Uvod u festival susjedstva

ZVONA SU SPONA Običaji i trud pusnih ljudi iz prve ruke

Marina Kirigin

Multimedijalni performans »Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci« / Snimio Marko GRACIN

Multimedijalni performans »Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci« / Snimio Marko GRACIN

Škola znanja i vještina bila je prigoda da se predstave zvončarske skupine, mići zvončarići, ponudi pusna hrana, zatanca potresujka...RUKAVAC  Školom znanja i vještina u Zvončarskoj muzejskoj zbirci i pod šatorom na Kinkelovom taracu u Rukavcu otvoren je festival susjedstva Matulji, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, nazvan »Zvona su spona«.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACINŠkola znanja i vještina pokazala je i prikazala čitav niz običaja, zanata i alata aktualnih tijekom »petog godišnjeg doba«. Osmišljena je kao edukativna platforma, odnosno svojevrsna »učionica« iz područja primijenjenih umjetnosti, scenografije, lutkarstva, ali i kulturnog menadžmenta, inspirirana tradicijom i samom zajednicom koja živi na prostoru Općine Matulji.
U memoriju te zajednice utkana su sva znanja koja se baštine kroz generacije, a iz kojih su, u europskom kontekstu, izrastale škole koje su bile inspiracijom suvremenih umjetničkih praksi ili postale dijelom rituala svakodnevice, istakli su organizatori priredbe koja je otvorena multimedijalnim performansom »Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci« koju su izveli mići zvončarići i dvije suvremene plesačice.Majstor od zvonci


Večer u Rukavcu, na kojoj se okupio velik broj ljudi, nastavljena je programima glazbe, folklora, izložbama, majstorskim radionicama, eno-gastro programima i predavanjem.


Bila je to prigoda da se predstave zvončarske skupine, mići zvončarići, ali i ponudi pusna hrana, zatanca potresujka, prikažu običaji i trud pusnih ljudi. Među njima bio je i Nelo Mandić, vjerojatno jedan od posljednjih majstora koji izrađuje zvona za zvončare na području Liburnije.


– Za jedan zvonac rabi jedan dan dela i dvije tisuće udarci, ma ne arivaš aš te ruka zaboli, pa boje reć da rabi dan i pol. Zato za mene pripreme za pust počnu pokle Bele nedeji, a godišnje u prosjeku storin oko 30 zvonci. Teško je to delo, ali ja ga z gušton delan – ako čovek neš voli, onda mu niš ni teško – rekao je majstor od zvonci Nelo, otkrivši kako je taj svoj zanat, svoje znanje, prenio i na sina Nenada i zeta Alena koji mu sve češće pomognu u izradi zvona za zvončare pa tako nema ni straha da će se tradicija izrade ugasiti.


U subotu nastavak


Subotnji program festivala susjedstva Matulji održavat će se u centru Matulja od 12 sati, kada će se posjetiteljima u programu Pusni retrovizor predstaviti park pokretnih maski.


Nakon toga, u 12.30 sati na istom će se mjestu održati i službeno otvorenje festivala »Zvona su spona« u kojem će kao još jedna zanimljivost Festivala susjedstava biti predstavljena Vremenska kapsula 27 susjedstava EPK, koja sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost.


Nakon službenog otvorenja, u subotu od 13 sati kroz centar Matulja proći će sudionici jubilarne 25. Zvončarske smotre, u kojoj sudjeluje nekoliko stotina zvončara ovoga kraja.