih je neprospavana noć i brojne intervencije na otklanjanju posljedica obilne kiše.


“Sada je situacija normalizirana što se tiče prometa, škole i vrtići rade redovno i to je u ovom času najbitnija informacija. Stižu i nove količine oborina danas, pa pozivam sve koji ne moraju nužno u grad da ostanu u domovima, ako se ponovi scenarij od noćas. Jučer je u Rijeci palo oko 300 litara kiše po četvornom metru, danas se očekuje još stotinjak i po najavama meteorologa ipak ne bi trebalo biti velikih problema”, dodao je Filipović.
Kaže da se štete još zbrajaju, a osim tragično preminulog muškarca, nije bilo drugih ozlijeđenih osoba.“Kišu koja se očekuje danas sustav bi trebalo normalno progutati i ne očekuju se veliki problemi. No ono što se dogodilo sinoć, takve oborine ne pamti nitko. Nijedan sustav ne može biti dimenzioniran na toliku količinu padalina”, ustvrdio je gradonačelnik.


On ipak ne vjeruje da će doći do proglašenja elementarne nepogode za Rijeku.


“Da bi bilo proglašeno stanje elementarne nepogode, štete bi morale premašiti 20 posto izvornog proračuna, a u našem slučaju je to preko 200 milijuna kuna. Vjerujem da štete neće biti baš tolike”, pojasnio je.


Prvi čovjek riječkih vatrogasaca Hinko Mance potvrdio je da su sinoć u Rijeci imali preko stotinu intervencija, uglavnom zbog poplavljenih prometnica i vode u podrumima. Do jedan ujutro otklonjeni su problemi u prometu, dok ispumpavanje vode iz prostora u gradu traje još uvijek.