Zbraja se šteta

Kultura pod vodom: Poplavljena Dječja kuća, MMSU, Palača šećerane… HKD na Sušaku “procurio” na sve strane

Kim Cuculić

Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, potvrdio nam je da je voda prodrla i u prizemlje Palače šećera, u prostor recepcije i još neke prostorije u prizemnom dijelu



RIJEKA – Nakon snažnog nevremena koje je pogodilo Rijeku štete zbrajaju i neke riječke ustanove u kulturi.


Na Facebooku Dječje kuće objavljena je prilično apokaliptična fotografija Emine Bašić, koja pokazuje da se čitav Art-kvart “Benčić” našao pod vodom – tu su gradilište nove zgrade Gradske knjižnice, Dječja kuća, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Palača šećera, a uz fotografiju piše: “Valjda ćete nas pronaći ujutro na luftiću. A možda nas struje odnesu i negdje drugdje. Povuče li se voda do jutra (a padanje kiše ne daje puno nade), sutra zbrajamo štetu i dajemo procjenu o nastavku rada.


U ranijoj objavi se navodi: “Obilna kiša poplavila je i našu kuću u prizemnom dijelu. O otvaranju i radu narednih dana ćemo informirati jer situacija s oborinama je prilično ozbiljna te ne znamo što nas još čeka…”





Zato smo nazvali Kristiana Benića, suradnika za marketing i projekte Gradske knjižnice Rijeka, koji nam je potvrdio da je poplavljeno prizemlje Dječje kuće, dok su ostali katovi na kojima su Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka i kinodvorana izbjegli prodor vode. Doznajemo i da je poplavljeno prizemlje obližnjeg MMSU-a.


Benić kaže da su Središnji odjel – Palača Modello i Središnji odjel Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka izbjegli nadiranje vode, a u redu su i ogranci Gradske knjižnice Rijeka. S obzirom na situaciju u Dječjoj kući, bit će potrebna sanacija štete i vjerojatno će biti zatvorena neko vrijeme.


Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, potvrdio nam je da je voda prodrla i u prizemlje Palače šećera, u prostor recepcije i još neke prostorije u prizemnom dijelu, a najviše su stradale knjige koje su se tu nalazile. U “Kockici” Muzeja grada Rijeke nije bilo problema.


Kako doznajemo, u nadiranju vode najviše je stradala knjižara V.B.Z. koja se nalazi u sklopu Palače šećera.


Marta Ban, suradnica za odnose s javnošću u riječkom Art-kinu, kaže nam da je Art-kino ostalo “suho”, jedino je bilo problema s prodiranjem vode u toalet namijenjen posjetiteljima Art-kina.


Posljedice poplave izbjeglo je Gradsko kazalište lutaka Rijeka, potvrdila nam je Vedrana Balen Spinčić iz toga kazališta.


Milena Jerneić, zadužena za odnose s javnošću u HNK-u Ivana pl. Zajca, kaže da ovo riječko kazalište nije imalo problema s poplavom koja je zadesila Rijeku.


Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, potvrđuje da je došlo do prodora vode u kotlovnicu Muzeja, a nešto vode prodrlo je i u potkrovlje ustanove.


Na svojem Facebooku Muzej je objavio: “Veliko hvala Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke na brzoj intervenciji i pomoći našim vrijednim djelatnicima u ovom potopu koji je zadesio Rijeku i naš muzej. Želimo njima i svima nama što mirniju noć i da kiša što prije prestane. Drži se Rijeko!”



Nazvali smo i Bojana Lakoša iz Ri Teatra i KUC-a Kalvarija, koji nam je rekao da je voda kroz glavni ulaz prodrla u foaje i poplavila ga. Dvorana za izvedbe nije stradala.


Edvin Liverić, ravnatelj HKD-a na Sušaku, kaže da je procurilo na sve strane – vode ima na pozornici, u atriju, u Galeriji Kortil, u dvorani na šestom katu…